Kesällä elämä siirtyy ulos! Parhaat terassi-ideat – katso kuvat ja lue vinkit
Sisustus
Kesällä elämä siirtyy ulos! Parhaat terassi-ideat – katso kuvat ja lue vinkit
Viihtyisä terassi on kesällä kodin keskipiste. Kokosimme ideat oman keitaan sisustamiseen. Katso inspiroivat kuvat ja poimi parhaat terassi-ideat!
Aina toimiva ratkaisu on poimia terassin värimaailma ympäröivästä maisemasta, luonnosta tai arkkitehtuurista. Oili Holmströmin puutaloa ympäröi tilava ja kauniisti harmaantunut terassi.
Ruotsin Södertäljessä asuva Nadja Helminen rakastaa valkoista, ja se näkyy myös hänen minimalistisesti sisustetulla terassillaan. Ruukussa kasvaa oliivipuu, ruokaryhmä on Grythyttanin. Lue juttu Nadjan kodista.

Parhaat terassi-ideat

Käytä kalustamisessa harkintaa ja mittanauhaa

Kevään edetessä koti avautuu ulospäin, ja moni haluaa parvekkeelle tai terassille mahdollisimman paljon toimintoja – sen koosta riippumatta. Lopputulos voi olla se, että ulkotila näyttää kauniilta, mutta siellä ei mahdu tekemään mitään. Tyypillistä on myös se, että kalusteet ovat tilaan suhteutettuina liian suuria tai liian pieniä. Lue täältä sisustussuunnittelijan konkreettiset, kuvalliset vinkit erimallisten terassien sisustamiseen.

Kalusteiden hankinnassa kannattaa käyttää mittanauhan lisäksi harkintaa, sillä pitkäikäisyys, vastuullisuus ja ekologisuus ovat trendejä myös ulkokalusteissa. Värimaailma jatkuu luonnollisena.

– Pinnalla ovat beigen, sammaleenvihreän ja terrakotanruskean sävyt. Sinisen sävyt ovat tulleet takaisin verhoilujen ja koristetyynyjen väreihin, kertoo Hanna Haukkasalo Roltradelta.

Kalusteissa yhdistyvät erilaiset materiaalit, kuten puu ja metalli. Hanna Kääriäinen Skannolta kertoo, että brändit lanseeraavat sisäkalusteistaan ulkoversioita, jolloin tyyli jatkuu sisältä terassille.

Oletko viherpeukalo? Pienellekin terassille mahtuu runsaasti kasvatettavaa ruukkuihin. Saviruukuista koottu rykelmä kasveineen on ilo silmälle muotoilijan kodin terassilla. Hyödynnä ideoita terassiviljelyyn nerokkaista parvekepuutarhoista.
Modernin funkistalon terassia rajaavat ikivihreistä havuista ja rennoista koristeheinistä kootut istutukset.
Rauhallisessa terassinurkkauksessa vehreät maisemat yhdistyvät kauniisti terassikalusteiden luonnonsävyihin. Bambuiset nojatuolit ja sohva ovat Tine K:n, pyörillä siirrettävä pöytä kirpputorilta Hollannista. Suuri Askon auringonvarjo antaa suojaa. Juuttimatto ja penkki, Bypias. Kurkista Pia Erlundin terassille ja kotiin täältä.

Mieti näitä asioita, kun suunnittelet terassin tai parvekkeen sisustusta

 • Valitse kalusteiden koko terassin koon mukaan. Pienelle tai hankalan malliselle terassille ei saa mahtumaan reilua ruokapöytää ja suurta sohvaa, joten päätä, miten haluat tilaa käyttää. Mittaa tila ennen kalusteiden hankintaa. Ulkotilan sisustuksessa pätevät samat lainalaisuudet kuin sisälläkin: jätä tarpeeksi vapaata tilaa ja kulkemisen tulee olla helppoa. Riittävä pöydän ympärillä olevan kulkuväylän leveys on 80–110 senttiä.
 • Pitkä ja kapea terassi, mikä avuksi? Kapeat ja pitkät terassit ja parvekkeet ovat usein pulmallisia. Huonekaluja voi olla hankala saada mahtumaan ilman, että tilasta tulee käytävämäinen. Avaruuden tuntua saa käyttämällä ilmavia ja siroja kalusteita sekä rajaamalla toimintoja. Vältä kalusteiden sijoittamista aivan seinien viereen. Päätyseinään kiinnitetty puurimasäleikkö tai kangas katkaisee pitkänomaista linjaa visuaalisesti.
 • Jaa tila fiksusti. Iso terassi vaatii suuret kalusteet. Sama mitoitus pätee myös viherkasvien ja muiden sisustuselementtien kokoon. Sijoita kalusteryhmä irti seinästä neliön malliin, jotta istuskelijat näkevät toisensa vaivattomasti. Ruukkuihin istutetut puut tai erikorkuiset kukkalaatikot toimivat kauniina tilanjakajina. Matto kalusteryhmän alla sitoo kalusteet yhteen ja rajaa eri käyttötarkoituksia.
 • Panosta kestävyyteen ja mukavuuteen. Kalusteiden ei tarvitse olla keskenään samanlaisia. Saat istuskeluryhmään eloa, kun yhdistelet klassisia ja moderneja kalusteita ja sekoittelet tyylejä. Monikäyttöiset kalusteet lisäävät tilan muunneltavuutta. Panosta kalusteissa kestävyyteen ja ennen kaikkea mukavuuteen.
 • Mieti myös säilytystä. Jos terassilla ei ole suojaa, valitse kalusteet, jotka voi jättää kesällä ulos säiden armoille. Ulkokalusteita täytyy huoltaa säännöllisesti ja suojata suoralta auringonpaahteelta. Pienessä kodissa voi olla kätevää, jos ulkokalusteita voi käyttää sisällä talvisin. Pinottavat ja kokoon taittuvat kalusteet vievät vähän tilaa. Suuret sohvat voi peittää suojapeitteellä.
Suurelle terassille mahtuu paljon erilaisia toimintoja. Säkkituoleissa on mukava löhöillä, ja matto kokoaa kalusteryhmän yhteen. Retroit-säkkituolit ovat Sackit-merkin. Tämä terassi kuuluu kotiin, joka on rakennettu entiseen talotehtaaseen.
Rimaseinä jakaa tilaa kauniisti mutta ilmavasti ja tuo näkösuojaa. Villa Vesikoksi nimetty mökki on sisustettu bohoskandinaaviseen tyyliin.
Vastakkain asetelluissa istuimissa on mukava jutustella. Bambukalusteet ovat Tine K:n. 1800-luvun huvilassa ja sen pihalla on ihanan kiireetön tunnelma, lue juttu.

Pika-apua tunnelmavaloista, tekstiileistä ja kasveista

 • Kynttilälyhdyillä ja valosarjoilla luot tunnelmaa. Hanki kunnollinen ulkokäyttöön soveltuva kohdevalaisin, jos tykkäät lueskella ulkona. Ladattavalla akulla varustettu valaisin on mainio valinta ulkotiloihin.
 • Pehmennä parvekkeella lattian ulkoasua ja tuntua ulkokäyttöön sopivilla matoilla tai puisilla lattiaritilöillä. Ne myös rajaavat tilaa ja tasaavat lattian lämpötilan vaihteluita.
 • Terassille tai parvekkeelle ripustettu kevyt verho on nopea pika-apu, kun haluat hillitä suoraa auringonpaistetta tai kaipaat näkösuojaa.
 • Helppo ratkaisu tilanpuutteeseen on hyödyntää seinäpintoja: käytä koko tilan korkeus hyväksi amppeleilla, riippuvilla hyllyillä tai korkeilla hyllyköillä.
 • Viimeistele terassin tyyli tekstiileillä, ruukuilla ja muilla sisustusesineillä. Ne tuovat tilaan persoonallisuutta, ja ovat helppoja vaihtaa. Jos et ole viherpeukalo, trendikkäät kuivat kasvit ja heinät tuovat ilmettä ulkotilaan.
 • Häivytä sisä- ja ulkotilojen välistä eroa tuomalla sisäkasveja ulos terassille. Voit myös peittää häiritseviä näköaloja ja vaimentaa ulkomaailman ääniä nopeakasvuisilla köynnöskasveilla ja isoihin ruukkuihin istutetuilla viherkasveilla. Saat istutuksiin runsautta, kun istutat ruukkuihin vuorotellen matalia ja korkeita kasveja.
Terassille saa mukavasti rytmiä ja korkeuseroja esimerkiksi suuriin ruukkuihin istutetuista puista.
Kun näkymät ovat huimat, simppeli sisustus ja lasiset kaiteet jättäävät tilaa maisemalle. Tässä pienessä ja modernissa rinnehuvilassa luonto on vahvasti läsnä.
Kellokosken ruukissa sijaitsevan loft-kodin sisääntuloterassin ihanin sisustuselementti ovat patinoituneet tiiliseinät.
Mökkikäytössä olevan rintamamiestalon sisääntulon kylkeen on rakennettu pieni terassi, johon mahtuu juuri sopivasti ruokaryhmä.

Miten suojata tekstiilit, etteivät ne haalistu auringossa?

Paras tapa suojata ulkotekstiilejä on pitää ne poissa suorasta auringonpaahteesta. Ultraviolettisäteily ja lämpösäteily tuhoavat sekä tekstiilien värejä että haurastuttavat tekstiilikuituja.

Pitkäikäisin ratkaisu on valita ulkotiloihin kosteutta kestäviä tekokuituisia tekstiilejä, joiden kuidut on läpivärjätty. Tällainen kangas ei haalistu helposti ja sen valonkesto on hyvä.

Ulkokäyttöön soveltuvat tekstiilit ovat kehittyneet muutamassa vuodessa huimasti, ja esimerkiksi sohvien verhoilukankaat ovat miellyttävän tuntuisia. Laadukkaimmissa kankaissa on myös UV-suoja.

Katetulla terassilla on mukava vilvoitella vaikka saunan jälkeen. Ikean mustissa korituoleissa ja Jyskistä hankituissa aurinkotuoleissa on kiva köllötellä. Sisustussuunnittelija Hanna Chakerin maalaistalon pihalla on tilavat terassit ja yhden terassin jatkeena myös upea kasvihuone.
Jackpointin tiikkipuiset lepotuolit kutsuvat oleskeluun Oili Holmströmin kodin terassilla.
Kommentoi »