Maku

Kinkkupiiras (Quiche Lorraine)

1 h
4.1
19

Kinkkupiiras (Quiche Lorraine)

Teksti Helena Saine-Laitinen
Kuvat Martti Leppä
Tulosta
Mainos

Ainekset (8 palaa)

Pohja

 • 100 gvoita
 • 2 1/2 dlvehnäjauhoja
 • 1/2 tlsuolaa
 • 3 rklvettä

Täyte

 • 1/2 kplpurjoa
 • 300 gsaunapalvikinkkua
 • 2 dlruokakermaa
 • 1 1/2 dlranskankermaa (rasvaa 28 %)
 • 3 kplmunaa
 • 150 gemmentaalijuustoa (rasvaa 27-30 %) (raastettuna)
 • 1/2 tlmustapippuria
 • 1 rkltuoretta timjamia (silputtuna)

Tee näin

1 h
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN30 min

Aloita aivojen kenraaliharjoituksella eli lukemalla piirakkaohje kertaalleen ajatuksella läpi. Ota esille ohjeessa mainitut työvälineet sekä tarvittavat raaka-aineet. Jos jotain puuttuu, kannattaa kipaista kaupassa tai lainaamassa naapurilta. Työskentely sujuu joutuisasti, kun mittaat ja punnitset aineet valmiiksi. Riisu sormukset, pese kädet ja suojaa vaatteet esiliinalla. Sido pitkät hiukset kiinni, niin et löydä niitä ruoastasi. Pane uuni kuumenemaan ajoissa.

Pinnoitettu irtopohjavuoka on kätevä erilaisten piirakoiden teossa. Siitä valmis herkku on helppo irrottaa. Mutta yhtä hyvin voit tehdä piiraan tavalliseen lasiseen tai keraamiseen piirasvuokaan. Silloin leivonnainen tarjotaan suoraan vuoasta.

Repäise leivinpaperista vähän vuokaa isompi pala, avaa vuoan panta ja pane paperi pohjalevyn päälle. Kiristä panta pohjalevyn ympärille pöytää vasten. Silloin paperi pingottuu vuokaan siististi ja reunaosa kiinnittyy pohjalevyyn oikeasta kohdasta, eivätkä ainekset ala tursua liitoskohdasta uunin pohjalle. Pannan irrottamisen jälkeen kypsää leivonnaista on helppo siirrellä leivinpaperin nurkista
nostamalla.

Nypi rasva jauhojen ja suolan joukkoon. Käytä vain yhden käden sormia, jolloin toinen käsi pitää kiinni kulhosta. Jos innostuksissasi työnnät molemmat kädet taikinaan, olet sen vanki – huomaat sen viimeistään kännykän soidessa. Lisää vesi ja sekoita taikina ripeästi tasaiseksi.

Painele taikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 senttiä) pohjalle ja reunoille jauhotetuin käsin. Etene keskeltä kohti reunaa ja laitoja. Kämmensyrjällä painellen taikina levittyy kiltisti pohjalle ja reunat viimeistellään tasapaksuiksi sormin. Pane vuoka noin vartiksi jääkaappiin, niin taikina ehtii vähän kovettua ennen uuniin menoa.

Paista pohjaa 200 asteessa 10–15 minuuttia. Taikina ehtii tuossa ajassa kypsyä sen verran, etteivät seuraavaksi lisättävät täytteet ja nesteet enää kostuta piirakan pohjaa liisterimäiseksi. Jos leivot monta piirakkaa kerralla, eivät vuoat mahdu uuniin samalle ritilälle. Kiertoilmauunissa voit kypsentää samanaikaisesti eri tasoilla leivonnaisia. Tasalämpöuunissa kannattaa seurata luukun läpi paiston edistymistä ja vaihtaa vuokien paikkaa puolivälissä.

Valmista täyte sillä välin kun pohjataikina paistuu. Leikkaa purjon vaaleasta kannasta pieni pätkä pois, halkaise purjo pituussuunnassa ja huuhtele se huolellisesti juoksevan veden alla. Näin saat varmuudella pois kaiken mullan, jota purjon poimuihin useimmiten on jäänyt. Leikkaa purjo ja saunapalvikinkku pieniksi paloiksi.

Kumoa kulhoon ruoka- ja ranskankerma. Sekoita joukkoon munat, juustoraaste ja mausteet. Munien ja maidon seos sitoo uunissa kypsyvät piirastäytteet tai laatikkoruoat meheviksi. Munamaidon
joukkoon sekoitetut mausteet levittyvät tasaisesti. Osa munista voidaan korvata vehnäjauhoilla ja maidon sijaan tai sen kanssa voi käyttää kermaa, kermaviiliä, ranskankermaa
tai smetanaa.Myös notkistetut tuorejuustot, erilaiset kasvirasvasekoitteet ja soijakerma soveltuvat käytettäväksi.

Levitä kinkkusilppu sekä hienonnettu purjo tasaisesti puolikypsälle piiraspohjalle. Kaada muna-kerma-juustoseos vuokaan ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia eli kunnes pinta on kauniisti ruskettunut.

Piiras maistuu ihan sellaisenaan taivaalliselta lämpimänä tai haaleana. Kokonaisen aterian siitä saa salaatin kanssa tarjottuna. Iltapalalla tarjottuna piirakkapalan kanssa maistuu kupillinen hyvää teetä.

MITÄ PIDIT?
4.1
Katso myös nämä