
Markettien hyllyt saattavat pian tyhjentyä mozzarellasta ja pestosta: uumoilemme nimittäin, että caprese-piirakasta tulee kevään ja kesän juhlien hittiruoka. Vuoden 2022 MasterChef-voittaja Petra Väänänen kehitti italialaisesta caprese-klassikkosalaatista inspiroituneen piirakan yhdessä siskonsa Noora Väänäsen kanssa.
Siskokset kertovat laittavansa ruokaa yhdessä aina, kun tapaavat, eli vähintään kerran kuussa. Tällä kertaa he pohtivat pian kokiksi valmistuvan Petran keittiössä, millainen voisi olla helppo piirakka kevään juhliin.
– Sesonkiajattelu on meille tosi tärkeää, ja suomalaiset tomaatit ovat kesällä sesongissa. Caprese-salaatti on yksi suosikeistamme ja ollut monessa juhlapöydässämme. Lehtitaikina taas on helppo, rapea ja maukas taikina, jota olemme käyttäneet muutamassa muussakin piirakkareseptissä. Saimme idean, että caprese-salaatinhan voisi laittaa lehtitaikinan päälle, Noora kertoo.
Noora ja Petra latoivat salaatin aineksia eli tomaattia ja mozzarellaa pestolla sivellyn valmiin lehtitaikinalevyn päälle, ripottelivat reunoille siemeniä ja viimeistelivät paistetun piirakan tuoreella basilikalla – voilà, täydellinen herkku oli syntynyt! Piirakassa yhdistyivät rapeus, venyvä juusto sekä tomaatin makeus ja hapokkuus.
– Tutut maut olivat jotenkin vielä parempia, kun niiden alla oli rapea lehtitaikina. Piirakasta tuli paljon ruokaisampi ja lämmittävämpi olo kuin pelkästä salaatista, Petra kuvailee.
Caprese-piirakkaa tulee olemaan tarjolla Petran valmistujaisjuhlissa. Juhlien lisäksi piiras sopii mainiosti myös vaikkapa brunssille, iltapalaksi tai evääksi otettavaksi, siskokset ideoivat.
Noora ja Petra julkaisivat caprese-piirakan ohjeen Instagramissa foodbytwinss-tilillään maaliskuun lopussa. Vajaassa kolmessa viikossa reseptivideota on katsottu yli 150 000 kertaa. Ohjetta kokeilleet some-käyttäjät ovat kehuneet reseptin olevan ”ihanan helppo” ja yhdistävän ”parhaat maut”, siskokset kertovat.
He uskovat itsekin, että poikkeuksellisen suosion takana ovat juuri vaivattomuus sekä lyhyt lista tuttuja raaka-aineita, eikä kauniista ulkomuodostakaan taida olla haittaa. Salaisuus lienee klassinen makuyhdistelmä uudessa, mutta silti helposti lähestyttävässä muodossa, Petra miettii.
– Suomalaiset ovat tottuneet tarjoamaan suolaisia piirakoita esimerkiksi juhlissa tai kahvipöydässä.
Yksinkertaisen reseptin tärkein vaihe on puristaa mozzarellapalloista liika neste pois, jotta piirakkapohja pysyy herkullisen rapeana, Petra vinkkaa. Pohjalle levitettävän peston lisäksi piirakan voi halutessaan maustaa vaikka balsamicolla.
Caprese-piirakka
Resepti: Petra ja Noora Väänänen, Foodbytwins-blogi
Ainekset (pellillinen):
- 3 tomaattia
- 400 g mozzarellaa (3 palloa)
- 1 iso lehtitaikinalevy
- 1 dl pestoa
- tuoretta basilikaa
- 1 rkl oliiviöljyä (tai 1 kananmuna)
- siemeniä, kuten chian- tai auringonkukansiemenet
- mustapippuria
- (balsamicoa viimeistelyyn)
Caprese-piirakka valmistuu näin:
- Sulata taikinalevy pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli se hieman isommaksi ja nosta leivinpaperin päälle matalalle uunipellille. Pistele pohja haarukalla ja leikkaa taikinaan reunat niin, että veitsi ei osu pohjaan saakka. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.
- Purista mozzarellasta nestettä pois, jotta piirakka ei kostu. Pilko mozzarellat ja tomaatit viipaleiksi. Laita piirakan pohjalle pestoa ja asettele tomaatit ja mozzarella vuorotellen pohjan päälle. Voitele taikinan reunat kananmunalla tai oliiviöljyllä ja ripottele reunoille siemeniä.
- Paista piirakkaa uunin alaosassa noin 20–25 minuuttia. Viimeistele tuoreella basilikalla ja ripauksella mustapippuria. Voit halutessasi lorauttaa piirakan päälle balsamicoa.