Veriappelsiinipiirakka marenkihunnulla – mehukas veriappelsiini nappaa sitruunan paikan klassikkotortussa
1 h 30 min
{
Aktiivinen
45 minPassiivinen
45 minVeriappelsiinipiirakka hurmaa kirpeän appelsiinin ja makean marengin täydellisellä makuparilla. Hedelmäinen täyte keitetään kiisselimäiseksi ja piirakan päälle pursotetaan reilusti pehmeää marenkia. Lopputulos onkin uusi versio klassisesta sitruuna-marenkitortusta.
KA
4.1
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 17.3.2021

Veriappelsiinipiirakka marenkihunnulla – mehukas veriappelsiini nappaa sitruunan paikan klassikkotortussa
Reseptin ainekset (8 annosta)
Pohja
- 75 gvoita
- ½ dlsokeria
- 1kananmuna
- 2 ½ dlvehnäjauhoja
Täyte
- 2–4 veriappelsiinin mehu ((yhteensä 3 dl))
- 2veriappelsiinin raastettu kuori
- 4 rklmaizenaa tai perunajauhoja
- ½ dl sokeria ((lisää määrää, jos appelsiinit ovat kovin happamia))
- 4keltuaista
Sveitsiläinen marenki
- 4 valkuaista
- 2 ½ dlsokeria
Veriappelsiini-marenkitorttu leivotaan näin:
- Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna vatkaten. Lisää jauhoja vähän kerrallaan taikinaan. Kääntele taikina nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina litteäksi palloksi ja kääri kelmuun. Anna levätä hetki jääkaapissa.
- Pingota leivinpaperi halkaisijaltaan noin 20-senttiseen vuokaan. Kauli taikina jauhotetulla alustalla ympyräksi. Pyöräytä taikina kaulimen ympärille ja nosta vuokaan. Painele reunat paikalleen ja siisti reunat. Pane vuoka pakastimeen 30 minuutiksi.
- Paista taikinapohjaa 200-asteisen uunin alatasolla 10–15 minuuttia, kunnes se saa väriä.
- Pese veriappelsiinit hyvin ja raasta kuoret kattilaan. Lisää veriappelsiinin mehu, maizena ja sokeri kattilaan. Erottele valkuaiset puhtaaseen teräskulhoon ja lisää keltuaiset kattilaan muiden ainesten kanssa.
- Kuumenna seosta koko ajan vispilällä pohjaa myöten sekoittaen, kunnes se paksuuntuu. Nosta pois liedeltä, kun seos pulpahtaa, ja sekoittele vielä hetki pohjaa myöten. Anna täytteen jäähtyä hiukan ja kaada esipaistetun pohjan päälle.
- Kuumenna kattilassa hieman vettä. Nosta valkuaiskulho poreilevan vesikattilan päälle niin, ettei kulhon pohja osu veteen. Vatkaa marenkia sähkövatkaimella ja lisää sokeria vähän kerrallaan.
- Kun marenki on kiiltävää, kuohkeaa ja sokerikiteet ovat sulaneet, nosta kulho vesihauteesta. Vatkaa vielä hetki, jotta marenki jäähtyy. Kaavi tai pursota marenki täytteen päälle. Paahda marengin pinta kauniiksi kaasupolttimella.
Vinkki!
Pohjan pakastaminen puoleksi tunniksi ennen paistamista saa reunat pysymään muodossaan. Nosta pohja uuniin suoraan pakastimesta. Voit myös painella folion piirakan reunojen ympärille pitämään reunoja kasassa.

Veriappelsiinihulluus valtasi suomalaiset – oletko jo tehnyt salaattia, possetia ja vispipuuroa?

Veriappelsiinikakku on makea ja mehevä kuin suukko! Pyöräytä söpö leivonnainen ambrosiakakun tapaan ja täytä raikkaalla sitrustahnalla
Kotivinkki

Veriappelsiinitiramisu – talven päräyttävin jälkiruoka täytetään itse keitetyllä veriappelsiinihillokkeella
Maku

Veriappelsiini-oliiviöljykakku – raikas tuulahdus Sisiliasta
Maku

Veriappelsiinihillo – kuin aurinkoa purkissa! Sipaise vaniljalla ja rosmariinilla maustettua hilloa leivälle tai silmäksi aamupuuroon
Meillä kotona

Veriappelsiiniposset – jälkiruoka kuin taikatemppu
Maku

Veriappelsiini-jogurttikakku hurmaa! Kirpeänmakeasta hedelmästä ja turkkilaisesta jogurtista syntyy raikas herkku
Maku

Veriappelsiinivispipuuro
Maku