Veriappelsiinihulluus valtasi suomalaiset – oletko jo tehnyt salaattia, possetia ja vispipuuroa?

Veriappelsiinihulluus valtasi suomalaiset – oletko jo tehnyt salaattia, possetia ja vispipuuroa?
Veriappelsiini on alkuvuoden superherkku, jota saa vain parin kuukauden ajan. Ota kaikki irti lyhyestä sesongista ja kokeile hedelmää monella tavalla!
Julkaistu: 2.2.2018

Mikä ihmeen veriappelsiini?

Kuva iStock
Veriappelsiiniksi kutsutaan kaikkia punaisia appelsiinilajikkeita. Alkujaan veriappelsiinit ovat kotoisin Sisiliasta, mutta niitä kasvatetaan nykyisin myös Marokossa ja Espanjassa. Veriappelsiini on makea mutta samalla hapahko, ihan kuin tavalliseen appelsiiniin olisi lisätty vähän greippiä. Suomessa myydään kahta lajiketta: Taroccoa, jonka mehu vivahtaa oranssiin ja Moroa, jonka syvänpunainen mehu on sen verran hapanta, että se saattaa puistattaa.

Koska veriappelsiinit ovat parhaimmillaan?

Veriappelsiini on varsinainen hedelmien parsa, sillä sitä saa vain muutaman viikon ajan vuodessa. Yleensä kausi kestää tammikuusta maaliskuun alkuun, joten veriappelsiinipussiin kannattaa tarttua kaupassa heti sellaisen havaittuaan eikä odotella seuraavaa kauppareissua, jolloin kausi saattaa olla jo ohi.

Mitä kummaa: veriappelsiinini ei ole punainen!

Veriappelsiini on varsinainen diiva, sillä se vaatii kypsyäkseen täydelliset olosuhteet: lämpimät päivät mutta kylmät yöt. Kaikki talvet eivät ole tarpeeksi kylmiä, jolloin hedelmät eivät punastu. Ei kuitenkaan hätää, vaatimattoman värinenkin veriappelsiini maistuu siltä miltä kuuluukin.

Miten veriappelsiinia käytetään?

Kuori ja syö ihan sellaisenaan, kuten tavallinenkin appelsiini. Veriappelsiineista puristettu mehu on aivan erityisen herkullista. Hedelmä sopii monipuolisesti sekä suolaisiin ruokiin että makeaan leivontaan. Poimi alta parhaat ideat!

Sopiiko veriappelsiini salaatteihin?

Aivan loistavasti! Kokeile esimerkiksi veriappelsiini-fetasalaattia, joka on paitsi herkullista, myös ilo silmille.
Veriappelsiini raikastaa myös kvinoasalaatin. Salaatissa rouskuvat pistaasipähkinät ja makua tuovat tuoreet yrtit.
Salaatti uunissa paahdetuista porkkanoista saa ihanaa kirpeyttä veriappelsiinista. Kokeilepa muuten sujauttaa porkkanoiden lisäksi myös veriappelsiinit uuniin!

Salaatteja on syöty kylliksi, mitä muuta voisin keksiä?

Veriappelsiinilohi on rasvaisen, täyteläisen lohen ja pirteiden sitrusten rakkausliitto. Viimeistele lorauksella seesamiöljyä, kalakastiketta ja tujauksella inkivääriä!
Tässä Perinneruokaa prkl -blogin sesonkiruoassa broilerin koipinuijat asetellaan kasvispedille ja peitellään raikkailla veriappelsiineilla. Lisäksi vielä fetajuustoa ja persiljaa, ja pian uunista jo leviääkin taivaallinen tuoksu!
Hyvä pizza ei kaipaa sen seitsemää täytettä. Tässä Perinneruokaa prkl -blogin veriappelsiinipizzassa hurmaavat ranskankermapedille asetellut veriappelsiinit ja oma, maukas suosikkijuusto, kuten halloumi, homejuusto tai feta.

Veriappelsiini hurmaa myös makeissa herkuissa

Pehmeän lusikoitava posset-jälkiruoka on kuin taikuutta: kerma hyydytetään liivatteen sijaan jollakin happamalla mehulla. Veriappelsiiniposset hyytyy veriappelsiinimehulla mutta onnistuu myös verigreippimehulla.
Vai maistuisiko kermaisen täyteläinen kookospannacotta? Vegaaninen vanukas saa ylleen uunissa taivaallisiksi paahtuneita veriappelsiinisiivuja.
Ennakkoluuloton Perinneruokaa prkl -bloggajamme Mika keksi tehdä veriappelsiinivispipuuroa, nam!
Mehevä veriappelsiini-oliiviöljykakku maustetaan veriappelsiinimehun lisäksi hedelmän aromaattisella kuorella. Kuorrutuksen sievän pinkin sävyn salaisuus on tietenkin veriappelsiinimehu.
Koska viimeksi olet syönyt uunijäätelöä? Makean marenkihupun alla kylmä jäätelö ei sula kuumassa uunissa kuin ihmeen kaupalla. Perinneruokaa prkl -blogin Mika siivutti retroherkun piristeeksi raikasta veriappelsiinia. Nappaa veriappelsiiniuunijäätelön resepti!
Hehkuvan oranssilla veriappelsiinihillokkeella mehevöitetty tiramisu on tarjoaa äkkilähdön Sisilian auringon alle! Veriappelsiinitiramisua on ihan pakko testata!
Veriappelsiinihillo on taivaallista paahtoleivän päälle tai croissantin väliin sipaistuna ja silmänä aamupuuron tai jogurtin päällä. Kurkkaa vaniljalla ja rosmariinilla maustetun veriappelsiinihillon resepti.
Klassisen ambrosiakakun tapaan leivottava veriappelsiinikakku on makea ja mehevä kuin suukko. Kakkukerrosten väleihin sivellään veriappelsiinicurdia ja päälle levitetään sokerikuorrutetta ja veriappelsiinisiivuja.

Purista veriappelsiinimehu talteen!

Mehusta voi tehdä salaatinkastiketta, veriappelsiinivinegrettea, lisäämällä siihen Dijon-sinappia, etikkaa, suolaa ja pippuria. Tarjoile esimerkiksi herkullisen kvinoasalaatin kera!
Tai ehkä teet veriappelsiineista ja punaviinistä talvisen veriappelsiinisangrian?
Veriappelsiinidrinkissä säväyttävät veriappelsiinimehun lisäksi appelsiinilikööri, sitruunamehu ja raikas inkivääriolut. Malja veriappelsiinisesongille!
Kuohuvan klassikkodrinkin mimosan raikas serkku valmistuu vain kolmesta raaka-aineesta. Purista veriappelsiinibelliiniin veriappelsiinien mehu tai osta täysmehu valmiina.
Vai kokeiletko sittenkin aikuisten mehujäitä? Niissä maistuu veriappelsiinien lisäksi Aperol ja ne tarjoillaan kuohuviinin kanssa.
Muokattu 15.2.2021 klo 10.15: Lisätty runsaasti uusia reseptejä ja kuvia.
Kommentoi »