Muotoilija jätti Berliinin, sillä mikään ei voita ulkona kuivuneen pyykin tuoksua – Helsingin-kodissa tunnelman luovat vaneri ja betoni
Sisustus
Muotoilija jätti Berliinin, sillä mikään ei voita ulkona kuivuneen pyykin tuoksua – Helsingin-kodissa tunnelman luovat vaneri ja betoni
Muotoilija Petra Lassenius viihtyi Berliinissä, mutta sieltä puuttuivat meri ja luonto. Uusi koti nousi ryhmärakentamisperiaatteella Helsinkiin Vuosaaren luonnonrauhaan.
24.5.2018
 |
Avotakka

Kalustemuotoilija ja sisustusarkkitehti Petra Lasseniuksen ja hänen lastensa Veran, 15, ja Volterin, 13, keittiönpöydällä kurottelee iso kimppu villejä lupiineja. Vaaleanpunaisen- ja violetinsävyiset kukat on kerätty kodin läheltä, ja se on Petrasta ihan parasta.

– Viihdyimme Berliinissä loistavasti, mutta sieltä puuttuivat meri ja luonto. Metsissä oli valmiit kulkureitit, joita pitkin piti kävellä. Ei sellaiseen tottunut, Petra kertoo.

Muotoilija Petra Lassenius viihtyy lähellä merta luonnonrauhassa.

Perhe muutti takaisin Suomeen kahdeksan Berliinin-vuoden jälkeen. Helsingin keskustan hinnat kauhistuttivat, sillä muuton aikaan Berliinissä oli vielä halvempaa. Petraa alkoi kiehtoa ajatus yhteisöllisestä asumisesta keskustan ulkopuolella.

Sopiva tontti ryhmärakentamiselle löytyi Helsingin Vuosaaresta. Esikuvana hankkeelle olivat Tanskan pitkälle viedyt ekologiset ryhmärakennuskohteet. Siellä yhteisöissä on jopa omia vedenpuhdistamoita ja sähkötuotantoa. Myös Vuosaaressa harkittiin harmaavesijärjestelmää ja aurinkoenergiaa, mutta kalleutensa vuoksi ne jäivät suunnitteluasteelle.

Petran paritalokoti sijaitsee neljän paritalon yhtiössä. 120 neliön koti valmistui 2013.

Alakerta on yhtä tilaa. Vanerilla päällystetyt pinnat ja betonilattia sanelivat kodin värimaailman. Vanha Thonetin keinutuoli on Petran lapsuudenkodista. Armaani-sarjan ruokapöydän Petra suunnitteli Junetille.
Musta Flosin valaisin on Petran lempiesine.
Eero Aarnion Askolle suunnittelemat Polaris-tuolit löytyivät käytettyinä. Tavarat saavat olla esillä keittiön avohyllyissä.
Keittiö on kodin sydän, jossa koko perhe valmistaa ruokaa.

Talot suunnitteli arkkitehti Pia Ilonen, ja hankkeeseen palkattiin rakennusmestari. Tulevat asukkaat saivat hallinnoida projektia pienemmissä asioissa. Näin onnistuttiin säästämään kustannuksissa.

Yhtiön seitsemän asuntoa ovat keskenään hyvin erilaisia. Kukin asukas sai tilata mieleisensä keittiöt ja kylpyhuoneet, mutta hankintoja keskittämällä hintoja saatiin huokeammiksi.

Yhdessä paritalon puolikkaassa on kerhotila ja yhteissauna. Saunavuorot varataan sähköisestä kalenterista, mutta kun joku lämmittää puusaunan, useampi perhe käyttää tilaisuutta hyväkseen. Kerhotilassa pidetään kokouksia ja lastenjuhlia, ja taloyhtiön nuoriso kutsuu sinne ystäviään.

Seitsemän perheen taloyhtiö on parinsadan metrin päässä yleiseltä rannalta. Kallvikin monipuolinen luonto täydentää asumisen laatua.
Kalliomaisema on kuin taideteos. Lin-nojatuolit Petra on suunnitellut Adealle. Pikkupöydät ovat Adean Band-mallistoa. Saksasta hankittu Eiermann Tisch -klassikkopöytä on kovassa käytössä.
Yläkerran portaikon puolikorkea seinä rauhoittaa pienehköä studiotilaa. Vieraat nukkuvat parvella. Siellä säilytetään myös sesonkivaatteita ja -tavaroita.
Työtaso on rakennettu yläkerroksen studiotilaan. Tuoli on Junetin Armaani-sarjaa. Suurista ikkunoista paistaa ilta-aurinko.
Yhteisissä tiloissa keskeneräiset projektit saa jättää esille.

Petra ei halunnut kovin isoa taloa itselleen ja teini-ikäisille lapsilleen. Kodin suunnittelussa keittiön paikka ja viherhuone sanelivat tilan järjestystä. Keittiö on kodin sydän, jossa koko perhe valmistaa ruokaa.

– Viherhuoneelle taas paras paikka on eteläpuolella, ja halusin sinne keittiöstä luontevan kulun. Keväästä lähtien liukuovet ovat auki, ja tila jatkuu keittiöstä viherterassille, Petra kertoo.

Makuuhuoneet pidettiin tarkoituksella pieninä. Lapsilla ei ole omissa huoneissaan kirjoituspöytiä, vaan läksyt, askareet ja työt tehdään yläkerran studiotilassa tai alakerrassa. Petra kertoo, että alakerran pöytäryhmä on kovemmassa käytössä kuin sohvat. Yhteisissä tiloissa kukin saa jättää keskeneräiset ompelu-, maalaus- tai piirustusprojektinsa esille. Ne eivät häiritse silmää.

Lapsilla on makuuhuoneissaan parvisängyt. Vaaleanpunainen nojatuoli on Adean Lin-mallistoa.

Valaistus on oleellinen asia viihtyvyydessä ja kodin toimivuudessa. Joskus, kun Petra työskentelee kotona, hän tekee aamupäivisin töitä valoisassa alakerrassa. Iltaisin paras työskentelypaikka on yläkerran studiotila, jota valaisee ilta-aurinko.

Pyykkihuolto oli yksi suunnittelun lähtökohdista. Kodinhoitohuone on samassa kerroksessa kuin makuuhuoneet vaatekomeroineen, jotta pyykkikoreja ei tarvitse raahata ympäriinsä. Jos asunto olisi ollut isompi, vaatehuone pyykkihuoneen yhteydessä olisi ollut vielä ihanteellisempi ratkaisu.

Petralle oli tärkeää, että yhdistetystä kodinhoito-kylpyhuoneesta on käynti parvekkeelle. Pyykkien täytyy saada kuivua Suomessa ulkona, raikkaassa puhtaassa ilmassa.

Makuuhuoneessa on rauhallinen tunnelma.
Makuuhuoneen seinään kiinnitetyt laatikkohyllyt toimivat tasona. Pantheon-julisteet on tuotu Roomasta.

Petra kuvaa omaa tyyliään arkiseksi ja käytännölliseksi. Puu on kodissa isossa roolissa, sillä sillä on Petran mukaan tutkitusti rauhoittava vaikutus.

Suuren osan kodin huonekaluista Petra on suunnitellut itse vuosien varrella. Hänen kynästään on syntynyt sohvia, nojatuoleja ja pöytiä Adealle ja Junetille sekä ruotsalaiselle Sits-brändille. Viime vuosina hän on suunnitellut myös mallistoja ulkohuonekaluihin erikoistuneelle Nordic Country Homelle. Suunnittelutyönsä lisäksi Petra työskentelee Metropolia-ammattikorkeakoulussa Creative Campus Arabia -hankkeessa.

Mielenkiintoiselle ja kiireiselle työlle tuovat vastapainoa lähiluonto ja oma puutarha. Salaatit, yrtit ja tomaatit maistuvat Petran mielestä paremmilta itse kasvatettuina.

Kivenheiton päässä kodista sijaitsee Ison Kallahden uimaranta. Petra ja Vera ottavat meren läheisyydestä kaiken ilon irti ja käyvät usein pulahtamassa aina jäiden tuloon asti. Ei onnistuisi Berliinissä.

Kylpyhuoneen luonnonvalo on ylellistä. Vaikka samassa tilassa on kodinhoito- ja pesutilat, ovat ne kuitenkin selvästi erillään. Pyykit saa nopsasti ulos kuivumaan.
Petralla on viljelmiä ruukuissa ja viljelylaatikoissa. Etelän puolelle viritetty katos suojelee kasveja liialta auringolta.
Itse suunnitellut Vienna-tuolit ovat Petran suosikkeja.
1 kommentti