Tatti on metsiemme herkku! Kurkkaa parhaat vinkit tattisadon säilöntään ja poimi talteen parhaat tattireseptit
Ruoka
Tatti on metsiemme herkku! Kurkkaa parhaat vinkit tattisadon säilöntään ja poimi talteen parhaat tattireseptit
Tatti on herkullinen sieni, jota voi hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa. Sato kannattaa ottaa talteen syksyllä: näillä ohjeilla tattien pakastaminen, kuivaaminen ja etikkaliemeen säilöminen onnistuu kuin tanssi!

Tattien säilöntä: kuivaus, pakastaminen ja säilöminen etikkaliemeen

Tattien kuivattaminen – huolellisuus palkitaan

 • Kuivaa ainoastaan erittäin hyväkuntoisia sieniä ja kuivalla säällä poimittuina.
 • Perkaa ja viipaloi tatit noin 5 mm paksuisiksi. Paras tapa kuivaamiseen on varta vasten suunniteltu kuivuri. Kuivata uunissa aina alle 50 asteen lämmössä, uunin luukku raollaan.
 • Sienten pitää olla erillään toisistaan, vain yhdessä kerroksessa, jotta kuivuminen tapahtuisi nopeasti.
 • Kuivattujen sienten tulee olla rapisevan kuivia, sitkeyttä ei saa olla lainkaan. Säilytä tatit kannellisessa tölkissä tai paperipussissa, kuivassa paikassa, ilmalta ja valolta suojassa.
 • Kuivatut sienet vievät vähemmän tilaa, jos murennat ne.
 • Kuivattua sienimursketta voit käyttää sellaisenaan ruokien mausteena. Voit myös sekoittaa jauhettua sientä suolaan ja tehdä umamisen makuista sienisuolaa.
 • Suuremmat kuivatut tattipalat kannattaa liottaa haaleassa vedessä ennen käyttöä tunnin verran. Käytä tattien liotusvesikin ruoanlaittoon.

Vinkki!

Kurkkaa tarkemmat ohjeet sienien kuivaamiseen.

Parhaat herkkutatin säilöntätavat ovat kuivaus ja pakastus. Poista roskat harjaamalla ja pillikerros vain, jos se on toukkien nakertama. Koko sieni pilleineen ja jalkoineen on syötävää.

Tattien pakastaminen – helposti hyvää

 • Esikäsittele sienet. Haihduta tateista enimmät nesteet mieluiten teflonpinnoitteisella pannulla ja miedolla lämmöllä. Älä lisää rasvaa, sillä se lyhentää säilyvyyttä. Jäähdytä sienet ennen pakkaamista. Esijäähdytä jääkaapissa ja pakasta.
 • Pakastetut tatit säilyvät noin vuoden. Jos lisäät pannulle öljyä tai rasvaa sieniä käsitellessäsi, säilyvyys on pakastettuna noin 3 kuukautta. Jäätyessä ja sulaessa tatit hieman vetistyvät. Pakasta sienet aina käyttöannoksiin ja kirjoita pussin päälle mitä sieniä pakkauksesta löytyy.
 • Voit myös pakastaa herkkutatit tuoreena. Leikkaa tatit ohuiksi viipaleiksi, pakasta välittömästi vaikka tarjottimella, pakkaa umpijäisinä pussiin. Toimi rivakasti. Pane viipaleet suoraan pakastimesta jäisinä pannulle.

Vinkki!

Kurkkaa tarkemmat ohjeet sienien pakastamiseen.

Happamia, sanoi tatti purkissa – etikkaliemeen säilöminen

 • Kiinteät tatit säilyvät hyvin happamassa etikkaliemessä, jonka voit maustaa mielihalujesi mukaan. Etikan lisäksi liemessä on reseptistä riippuen, vettä, sokeria, suolaa ja eri mausteita. Esimerkiksi tässä etikkasienien ohjeessa on maustepippuria, sinapinsiemeniä ja neilikkaa.
 • Tatit voivat olla liemessä joko kokonaisina tai paloina. Voit joko keittää sieniä marinadiliemessä tai kaataa mausteliemen purkkiin sienten päälle. Älä käytä liemiä tehdessäsi alumiinikattilaa, koska siitä voi liueta keitokseen metallia.
Punikkitatti tummuu leikkauspinnoilta, mutta se ei vaikuta tatin makuun. Punikkitatit eivät kaipaa esikäsittelyä, mutta ne kannattaa kypsentää huolella. Sekä kuivaaminen että pakastaminen sopivat punikkitattien säilöntätavoiksi, mutta varaudu siihen, että tatti tummuu.

Herkullisimmat tattireseptit – kokeile ainakin näitä!

Lämpimät tattileivät

Juuri sopivasti retrot lämpimät tattileivät ovat iltapalapöydän takuuvarma hitti! Nämä sienileivät taltuttavat suuremmankin suolaisennälän, sillä pinnalle lisätään reilu kerros juustoa, jonka jälkeen leivät saavat gratinoitua uunissa herkullisen meheviksi.

Sitruunainen tattirisotto

Tattisadosta pitää aina tehdä vähintään yksi risotto! Tässä risottoreseptissä tattien kaveriksi lisätään sitruunaa ja parmesaania. Uskoisitko, että tämä ylelliseltä vaikuttava tattirisotto valmistuu näppärästi ihan arki-iltanakin?

Tatti-pekonipiiras

Pekoni ja tatit ovat täydellinen makupari! Tämän kaksikon voi leipaista vaikkapa piirakan muotoon. Italialaistyylisessä tatti-pekonipiiraassa valloittaa tietenkin myös reilulla kädellä annosteltu mozzarella.

Herkkutattikeitto

Herkkutattikeittoa voi nauttia hyvin myös satokauden ulkopuolella, sillä keiton valmistamiseen käytetään kuivattuja tatteja. Lisäksi tarvitaan vain muutamia tuttuja perusraaka-aineita, ja kokkailu voi alkaa!

Herkkutattibruschetta

Herkkutattibruschetta poikkeaa perinteisestä italialaisesta serkustaan siinä, että tomaatin ja basilikan lisäksi rapean maalaisleivän päällisiksi tulee pannulla pyöräytettyjä tatteja. Yksinkertaisesti vastustamatonta!

Herkkutattimelanzane

Oletko maistanut italialaista munakoisoklassikkoa melanzane alla parmigianaa? Sienikaudella mehevä vuoka kannattaa ylevöittää herkkutateilla. Vuoka sopii kasvisruoaksi tai liha- ja kalaruokien lisukkeeksi. Katso herkkutattimelanzanen resepti.

Perunafrittata paistetuilla tateilla

Perunafrittata on ruokaisa ja herkullinen itsessään, mutta vielä ihanammaksi se muuttuu, kun mukaan lisätään viipaloituja, voissa paistettuja herkkutatteja. Joskus vähemmän vaan on enemmän, ainakin tämän tatti-perunafrittatan tapauksessa!

Pekoni-tattikastike

Tateista saa keiteltyä myös mitä mainioimman kastikkeen. Kun mukaan lisätään pekonia makua tuomaan, on varmaa, että pekoni-tattikastike katoaa pöydästä alta aikayksikön!

Parmesaani-tattipasta

Tatit ja pasta kuuluvat erottamattomasti yhteen. Juuri siksi tämä täyteläisen kermainen, italialaistyylinen parmasaani-tattipasta valloittaa varmasti sinunkin sydämesi!

Tattilasagne

Tatit maistuvat mainiosti myös lasagnessa! Tässä italialaisklassikon kasvisversiossa mehevyyttä lisää täytteeseen upotettu kesäkurpitsa.

Syksyn hitti: tattivoi

Tattivoi, mihin se ei sopisi? Maukasta levitettä voi käyttää esimerkiksi leivän päällä, paistamiseen tai maustevoina. Ja mikä parasta: sen valmistamiseen ei tarvita turhia kikkailuja. Tästä reseptistä tulemme kuulemaan vielä!

Juttua muokattu 17.8.2023 klo 11.05: Lisätty herkkutattimelanzanen resepti.

1 kommentti