Perinteinen kinkkupiirakka
Valmistusaika: 20 min + 30 min
8 palaa
Pohja
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
125 g margariinia
1 kananmuna
Täyte
2 sipulia
½ purjo
1 rkl öljyä
350 g palvikinkkua
2 kananmunaa
2 dl maitoa suolaa pippuria
½ dl tuoretta salviaa
75 g juustoraastetta
Tee näin:
Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Lisää huoneenlämpöinen rasva. Nypi taikina muromaiseksi. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi.
Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm olevan piirakkavuoan pohjalle. Laita piirakkapohja jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
Kuori ja kuutioi sipulit ja huuhdeltu purjo. Kuullota sipulit ja purjo tilkassa öljyä kuumalla paistinpannulla.
Kuutioi palvikinkku. Kaada sipulipaistos piirakkapohjalle. Ripottele päälle kinkkukuutiot.
Sekoita munat, maito ja mausteet kevyesti vatkaten. Kaada munamaito piirakan päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
Paista kinkkupiirakkaa 225-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Piirakka on valmis, kun täyte on hyytynyt ja pinta saanut väriä.
Ideoita soveltamiseen
- Saat pohjataikinasta kuitupitoisemman, kun käytät sämpyläjauhoja tai korvaat puolet jauhoista ruisjauhoilla.
- Oikaise valmiilla pakastetaikinoilla. Voit valita kevyen, rukiisen, pyöreän tai herkutteluun sopivan lehti- tai filotaikinan.
- Väriä, makua ja kuitua saat, kun lisäät piirakkaan pinaattia, porkkanaraastetta, maissia, herneitä tai muita kasviksia.
- Korvaa munamaidon maito tuorejuustolla, kasvisliemellä, ranskan- tai ruokakermalla.
- Kevyempi versio piirakasta syntyy ilman juustokuorrutusta.
- Tupla-annoksesta pohjataikinaa ja täytteitä saat tehtyä uunipellillisen piirakkaa.
- Piirakat ovat helppoja juhlapöytien tarjottavia, mutta ne sopivat myös salaatin kera lounaaksi tai eväslaatikkoon välipalaksi.
Jauheliha-sienipiirakka
Valmista kuten kinkkupiirakka, mutta jätä purjo pois. Korvaa kinkku 400 g:lla ruskistettua naudanpaistijauhelihaa. Lisää jauheliha-sipulipaistokseen 150 g säilöttyjä herkkusieniä. Mausta munamaito salvian sijaan lipstikalla. Ripottele pinnalle Mustaleima emmental -juustoraastetta.
Artisokka-fetapiirakka
Valmista kuten kinkkupiirakka, mutta käytä kinkkukuutioiden sijaan 250 g säilöttyjä artisokansydämiä. Puolita artisokansydämet ja asetane sipulipaistoksen päälle. Maustamunamaito salvian sijaan kirvelillä. Ripottele piirakan pinnalle 200 g fetajuustomuruja.
Broileri-aprikoosi-sinihomejuustopiirakka
Valmista kuten kinkkupiirakka, mutta ilman purjoa. Lisää sipulien kanssa pannulle 400 g marinoituja broilerinfileesuikaleita. Kaada kypsä paistos piirakkapohjalle. Asettele päälle 200 g säilykeaprikoosin puolikkaita. Mausta salvian sijaan rosmariinilla. Ripottele pinnalle sinihomejuustomurua.
Vinkki!
Kysyimme lukijoilta, mikä on heidän suosikkinsa suolaisten piirakoiden joukosta. Kurkkaa tulokset ja reseptit täältä.