Hanna toteutti haaveensa ja pelasti vanhan maalaistalon: ”Liikutun vieläkin silkasta kiitollisuudesta kyyneliin, koska sain tällaisen mahdollisuuden”
Sisustus
Hanna toteutti haaveensa ja pelasti vanhan maalaistalon: ”Liikutun vieläkin silkasta kiitollisuudesta kyyneliin, koska sain tällaisen mahdollisuuden”
Sisustussuunnittelija Hanna Chakerin mielestä vanhojen talojen purkaminen on syntiä. Hän lähti maalaistalon jättiremonttiin "hullun optimismilla".
Julkaistu 20.6.2018
Avotakka

Sisustussuunnittelija Hanna Chaker tiesi heti löytäneensä sen oikean: vanhassa maalaistalossa oli todella hyvät mittasuhteet, korkeat huoneet, hirsirunko, paljon maata ja rantaviivaa. Ikkunoista oli häikäisevän kauniit maisemat.

Paitsi että Hanna ei ollut etsimässä maalaistaloa vaan pientä sijoitusasuntoa. Alkuperäinen suunnitelma sai jäädä, kun Hanna tarttui pitkäaikaiseen haaveeseensa vanhan talon pelastamisesta.

Olohuoneen vaalea Eichholzin kulmasohva luo kauniin kontrastin hirsiseinää vasten. Vanhasta puusta ja metallista valmistettu kattokruunu on Roomlightin mallistosta. Sohvapöytä on teetetty puusepällä vanhoista hirsistä. Vedenvihreä matto on Maripasta.

Sisustussuunnittelijan ammattitaidolla hän näki pari vuotta tyhjillään olleesta talosta, mitä siitä voisi tulla. Mielessä oli heti kuva valmiista talosta, ja se kantoi häntä läpi pitkän urakan.

Nyt Chakerin perhe viettää lomiaan 1950-luvun taitteessa rakennetussa talossa Lohjanjärven rannalla. Talossa on kahdeksan huonetta, keittiö, kylpytilat ja kuisti. Neliöitä on noin 200.

Hirsien sävyyn sopiva kaunis vanha piano on lahja tuttavalta, jonka tiloihin se ei enää mahtunut.
Olohuoneen lukunurkkauksesta aukeaa näkymä olo- ja ruokailuhuoneeseen. Mukava korituoli löytyi Iskusta ja rahi on Kodin Tyylistä.
Ruokailuhuoneen pariovista pääsee suoraan terassille ja ikkunoista avautuu kaunis näkymä alas järvelle. Pitkä Jean Vernet’n pöytä on jatkettava ja sen ääreen mahtuu jopa 16 henkeä. Mukavat pehmustetut tuolit ovat Richmond Interiorsin.

Millaisessa kunnossa talo oli?

Talo oli remontoitu 1980-luvulla. Kauniit hirsiseinät olivat piilossa keltaiseksi maalattujen lastulevyjen alla. Muovimatot peittivät puulattioita. Ruskeaa puupaneelia oli kaikkialla.

Ulkoapäin talo oli alkuperäisessä asussaan, lukuun ottamatta 80-luvulla tehtyä laajennusta, joka näytti lähinnä autotallilta talon kyljessä. Talo oli tehty maalaistaloksi ja oli ulkoasultaan hyvin yksinkertainen.

Rakenteellisesti talo oli melko hyväkuntoinen. Myös hirsirunko oli lähes täysin vaurioitumaton, mutta alapohja oli päässyt lahoamaan, koska sen tuulettumisesta ei ollut huolehdittu.

Pihan puolella oleva terassi on katettu ja siinä on mukava vilvoitella saunan jälkeen. Ikean mustissa korituoleissa ja Jyskistä hankituissa aurinkotuoleissa on kiva köllötellä auringossa, joka paistaa pihaan koko päivän.
Komea 31 neliön kokoinen kasvihuone terassilla on loistava paikka tunnelmallisille illallisille. Siellä kasvavat myös tomaatit, yrtit ja salaatit. Mustarunkoinen kasvihuone on Willab Gardenin.
Meksikolaishenkinen sohvasänky syntyi kasvihuoneen toiseen päähän navetasta löytyneestä laverista, johon Hanna laittoi mustavalkoiset tekstiilit.
Järvimaisemat kruunaavat kokonaisuuden.
Suurella terassilla on tilaa järjestää vaikka tanssit. Talon julkisivu on uusittu ja maalattu Uulan perinnevärikartan sävyllä. Yläkertaan teetettiin ranskalainen parveke Portiikissa. Hanna malttaa istahtaa aurinkotuoleille aina vain hetkeksi.

Mitä kaikkea teitte rakennukselle?

Käytännössä talo purettiin niin, että vain runko oli pystyssä. Maa-aines joutui vaihtoon talon alta ja ympäriltä, ja talo sai myös salaojat ja uusitun jätevesijärjestelmän. Uusimme alapohjan kokonaisuudessaan, ja samalla saimme uudet putket ja lattialämmityksen sekä sähköt piiloon uusiin rakenteisiin. Taloon tuli myös koneellinen ilmanvaihto.

Eristimme talon joka puolelta ekovillalla. Ikkunat ja ovet vaihtuivat uudenmallisiin ja niitä myös lisättiin. Uusimme katon ja ulkoverhouksen kauttaaltaan. Saimme lähes kaiken rakentamiseen käytetyn puutavaran oman metsän puista, jotka sahattiin ja kuivatettiin rantapellolla.

Halusin, että talo on teknisesti toimiva, lämmin ja energiatehokas. Näin ison remontin yhteydessä tuntui luonnolliselta toteuttaa taloon maalämpö. Nyt talossa on tasainen, miellyttävä lämpö joka huoneessa.

Keittiö on rakennettu Ikean rungoista ja ovista. Kokopuiset ovet Hanna maalasi peittävällä kalustemaalilla. Ylä- ja alasokkelit teetettiin puusepällä. Myös vetimet hankittiin erikseen. Takorautaiset saarekkeen riippuvalaisimet on tilattu Ellokselta.
Kivitasoihin teetettiin antiikkihiottu reuna. Välitila on laatoitettu IMG Interiorsilta tilatuilla marokkolaislaatoilla. Kuvioinnissa on käytetty kolmea eri ruskeaa valkoisen lisäksi.
Vetolaatikoista syntyi hauska istuinsyvennys ikkunan eteen.
Vanha puuliesi oli talon entisellä emännällä käytössä päivittäin. Se tuo keittiöön tunnelmaa ja toimii kauniina taustana Hannan keräilemille esineille.
Eteisaulan sivupöydälle Hanna kokoaa sesongin mukaan vaihtuvia kauniita asetelmia. Sivupöytä on Jean Vernet’n. Sen päällä oleva kello löytyi Clas Ohlsonilta.

Millainen urakka remontti oli?

Lähdin remonttiin hullun optimismilla ja myönnän, etten ihan täysin hahmottanut, miten iso rakennusurakka oli edessä, vaikka kokemusta oli tullut saman ikäisen Espoon-kotimme remontoimisesta ja laajentamisesta.

Kaiken kaikkiaan remontti kesti kaksi ja puoli vuotta. Projektikoordinoinnin, suunnittelun, tuotehankintojen ynnä muun lisäksi tein itse lähes kaikki siivous- ja maalaustyöt. Laskin, että hommaa kertyi noin 450 työpäivän verran, siis päivätyöni ohella.

En voi kiistää, etteikö epätoivoisiakin hetkiä olisi ollut, mutta silloin minulle toi lohtua ajatus talon rakentajista, jotka 40-luvulla olivat raahanneet hirret metsästä, veistäneet ne käsin ja rakentaneet talon hartiavoimin. Siihen verrattuna työ alkoi taas tuntua paljon kevyemmältä.

Kun tuntui, ettei remontti valmistu koskaan, pidin vision lopputuloksesta mielessäni. Minulle oli tärkeää, että missään kohdassa ei oikaista, vaan kaikki tehdään kerralla kunnolla.

Kannattiko valtava työmäärä?

Monet ovat sanoneet, että olisi ollut helpompaa rakentaa uusi talo. Minulle se ei ollut edes vaihtoehto. On synti purkaa vanhoja, taidolla käsin rakennettuja taloja uusien pakettitalojen tieltä. Vanhan talon tunnelmaa ei voita mikään, eikä sitä voi luoda keinotekoisesti uusiin taloihin.

On vaikea kuvailla, miten palkitseva tällainen projekti voi olla. Tunnen ääretöntä kiitollisuutta, että sain tällaisen mahdollisuuden, ja usein vieläkin liikutun silkasta kiitollisuudesta kyyneliin ollessani yksin huvilalla.

Hannan ja Andrén työhuoneesta on kaikkein upein järvimaisema. Ikkunoiden eteen teetettiin koko tilan pituinen pöytätaso. Huoneen päädyissä on samanlaiset lukunurkkaukset, joissa on Ikean lukutuolit ja Eichholzin lattiavalaisimet. Pehmustetut työtuolit ovat Artwoodin mallistosta.
Valoisan kuistin seiniä kiertävä säilytyskaluste on tehty Ikean Tarva-lipastoista. Ne ovat saaneet pintaansa kalustemaalia ja alleen kiinteän sokkelin. Uudet vetimet kruunaavat lipaston.
Saunaan tulee kylpyhuoneen kautta paljon luonnonvaloa. Pesutiloihin valittiin lempeä ja ylellinen beige valkoinen väriskaala. Lattialla on luonnonkivimosaiikki, seinissä ja koristelistoituksissa keraamiset laatat.
Tilan kaksi suihkua ovat Lefroy Brooksin.

Millaisia sisustusratkaisuja teit talossa?

Sisustussuunnittelijana tiedän paljon erilaisista materiaaleista ja vaihtoehdoista. Talon sisustamisessa käytin eniten aikaa erilaisten yksityiskohtien miettimiseen ja suunnitteluun.

Erityisen ylpeä olen upeista, vanhantyylisistä ikkunoista, joissa on aidot ristikot ja espanjoletit sekä puusepällä teetetyt ikkunalaudat. Myös keittiössä on paljon tarkkaan mietittyjä detaljeja, kuten käsin tehdyt marokkolaislaatat ja puusepän tekemät koristesokkelit. Massiivipuulistat sahautin paikallisella pienellä sahalla ja maalasin ne työmaalla itse. Jokainen listoitusdetalji on tarkkaan mietitty ja asennettu.

Portaikon lintutapetti on Hannan suosikki. Songbird-tapettia valmistaa brittiläinen Prestigious Textiles.
Hanna puhdisti ja käsitteli alakatosta löytyneet parrut Uulan kuultomaalilla. Harmaasävyinen, kirsikkakuvioinen tapetti on Harlequin-mallistosta. Sängynpääty ja yöpöydät ovat Jean Vernet’n ja silkkinen kaksipuolinen päiväpeite on Mokosta.

Parketin sävy aiheutti minulle päänvaivaa, mutta päädyin vaaleaksi petsattuun tammilankkuparkettiin, joka luo mielenkiintoisen kontrastin tummien hirsi seinien kanssa. Alakerrassa ja yläkerrassa vaalea lattia on eteerisen kaunis ja korostaa siellä käytettyjä värejä.

Tämän ikäiseen taloon kuuluvat tapetit. En ollut uskollinen tietylle aikakaudelle vaan omille mieltymyksilleni. Rakastan lintuja, joten portaikon lintutapetti on yksi suosikeistani. Valitsin näyttäviäkin kuosia ja sovitin niihin maalisävyt, joihin puolestaan vaikuttivat myös ilmansuunnat. Esimerkiksi pohjoispuolella lämmittää roosa.

Kodinhoito-, kylpy- ja pukuhuoneen seinissä käytin erikoismaaleja ja mikrosementtiä. Niillä saa kauniin elävän ja helppohoitoisen pinnan. Arvostan aitoja ja laadukkaita materiaaleja. Siksi esimerkiksi laatat ovat suurimmaksi osaksi marmoria ja puulta näyttävät pinnat aitoa puuta.

Lasten makuuhuoneessa sängyt on sijoitettu hauskasti riviin. Vedenvihreät seinät sointuvat Mimoun kankaasta tehtyihin helmalakanoihin ja päätyihin.
Roosassa makuuhuoneessa on näyttävä kirsikankukkatapetti, joka on tilattu Marickenista. Huoneen sohva rakennettiin Ikean sivustavedettävästä Hemnes-sängystä. Keraaminen yöpöytä on Eichholzin.

Miten käytätte taloa?

Rakensimme talon itsellemme vapaa-ajankodiksi, mutta ehkä vielä joskus muutamme tänne pysyvästi. Nyt lapsemme ovat siinä iässä, että heidän harrastuksensa vievät viikonloppuisin paljon aikaa. Siksi olemme viettäneet talossa lähinnä vain pidempiä loma-aikoja.

Minulla oli alun perinkin ajatus vuokrata taloa myös muille. Meillä on käynyt Airbnb-matkailijoita ympäri maailmaa, yritysryhmiä ja hääjuhlijoita. Näin saamme kustannuksia katettua ja talossa on elämää silloinkin, kun emme itse voi täällä olla.

Saan iloa siitä, että voin jakaa näin hienon paikan myös muiden kanssa.

17 kommenttia