Maku

Veriappelsiinihulluus valtasi suomalaiset – oletko jo tehnyt salaattia, possetia ja vispipuuroa?

Veriappelsiinihulluus valtasi suomalaiset – oletko jo tehnyt salaattia, possetia ja vispipuuroa?
Veriappelsiini on alkuvuoden superherkku, jota saa vain muutaman viikon ajan. Ota kaikki irti lyhyestä sesongista ja kokeile hedelmää monella tavalla!
Julkaistu: 2.2.2018

Mikä ihmeen veriappelsiini?

Kuva iStock

Veriappelsiiniksi kutsutaan kaikkia punaisia appelsiinilajikkeita. Alkujaan veriappelsiinit ovat kotoisin Sisiliasta, mutta niitä kasvatetaan nykyisin myös Marokossa ja Espanjassa. Veriappelsiini on makea mutta samalla hapahko, ihan kuin tavalliseen appelsiiniin olisi lisätty vähän greippiä. Suomessa myydään kahta lajiketta: Taroccoa, jonka mehu vivahtaa oranssiin ja Moroa, jonka syvänpunainen mehu on sen verran hapanta, että se saattaa puistattaa.

Koska veriappelsiinit ovat parhaimmillaan?

Veriappelsiini on varsinainen hedelmien parsa, sillä sitä saa vain muutaman viikon ajan vuodessa. Yleensä kausi kestää tammikuusta maaliskuun alkuun, joten veriappelsiinipussiin kannattaa tarttua kaupassa heti sellaisen havaittuaan eikä odotella seuraavaa kauppareissua, jolloin kausi saattaa olla jo ohi.

Mitä kummaa: veriappelsiinini ei ole punainen!

Veriappelsiini on varsinainen diiva, sillä se vaatii kypsyäkseen täydelliset olosuhteet: lämpimät päivät mutta kylmät yöt. Kaikki talvet eivät ole tarpeeksi kylmiä, jolloin hedelmät eivät punastu. Ei kuitenkaan hätää, vaatimattoman värinenkin veriappelsiini maistuu siltä miltä kuuluukin.

Miten veriappelsiinia käytetään?

Kuori ja syö ihan sellaisenaan, kuten tavallinenkin appelsiini. Veriappelsiineista puristettu mehu on aivan erityisen herkullista.

Mehusta voi tehdä myös salaatinkastiketta, veriappelsiinivinegrettea, lisäämällä siihen Dijon-sinappia, etikkaa, suolaa ja pippuria.

Tai ehkä teet veriappelsiineista ja punaviinistä talvisen veriappelsiinisangrian?

Veriappelsiinimehuun voi mainiosti lorauttaa vähän alkoholia, esimerkiksi giniä, jolloin saat herkullisen cocktailin. Tai kokeile seuraaviin juhliisi aikuisten mehujäitä, joissa maistuu veriappelsiinien lisäksi Aperol ja jotka tarjoillaan kuohuviinin kanssa.

Sopiiko veriappelsiini salaatteihin?

Aivan loistavasti! Kokeile esimerkiksi veriappelsiini-fetasalaattia, joka on paitsi herkullista, myös ilo silmille.

Veriappelsiini raikastaa kvinoasalaatin.

Salaatti uunissa paahdetuista porkkanoista saa ihanaa kirpeyttä veriappelsiinista. Kokeilepa muuten sujauttaa porkkanoiden lisäksi myös veriappelsiinit uuniin!

Salaatteja on syöty kylliksi, mitä muuta voisin keksiä?

Ei hätää, veriappelsiini sopii loistavasti moneen muuhunkin herkkuun!

Pehmeän lusikoitava posset-jälkiruoka on kuin taikuutta: kerma hyydytetään liivatteen sijaan jollakin happamalla mehulla. Veriappelsiiniposset hyytyy veriappelsiinimehulla mutta onnistuu myös verigreippimehulla.

Ennakkoluuloton Perinneruokaa prkl -bloggajamme Mika keksi tehdä veriappelsiinivispipuuroa, nam!

Mehevä veriappelsiini-oliiviöljykakku maustetaan veriappelsiinimehun lisäksi hedelmän aromaattisella kuorella. Kuorrutuksen sievän pinkin sävyn salaisuus on tietenkin veriappelsiinimehu.

Raikkaan veriappelsiini-jogurttikakun päälle tehdään upea hedelmäsalaatti, joka marinoidaan siirapissa. Jos et jaksa tehdä kakkua, testaa helppoa hedelmäsalaattia sellaisenaan tai vaikka aamupalajogurtin päällä!

Kommentoi »