
Sisustussuunnittelija Hanna Chaker tiesi heti löytäneensä sen oikean: vanhassa maalaistalossa oli todella hyvät mittasuhteet, korkeat huoneet, hirsirunko, paljon maata ja rantaviivaa. Ikkunoista oli häikäisevän kauniit maisemat.
Paitsi että Hanna ei ollut etsimässä maalaistaloa vaan pientä sijoitusasuntoa. Alkuperäinen suunnitelma sai jäädä, kun Hanna tarttui pitkäaikaiseen haaveeseensa vanhan talon pelastamisesta.
Sisustussuunnittelijan ammattitaidolla hän näki pari vuotta tyhjillään olleesta talosta, mitä siitä voisi tulla. Mielessä oli heti kuva valmiista talosta, ja se kantoi häntä läpi pitkän urakan.
Nyt Chakerin perhe viettää lomiaan 1950-luvun taitteessa rakennetussa talossa Lohjanjärven rannalla. Talossa on kahdeksan huonetta, keittiö, kylpytilat ja kuisti. Neliöitä on noin 200.
Millaisessa kunnossa talo oli?
Talo oli remontoitu 1980-luvulla. Kauniit hirsiseinät olivat piilossa keltaiseksi maalattujen lastulevyjen alla. Muovimatot peittivät puulattioita. Ruskeaa puupaneelia oli kaikkialla.
Ulkoapäin talo oli alkuperäisessä asussaan, lukuun ottamatta 80-luvulla tehtyä laajennusta, joka näytti lähinnä autotallilta talon kyljessä. Talo oli tehty maalaistaloksi ja oli ulkoasultaan hyvin yksinkertainen.
Rakenteellisesti talo oli melko hyväkuntoinen. Myös hirsirunko oli lähes täysin vaurioitumaton, mutta alapohja oli päässyt lahoamaan, koska sen tuulettumisesta ei ollut huolehdittu.
Mitä kaikkea teitte rakennukselle?
Käytännössä talo purettiin niin, että vain runko oli pystyssä. Maa-aines joutui vaihtoon talon alta ja ympäriltä, ja talo sai myös salaojat ja uusitun jätevesijärjestelmän. Uusimme alapohjan kokonaisuudessaan, ja samalla saimme uudet putket ja lattialämmityksen sekä sähköt piiloon uusiin rakenteisiin. Taloon tuli myös koneellinen ilmanvaihto.
Eristimme talon joka puolelta ekovillalla. Ikkunat ja ovet vaihtuivat uudenmallisiin ja niitä myös lisättiin. Uusimme katon ja ulkoverhouksen kauttaaltaan. Saimme lähes kaiken rakentamiseen käytetyn puutavaran oman metsän puista, jotka sahattiin ja kuivatettiin rantapellolla.
Halusin, että talo on teknisesti toimiva, lämmin ja energiatehokas. Näin ison remontin yhteydessä tuntui luonnolliselta toteuttaa taloon maalämpö. Nyt talossa on tasainen, miellyttävä lämpö joka huoneessa.
Millainen urakka remontti oli?
Lähdin remonttiin hullun optimismilla ja myönnän, etten ihan täysin hahmottanut, miten iso rakennusurakka oli edessä, vaikka kokemusta oli tullut saman ikäisen Espoon-kotimme remontoimisesta ja laajentamisesta.
Kaiken kaikkiaan remontti kesti kaksi ja puoli vuotta. Projektikoordinoinnin, suunnittelun, tuotehankintojen ynnä muun lisäksi tein itse lähes kaikki siivous- ja maalaustyöt. Laskin, että hommaa kertyi noin 450 työpäivän verran, siis päivätyöni ohella.
En voi kiistää, etteikö epätoivoisiakin hetkiä olisi ollut, mutta silloin minulle toi lohtua ajatus talon rakentajista, jotka 40-luvulla olivat raahanneet hirret metsästä, veistäneet ne käsin ja rakentaneet talon hartiavoimin. Siihen verrattuna työ alkoi taas tuntua paljon kevyemmältä.
Kun tuntui, ettei remontti valmistu koskaan, pidin vision lopputuloksesta mielessäni. Minulle oli tärkeää, että missään kohdassa ei oikaista, vaan kaikki tehdään kerralla kunnolla.
Kannattiko valtava työmäärä?
Monet ovat sanoneet, että olisi ollut helpompaa rakentaa uusi talo. Minulle se ei ollut edes vaihtoehto. On synti purkaa vanhoja, taidolla käsin rakennettuja taloja uusien pakettitalojen tieltä. Vanhan talon tunnelmaa ei voita mikään, eikä sitä voi luoda keinotekoisesti uusiin taloihin.
On vaikea kuvailla, miten palkitseva tällainen projekti voi olla. Tunnen ääretöntä kiitollisuutta, että sain tällaisen mahdollisuuden, ja usein vieläkin liikutun silkasta kiitollisuudesta kyyneliin ollessani yksin huvilalla.
Millaisia sisustusratkaisuja teit talossa?
Sisustussuunnittelijana tiedän paljon erilaisista materiaaleista ja vaihtoehdoista. Talon sisustamisessa käytin eniten aikaa erilaisten yksityiskohtien miettimiseen ja suunnitteluun.
Erityisen ylpeä olen upeista, vanhantyylisistä ikkunoista, joissa on aidot ristikot ja espanjoletit sekä puusepällä teetetyt ikkunalaudat. Myös keittiössä on paljon tarkkaan mietittyjä detaljeja, kuten käsin tehdyt marokkolaislaatat ja puusepän tekemät koristesokkelit. Massiivipuulistat sahautin paikallisella pienellä sahalla ja maalasin ne työmaalla itse. Jokainen listoitusdetalji on tarkkaan mietitty ja asennettu.
Parketin sävy aiheutti minulle päänvaivaa, mutta päädyin vaaleaksi petsattuun tammilankkuparkettiin, joka luo mielenkiintoisen kontrastin tummien hirsi seinien kanssa. Alakerrassa ja yläkerrassa vaalea lattia on eteerisen kaunis ja korostaa siellä käytettyjä värejä.
Tämän ikäiseen taloon kuuluvat tapetit. En ollut uskollinen tietylle aikakaudelle vaan omille mieltymyksilleni. Rakastan lintuja, joten portaikon lintutapetti on yksi suosikeistani. Valitsin näyttäviäkin kuosia ja sovitin niihin maalisävyt, joihin puolestaan vaikuttivat myös ilmansuunnat. Esimerkiksi pohjoispuolella lämmittää roosa.
Kodinhoito-, kylpy- ja pukuhuoneen seinissä käytin erikoismaaleja ja mikrosementtiä. Niillä saa kauniin elävän ja helppohoitoisen pinnan. Arvostan aitoja ja laadukkaita materiaaleja. Siksi esimerkiksi laatat ovat suurimmaksi osaksi marmoria ja puulta näyttävät pinnat aitoa puuta.
Miten käytätte taloa?
Rakensimme talon itsellemme vapaa-ajankodiksi, mutta ehkä vielä joskus muutamme tänne pysyvästi. Nyt lapsemme ovat siinä iässä, että heidän harrastuksensa vievät viikonloppuisin paljon aikaa. Siksi olemme viettäneet talossa lähinnä vain pidempiä loma-aikoja.
Minulla oli alun perinkin ajatus vuokrata taloa myös muille. Meillä on käynyt Airbnb-matkailijoita ympäri maailmaa, yritysryhmiä ja hääjuhlijoita. Näin saamme kustannuksia katettua ja talossa on elämää silloinkin, kun emme itse voi täällä olla.
Saan iloa siitä, että voin jakaa näin hienon paikan myös muiden kanssa.