Sienien kuivaaminen
Ruoka
Sienien kuivaaminen
Sienien kuivaaminen on kätevä säilöntätapa. Kuivaa herkkutatit, haperot ja lampaankäävät viipaloituna ja mustatorvisienet, kantarellit ja suppilovahverot revittynä.
10.9.2013
 |
Kotivinkki

Sienien kuivaaminen

Runsas sienisato sopii kuivattuna pieneen tilaan ja säilyy useita vuosia. Himosienestäjälle hyvä ratkaisu on nopea ja vaivaton kasvikuivuri.

Kuivaaminen uunissa

Kiertoilmauuni on lähes kuivurin veroinen. Näin kuivaat sienet uunissa:

  1. Säädä uuni 50 asteeseen.
  2. Levitä kuivattavat tuotteet uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä uuninluukun väliin lusikka, jotta ilma pääsee pois.
  3. Seuraa kuivumista 1–2 tunnin välein. Siirtele sieniä paperilla. Se nopeuttaa kuivumista.

Kuivaaminen huoneenlämmössä

Pieni määrä sieniä kuivuu huoneenlämmössä.

  1. Levitä viipaloidut tatit tai revityt sienet kerrokseksi harsokankaan päälle uuniritilälle.
  2. Nosta ritilä lämpimään ja ilmavaan, valolta suojattuun ja pölyttömään paikkaan, esimerkiksi jääkaapin päälle.
  3. Seuraa kuivumista puolen vuorokauden välein. Siirtele sieniä irti toisistaan, jos niitä on paljon.

Ohutmaltoiset mustatorvisienet voi pujottaa ompeluneulalla ohueen lankaan ja kuivattaa huoneenlämmössä. Varmista ennen pakkausta, että sienet ovat rutikuivia. Säilytä valolta suojattuna.

Kuivattujen sienien käyttö

Käytä kuivattuja sieniä sellaisenaan tai liotettuna. Liota sieniä kädenlämpöisessä vedessä noin 30 minuuttia, ennen kuin teet niistä ruokaa. Käytä tarvittaessa liotusvesi ruoanvalmistukseen.

Toisista sienistä voi liueta liotusveteen karvasta makua, joten maista lientä ennen kuin lisäät sen ruokaan. Etenkin kuivatuista herkkutateista, mustatorvisienistä ja suppilovahveroista voi jauhaa monitoimikoneen teholeikkurilla hienoa jauhoa, jota on helppo lisätä mausteeksi sosekeittoihin, jauhelihamurekemassaan, leipätaikinoihin tai kastikkeisiin.

2 kommenttia