Maku

Tatti-pekonipiiras

1 h 25 min
4
1

Tatti-pekonipiiras

Kuivatuista tateista syntyy tattipiirakka Italian tyyliin. Valkosipuli, pekoni ja mozzarellajuusto saavat piiraan maistumaan ihanan täyteläiseltä.
Teksti Marita Joutjärvi
Kuvat Martti Leppä
Tulosta
Mainos

Ainekset (10 annosta)

Pohja

  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 2 dlsämpyläjauhoja
  • 1 dlperunasosejauhetta
  • 1 tlsuolaa
  • 1 tlleivinjauhetta
  • 100 gvoita
  • 1 dlvettä

Täyte

  • 2 dlkuivattuja tatteja (murskattuna)
  • 1 dlrasvatonta maitoa
  • 2 dlkermaviiliä
  • 120 gpekonia
  • 3 dlsipulia
  • 3 kplvalkosipulinkynttä
  • 4 kplmunaa
  • 150 gmozzarellajuustoa (raasteena)
  • 1 tlmustapippuria
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1 tltimjamia

Koristeeksi

  • 1 dlruohosipulia

Tee näin

1 h 25 min
{
AKTIIVINEN25 min
PASSIIVINEN1 h

Sekoita ensimmäiseksi täytteen tatit maito-kermaviiliseokseen ja anna turvota.

Mittaa monitoimikoneen kulhoon pohjataikinan kuivat aineet. Paloittele päälle jääkaappikylmä rasva. Surauta seos muruiksi, lisää vesi ja käytä konetta, kunnes taikina muuttuu palloksi. Tai käsin: Nypi pohjan kuivat aineet keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.

Vuoraa noin Ø 21 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Painele taikina vuoan pohjalle sekä reunoille ja nosta jääkaappiin odottamaan täytettä. Tai painele taikina matalan piirasvuoan pohjalle ja reunoille ja paista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia ennen täytteen lisäämistä.

Hienonna pekonit ja halkaise kuoritut sipulit ja leikkaa ne viipaleiksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna pekonit pannulla ja kuullota siinä sipulit pehmeiksi. Anna jäähtyä. Sekoita kermaviili-sieniseokseen pekoni-sipulisilppu, munat, juustoraaste ja mausteet.

Kaada seos irtopohjavuokaan ja paista 200 asteessa noin tunti. Tai levitä sieniseos puolikypsälle piiraspohjalle ja jatka kypsentämistä, kunnes täyte hyytyy ja saa pintaansa herkullisen värin, eli 200 asteessa noin puolisen tuntia.

Koristele jäähtynyt tatti-pekonipiiras vielä ruohosipulilla.

MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä