Avotakka

Koti kuin pehmeä pellavapaita – Bypias-vaatemerkin Pia Erlundin puutalokodin tunnelman tekevät vaaleat sävyt ja luonnonmateriaalit

Koti kuin pehmeä pellavapaita – Bypias-vaatemerkin Pia Erlundin puutalokodin tunnelman tekevät vaaleat sävyt ja luonnonmateriaalit
On taitolaji sisustaa rennosti mutta tyylikkäästi. Vaatesuunnittelija ja Bypias-lifestyleliikkeiden perustaja Pia Erlund tietää, miten kodista tulee ainutlaatuinen elämys, joka saa huokaisemaan ihastuksesta.
Julkaistu: 30.5.2019
Vaatenaulakkona on halkaistu puunvarsi, johon on upotettu puunuppeja. Siihen yhdistyy kauniisti puinen kenkähylly. Sivupöydällä on näyttävä vaihtoehto huonekasville, runsas heinäryöpsähdys ruukussa.

Seinällä on vanhat farkut. Ne ovat kuin juuri siihen tehty installaatio. Samoin eteisen naulakko, jossa roikkuvat aivan arkiset tamineet. Olennaista eivät ole niinkään esineet vaan se rento tapa, jolla visualisti osaa niitä käsitellä ja käyttää.

Vaatesuunnittelija Pia Erlundin keltaisessa omakotitalossa Kirkkonummella näkyy kokonaisajattelu, elämisen filosofia, joka ulottuu niin sisustukseen, vaatteisiin, tekstiileihin, ruokaan kuin tapaan tehdä asioita. Sisustukseen sopivat vaatteet on jätetty esille makuuhuoneessa ja eteisessä, mutta muut, häiritsevän väriset tai tyyliltään vieraat, on piilotettu vaatekomeroon.

Valkoinen ja pellava tuovat kesän tuntua. Tine K:n sohvaa vahtii pystykorvainen australianterrieri. Valaisin, juuttimatto, tyynyt ja viltit sekä vanhasta puusta käsityönä tehty sohvapöytä ovat Bypiasin. Kulhot ovat sylkykuppeja Kaukoidästä.
Takkatilasta on kapea kulku ruokasaliin, jossa istuu aviomies John. Oviaukosta kurkistaa lattiavalaisin, jonka vallaton varjostin näyttää hiuspehkolta. Nojatuoli on Tine K:n. Lasilyhdyt toistavat takan henkeä.
Kotiin saa tuulahduksen rantatunnelmaa upottavilla istuimilla, juuttimatoilla ja suurilla koreilla. Pellava, valkeus ja haalistunut puu ovat tyylin peruspilareita.

Vanhoissa valkokuullotetuissa lankkulattioissa, kattopaneeleissa, ruutuikkunoissa ja ovissa aistii puutalon menneisyyden. Ikkunoista avautuu laaja näkymä puutarhaan.

Kaikkia tiloja yhdistää valkoisen ja puun liitto, johon aidot pellavatekstiilit tuovat omat kerrostumansa. Väritys ja tunnelma ovat skandityyliä, jota maustaa pieni boheemius.

– Me pohjoismaalaiset pysymme turvallisilla vesillä: nautimme luonnonläheisistä, kulahtaneista ja taitetuista värisävyistä. En aliarvioi kirkkaita, puhtaita värejä, sillä nekin säväyttävät pirteydellään, Pia sanoo.

Saarekkeessa on runsaasti lasku- ja ruuanlaittotilaa. Keittiötasoa valaisee kaksi mustaa Ikean riippuvalaisinta. Tori.fistä ostetusta vanhassa vitriinikaapissa on valkoisia arkisia kaunottaria ja vanhaa arvolasia.
Pia Erlundin Bypias-yrityksen Seaside-pellavapussilakanoissa on laivastonsiniset raidat.

Samanlaista elämäntyyliä Pia kauppaa Bypias-­liikkeissään aina Australiassa saakka.

– Minulla oli tarve luoda vaatemalliston rinnalle oma sisustustekstiilimallisto Mummum, johon kuuluu pellavapussilakanoita, käsin kudottuja torkkutäkkejä, sisustustyynyjä ja mattoja. Seuraan trendejä, mutta tärkeintä on oman tien kulkeminen, koska mallistoni perustuu persoonalliseen kosketukseeni.

Tuotteiden pitää olla ajattomia, mutta niissä on oltava aina jokin juju, Pia linjaa. Hänellä suunnittelun lähtökohta on aidoissa materiaaleissa, kuten villassa ja varsinkin pellavassa.

– Rakkauteni pellavaan alkoi jo nuorena. Rakastan sen aitoa tuoksua, pintaa ja luonnetta. Olen suosinut sitä niin sisustuksissa kuin vaatteissa. Mikään kangas ei kestä pellavan tavoin, se laskeutuu pehmeästi eikä juuri rypisty pesussakaan. Jopa 50 pesukerran jälkeen se vain kestää ja kaunistuu. Olen kyllästynyt kertakäyttökulttuuriin ja ihailen pellavan pitkää ikää.

Reksi lepää viileillä pellavalakanoilla. Lautalattian ja aasialaisten jakkaroiden kaveruus perustuu yhtenäiseen sävyyn ja puun tuntuun. Pellavahelmalakana on Ellokselta. Hauskat Ikean seinävalaisimet taipuvat haluttuun asentoon.
Vältyt viikkaamiselta ripustamalla vaatteet henkareihin suoraan pesusta. Näin saat vaatteet rekille tiiviisti ja käyttökin helpottuu.
Makuuhuoneen tilaa säästävien liukuovien takana on vinokattoinen, ikkunallinen vaatehuone. Vaatehuoneen ovet voi jättää auki, sillä herkullisen väristen kesävaatteiden kirjo on ilo silmälle.

Pellavasta kaikki alun perin alkoikin. Pia Erlund aloitti Bypias-­yrityksensä toiminnan aikanaan ostamalla 500 eurolla laadukasta, paksua pellavaa. Hän etsi osaavat ompelijat Tallinnasta ja suunnitteli pellavavaatemalliston, jonka hän myi netissä kuluttajille. Pia ei ottanut senttiäkään lainaa eikä tukia. Nykyisin hänen kivijalkakauppojaan ja muita myyntipisteitään on pelkästään Suomessa ja Norjassa yhteensä kaksitoista ja lisää on tulossa.

Visuaalisen osaamisen voimaa arvostava Pia tekee töitä huippuvalokuvaajan, Milanossa asuvan suomalaisen Paulina Arcklinin kanssa.

– Paulina kuvaa julisteemme ja sisustuskuvamme. Myös hänen sisustuskirjansa ovat himoittavan ihania, kertoo Pia ja näyttää seinälle ripustettuja Paulinan farkkujulisteita.

Puuportaiden alla oleva tila on hyödyksi siihen upotetulla kiinteällä laatikostolla ja kaapilla asusteita varten. Katonrajan syvennys säilyttää kirjat hauskasti.

Seurusteluhuone loistaa alkukesän valossa, ja erkkerin ikkunoista siintää vehreys. Ruokasalin jättinojatuoleihin istahdetaan ruokailun jälkeen nauttimaan kahvikupillisesta. Suurista koreista voi kaivaa torkkutäkit, jos viileys yllättää.

Pia Erlund tuntee tyylinsä täydellisesti, ja juuri siksi hänen kodissaan on helppo olla.

Rauhallinen terassinurkkaus on kalustettu Tine K:n bambuistuimilla ja pyörillä siirrettävällä pöydällä, joka on kirpputorilta Hollannista. Tilan kokoinen ja muotoinen Askon auringonvarjo suojaa myös sateelta. Juuttimatto ja penkki, Bypias.
Vuonna 1928 rakennetussa puutalossa on noin 190 neliötä.
1 kommentti