Haullasi “” ei löytynyt yhtään osumaa

Tarkista hakusi ja poista mahdollisia rajausehtoja

Avotakka

Hylätty talotehdas sai uuden elämän ylellisenä pienkerrostalona – Anun ja Tonyn jättiurakka kesti kahdeksan vuotta

Hylätty talotehdas sai uuden elämän ylellisenä pienkerrostalona – Anun ja Tonyn jättiurakka kesti kahdeksan vuotta

Ei uskoisi, että komea pienkerrostalo merenrannalla oli ennen rähjäinen tehdasrakennus. Anu ja Tony Pelander suunnittelivat tilavan loft-kotinsa sisustuksen vanhan Vartsalan talotehtaan henkeä kunnioittaen.
Teksti Anna Aromaa
Kuvat Frida Steiner

Sisällä oli likaista, pimeää ja märkää. Lattian olivat vallanneet tiilikasat ja betoniromu. Katto oli sisäpuolelta sammaleen peitossa, eikä yläkerran ikkuna-aukoista oikein nähnyt maisemaa.

Otsalampun valossa Anu Pelanderille alkoi silti vähitellen hahmottua valtava tila, jossa oli jotain äärimmäisen kiehtovaa.

Talotehdas rakennettiin Vartsalan sahan alueelle heti sodan jälkeen vuonna 1946. Tehtaassa valmistettiin sotakorvaustaloja Neuvostoliittoon 1950-luvun alkuvuosille asti. Sen jälkeen tehtaalla toimi saha, joka lopetti toimintansa 1960-luvulla. Halikon kunta osti suuren osan sahan alueesta vuonna 1997. Tehdasrakennus ehti olla tyhjillään vuosia, ennen kuin Tony Pelander osti sen. Vuonna 2006 Tony Pelander osti tyhjillään olevan talotehtaan rungon Halikon kunnalta ja perusti asunto-osakeyhtiön, jossa on kuusi asuinhuoneistoa. Pelanderien toisen kerroksen asunnossa on suuri parveke ja kesäkeittiö.

Ja tässä sitä nyt ollaan. Keskellä urbaania olohuonetta, jossa on lämmin betonilattia ja pituutta vaikuttavat 17 metriä. Katon jykevät betonipalkit ja osittain paljaaksi jätetyt tiiliseinät muistuttavat talon entisestä roolista talotehtaana.

Rosoinen tiiliseinä ja kattopalkit kertovat talon historiasta. Betonilattia on valettu lattialämmityksen päälle. Sohvaryhmä on sijoitettu parvekkeen viereen. Hulppea matto on Marrakechista.

Suurta tilaa halkoo viisi metriä pitkä ruokapöytä, joka lepää valtavalla, 28 neliömetrin kokoisella marokkolaismatolla. Tilan molemmissa päädyissä on kodikkaat sohvaryhmät.

– Huonekalujen pitää olla suuria. Pienet esineet hukkuvat näin isossa tilassa kulisseihin, Anu sanoo.

Kodikas sohvaryhmä on sijoitettu olohuonetilan päätyyn, josta on kulku parvekkeelle. Avokeittiön kautta kuljetaan olohuoneeseen, josta avautuu merinäkymä. Anu suunnitteli keittiön, jonka saarekkeessa on kirjahylly. Keittiön valmisti Adi-kaluste.

Design Hill -sisustusmyymälää luotsaava Anu ei muista, että olisi jotenkin pelästynyt miehensä ideaa ryhtyä muuttamaan hylättyä tehdasrakennusta pienkerrostaloksi. Vartsalan vanha talotehdas oli ollut autiona vuosia, ennen kuin Tony Pelander iski siihen silmänsä.

– Tonylta tulee jatkuvasti ideoita milloin mistäkin projektista. Me molemmat tykkäämme suunnitella ja remontoida. Minua rauhoitti tieto, että miehelläni on huippuhyvät rakentajat, Anu kertoo.

Olohuoneen päädyssä on toinen oleskelutila, jossa on takka ja syvennys polttopuille. Ikkunan takana on sauna. Seinällä on Johanna Oraksen maalaus.

Rakentamisidea ei ollut mikään hetken päähänpisto. Se oli muhinut insinöörimiehen mielessä 1990-luvulta lähtien. Silloin hänellä oli tapana käydä surffaamassa ystäviensä kanssa Vartsalan vanhan sahan edustalla. Suurella merenrantatontilla seisova hylätty tiilirakennus oli kaverusten mielestä vaikuttava ilmestys. Tony kävi myöhemmin ystävänsä kanssa tutkimassa kummitustalon runkoa.

– 90-luvun lopussa emme vielä uskaltaneet lähteä näin isoon ja vaativaan projektiin, Tony kertoo.

Makuuhuoneen yöpöytinä ja säilytyskalusteina ovat Saaristo-sarjan arkut. Anu teetti eteiskäytävään mittatilaustyönä kirjahyllyn Adi-kalusteella.

Eräänä syyspäivänä viisi vuotta myöhemmin Tony lähti Teijolta moottoriveneellään kohti Vartsalaa. Kun hän näki vanhan talotehtaan, ajatus projektin toteuttamisesta alkoi taas vahvistua. Tässä olisi sopivasti haastetta miehelle, joka oli jo remontoinut perheelleen 1930-luvun funkistalon ja rakennuttanut kaksi teollisuushallia yrityksilleen.

– Kun selvisi, että tehdasrakennuksen runko on suora, päättelimme, että rakennuksen perustukset oli hyvin tehty. Talossa on paikallaan valettu betonirunko, ja asunnot saadaan hyvin äänieristettyä toisistaan. Siitä se lähti, Tony kertoo.

Pitkä teräsnaulakko on käytännöllinen ja konstailematon ratkaisu loft-tyylisessä kodissa. Mustavalkoiset tekstiilit raikastavat makuuhuoneen.

Kaupantekoa vauhditti tieto, että Salon kaupungin omistuksessa ollut talotehdas oli muutettavissa asunto-osakeyhtiöksi.

– Se oli koko projektin edellytys. Halusin rakentaa energiatehokkaan pienkerrostalon, joka on helppohoitoisempi ja taloudellisempi ratkaisu kuin omakotitaloasuminen, Tony sanoo.

Saunan pukuhuoneessa on kätevä penkki ja avohylly pyyhkeille. Eläväiset kivilaatat ovat Laattapisteen mallistosta.

Pelanderit suunnittelivat talon sisä- ja ulkotiloja yhdessä arkkitehti Mertsi Toivosen kanssa kolmen vuoden ajan. Sillä aikaa talon runko sai rauhassa kuivua. Kahdeksan vuoden massiivinen saneeraustyö valmistui neljä vuotta sitten.

Hylätystä tehdasrakennuksesta kuoriutui tanskalaista maalaistaloa muistuttava moderni pienkerrostalo, joka lämpenee maalämmöllä. Eniten talon ulkonäköön vaikuttavat isot parvekkeet ja terassit sekä mustilla metallikehyksillä raamitetut ikkunat.

Isolla terassilla voi lepäillä Sackit-merkin Retroit-säkkituoleilla. Taustalla näkyy venevaja, jonne pääsee vanhaa tukinuittoväylää pitkin.

Pelanderien 300 neliömetrin kokoinen loft-koti sijaitsee toisessa kerroksessa talon eteläpäädyssä. Asunnon ikkunoista näkyy venevaja, joka rakennettiin Tonyn toiveesta. Vaja on varsinainen veneilijän unelma: talon asukkaat voivat halutessaan huristaa entistä tukinuittoväylää pitkin melkein kotiovelle asti.

Talossa on muitakin yhteisöllisiä mukavuuksia. Kasvihuonetta muistuttavassa lasisessa piharakennuksessa on uima-allas ja pieni takkatila.

Uima-allasrakennuksessa on liukuovet, joita pidetään auki aina, kun sää sallii. Sivurakennuksen katolla on aurinkopaneeli, joka lämmittää altaan veden. Taloyhtiön ranta ja uima-allas ovat kaikkien asukkaiden käytössä. Uima-allasrakennuksessa voi nauttia takan lämmöstä. Perintöryijy on penkin pehmusteena. Sirot metallikalusteet ovat Brosten.

– Merenpohjaan on uponnut niin paljon vanhaa puuta, että rannasta on vähän hankala mennä uimaan, Anu kertoo.

Anu ja Tony suunnittelivat sisustuksen sillä periaatteella, että se sopii entisen tehdasrakennuksen luonteeseen. He jakoivat ison tilan osiin miettimällä, mitä toimintoja missäkin kohdassa voisi olla.

Avokeittiö on kulkuväylä olohuoneeseen. Sauna, pesutilat ja makuuhuoneet ovat eteiskäytävän varrella. Melkein kaikki huonekalut on tuotu perheen edellisestä kodista.

– Pidämme skandinaavisesta tyylistä ja ajattomista huonekaluista, jotka sopivat melkein minne tahansa, Anu sanoo.

Hän kokosi 12 hengen ruokapöydän yhdistämällä kolme Artekin vanhaa ruokapöytää. Tuoleja ja jakkaroita piti hankkia lisää pitkän pöydän ympärille.

– Kalustaminen oli helppoa, sillä täällä on vain vähän huonekaluja, vaikka ne ovatkin kooltaan suuria, Anu sanoo.

Anu ja Tony Pelander nauttivat olostaan pienkerrostalossa, jota he remontoivat kahdeksan vuotta.

Suuri urbaani tila ja materiaalit vaativat paljon valaisulta. Anun laskelmien mukaan kattoon, seiniin ja lattiaan on integroitu yhteensä 117 huomaamatonta led-valaisinta. Niiden lisäksi kodissa on riippuvalaisimia ja lattiavalaisimia, jotka luovat tunnelmavaloa.

– Valo korostaa tilan hyviä puolia. Huono valaistus voi pilata koko tunnelman, Anu sanoo.

Keväällä ja kesällä aurinko porottaa sisälle niin, että kuumuutta pitää hillitä läpikuultavilla ja lämpöä eristävillä rullaverhoilla.

Tässä kodissa merimaisemasta on tullut kolmen vuoden aikana rakas osa asumista.

– Se on meille joka aamu yhtä ihmeellinen ja aina uusi kokemus.

Julkaistu: 9.5.2018