Maku

Äidin lauantaipullat

2 h 15 min
4
0

Äidin lauantaipullat

MU
0
4
Teksti Elina Jyväs, Jaakko Selin
Kuvat Johanna Myllymäki
Tulosta
Mainos

Ainekset (15 kpl)

Taikina

  • 3 dlkevytmaitoa
  • 25 ghiivaa
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1/2 dlsokeria
  • 8 dlvehnäjauhoja
  • 100 gvoita

Pulliksi pyörittelyyn

  • 100 gvoita

Voiteluun

  • 150 gvoita

Tee näin

2 h 15 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN1 h 45 min

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna siihen hiiva. Lisää suola, sokeri ja suurin osa jauhoista vähän kerrallaan ja hyvin vaivaten. Alusta joukkoon pehmeä voi. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikina kimmoisaksi.

Kohota peitettynä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Muotoile tangoksi ja leikkaa se 15 palaan.

Sulata 100 g voita ja siirrä se kulhoon. Kasta kädet reilusti voisulaan ja pyörittele taikinapalat pyöreiksi ja sileäpintaisiksi palloiksi. Ota käsiin lisää voita pyörittelyn aikana. Pinta saa olla todella voinen. Nosta pullat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kohota vielä puolisen tuntia.

Voitele äidin lauantaipullat voisulalla. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Voitele pullat voisulalla heti paistamisen jälkeen.

  • Vaivaa pullataikina pehmeäksi ja kimmoisaksi, jolloin taikinaan muodostuu hyvä sitko.
  • Käytä pyörittelyssä runsaasti voisulaa.
  • Pullien ideana on, että voin suola maistuu selkeästi. Käytä normaali- tai voimakassuolaista voita. Aikaisemmin voi oli suolaisempaa kuin nyt.
  • Nauti pullat mahdollisimman tuoreina, kylmän maidon kera. Jos on tarpeen, pakasta osa pullista tuoreina, ja käytä ne mielellään kuukauden kuluessa.
MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä