Jazzia, pitkiä aamiaisia ja luovia sisustusratkaisuja – ihastu 1800-luvun huvilan kiireettömään tunnelmaan
Sisustus
Jazzia, pitkiä aamiaisia ja luovia sisustusratkaisuja – ihastu 1800-luvun huvilan kiireettömään tunnelmaan
Anna ja Alexander haaveilivat merenrantamökistä, mutta vanhan mansardikattoisen huvilan tunnelma vei heidän sydämensä. Täällä rauha ja rentous laskeutuu niin vanhempiin kuin lapsiin.
3.8.2017
 |
Avotakka

Ulkokaiuttimista soljuu Louis Armstrongin pehmeää laulua ja lempeitä jazzsointuja. Lapset ovat nukahtaneet onnellisen uupuneina päivän touhuista, ja vanhemmat istahtavat katetun terassin mukaviin sohviin nauttimaan Negroni-drinkit.

Näin kääntyy iltaan Anna Bargumin kuvailema täydellinen kesäpäivä perheen huvilalla. Tätä on edeltänyt pitkä, viipyilevä aamiainen, jonka jälkeen lapset Amelie ja Philippa leikkivät ja vanhemmat puuhailevat pihalla. Alexander leikkaa ehkä nurmikkoa, ja Anna kuopsuttaa keittiöpuutarhassa. Sitten leivotaan jotain hyvää päiväkahveille, uidaan uima-altaassa ja grillataan yhdessä illallinen.

Ei haittaa yhtään, ettei unelma merenrannalla sijaitsevasta mökistä toteutunut.

Anna Bargum nauttii vapaa-ajankodista, jota ei ole tarvinnut toistaiseksi remontoida.
Sadesäällä lapset valtaavat yläkerran aulan. Howard-sohva on Fogian, valaisin Doctor Designin ja pikkupöydät Hayn.

Annalla ja Alexanderilla on molemmilla suuret suvut. Perheiden yhteiset kesälomat sukulaisten mökeillä alkoivat käydä ahtaiksi, kun pariskunnalle syntyi toukokuussa 2013 toinen lapsi, Amelie. Yhden lapsen kanssa oli vielä ollut helppo vierailla eri mökeillä, mutta kahden pienen lapsen vanhemmat alkoivat kaivata omaa paikkaa.

– Olemme molemmat itsenäisiä tyyppejä, ja vaikka nautimme suurista suvuistamme, tarvitsimme vapaa-ajanviettopaikan, jossa voimme elää ihan omaan rytmiimme, Anna kertoo.

Helsingissä asuva pariskunta etsi mökkiä akselilla Porvoo–Hanko. Toiveena oli löytää talo meren rannalta.

Kunnes yhteinen ystävä päätti myydä talonsa Kirkkonummen Evitskogissa. Bargumit olivat vierailleet siellä usein. Vaikka merta ei ollut näköpiirissä, peltojen ja metsän ympäröimä talo täytti monta muuta toivetta. Rakennuksen huvilamainen tunnelma viehätti molempia. 250 neliön talon vanhin osa ja pihasauna ovat peräisin 1800-luvulta. Lyhyt etäisyys kaupunkikodista sekä rauhallinen sijainti lähellä ruokakauppoja ja muita palveluita ratkaisivat asian paikan hyväksi.

Näin huvila vaihtoi omistajaa ystävien kesken ja Anna ja Alexander kantoivat tavaransa sisään tekemättä juurikaan remonttia.

– Aiomme myöhemmin muokata varsinkin keittiötä hieman enemmän rakennuksen tyyliseksi. Mutta toistaiseksi kaikki toimii niin hyvin, ettei remonttiin ole ollut tarvetta ryhtyä.

Suuren mansardikattoisen talon vanhin osa on peräisin 1800-luvulta. Jokainen asukas on jättänyt sormenjälkensä taloon, joka on kokenut monta laajennusta ja muutosta.

Kustavilaisen sohvan seurana on Hans J. Wegnerin tuolit. Teos on Annan kummitädin Christina Snellmanin työ 1950-luvulta. Dagg-maljakko on Svenskt Tennin ja lampunvarjostin Tine K:n.
Puuliesi on käytössä viileällä ilmalla. Nest Factoryn matto tuo lämpöä laattalattialla siihen asti, kunnes tilaan joskus vaihdetaan puulattia.
Olohuoneessa on kiinalaista tunnelmaa. Lämminsävyinen puu ja lehmäntalja ovat hyvä vastapari raikkaille sinivalkoisille pikkupöydille ja tyynyille.
Anna sai antiikkipullot 30-vuotislahjaksi kummitädiltään, joka puolestaan oli saanut ne samanikäisenä isoäidiltään.

Anna ja Alexander visioivat itselleen talosta lomanviettopaikan, joka ei olisi tyypillisen mökkimäinen, vaan kuin mikä tahansa huvilamainen talo rennolla, improvisoivalla otteella sisustettuna. Kaupunkikotia sisustetaan hieman samaan tyyliin, mutta ei aivan näin huolettomasti sekoitellen.

Antiikkikalusteiden ja designklassikoiden yhdistäminen on Annalla selkäytimessä. Hän on sisustussuunnittelutoimisto Bang Interiorsin toinen omistaja. Taitavana sisustajana hän osasi kuunnella talon huvilamaista henkeä ja antoi sen määrittää tunnelmaa.

Perintötavaroiden ja aiempien kotien ylijäämäesineiden rinnalle tehtiin vain jokunen uusi hankinta. Ruokapöydän ympärille kustavilaisten kalusteiden joukkoon kootut Hans J. Wegnerin tuolit ikään kuin signeeraavat oman tyylin.

– Talon sisustus on jatkuvassa muutoksessa. Käytimme monesta paikasta koottuja keräilytavaroita, jotka inspiroivat minua leikkimään ja improvisoimaan erilaisia yhdistelmiä, Anna kertoo.

Vanhempien makuuhuone on sisustettu ilmavasti ja lempein luonnonsävyin. Suuri berberimatto on Nest Factoryn valikoimista.
Yläkerran vierashuoneen kunniapaikalla on Alexanderin isoäidiltään saama keraaminen hevonen.

Evitskog on muodostunut perheelle tärkeäksi paikaksi, jossa tärkeintä on rento yhdessäolo. Jos maalle ei ole päästy muutamaan viikonloppuun, lapset alkavat kysellä, milloin sinne taas mennään.

Perillä odottavat eri lelut kuin kaupungissa ja suuri ylellisyys, dvd-laite, jollaista ei Helsingin-kodissa ole. Ne takaavat, ettei aika käy pitkäksi sadepäivinäkään.

Ero kaupunkiarjen ja huvilaelämän välillä on suuri, vaikka etäisyys paikkojen välillä jääkin pieneksi. Kun perhe ajaa sisään Evitskogin huvilan portista, laskeutuu rauha ja rentous niin vanhempiin kuin lapsiin.

– Jostain syystä juuri täällä tekee aina mieli kuunnella jazzia. Ehkä paikka lämpiminä kesäpäivinä muistuttaa hieman New Orleansia, Anna sanoo.

Lasiverannan kuulas tunnelma syntyy valkisista tekstiileistä ja kevyistä huonekaluista. Ikean sohvan päälle Anna löysi Ellokselta rennon hupun.
Tuulahdus kaukomailta. Bambukalusteet ovat Tine K:n mallistosta.
Bargumit etsivät merenrantamökkiä mutta ihastuivat peltojen ja metsän ympäröimään huvilaan.

Annan vinkit persoonallisen lomakodin sisustamiseen

  1. Älä kiirehdi. Aika parantaa ja harkinta auttaa. Anna siis itsellesi aikaa tutustua tilan henkeen.
  2. Esineillä täytyy aina olla myös jokin käyttö tarkoitus, jottei sisustus näytä lavastukselta. Mieti, mitä tavaroita oikeasti tarvitset.
  3. Tee sisustuksen viisivuotissuunnitelma. Trendit ovat hauskoja, mutta saavat harvoin valitsemaan asioita, jotka kestävät aikaa. Jos et kerta kaikkiaan voi vastustaa jotain hankintaa, osta aina laatua ja aitoa, älä kopiota, vaikka säästämiseen menisi aikaa.
  4. Yhdistele vanhaa moderniin. Valitse silloin yhtenäinen väriskaala, jota voit noudattaa kautta linjan. Käytä pienenä mausteena yhtä tehosteväriä.
  5. Luo tasapainoa ja viihtyisyyttä valitsemalla suuriin pintoihin vaaleammat värit ja pieniin tummempia. Etenemisjärjestys on: seinät–matot–verhot–sohva–nojatuoli–pöytä–tyyny.
  6. Ota haasteeksi sovittaa perintötavarat osaksi kotiasi, vaikka ne eivät olisikaan ihan omaa tyyliäsi. Sijoittele ne omaan tapaasi ja hauskaa pitäen. Sisustuksen pitää kuvastaa siellä asuvia ihmisiä.

Kommentoi »