Avotakka

Aina vain askel ulos! Oili rakennutti itselleen huolettoman puutalon, jonka joka huoneesta pääsee terassille

Aina vain askel ulos! Oili rakennutti itselleen huolettoman puutalon, jonka joka huoneesta pääsee terassille
Epäilijöitä riitti, kun Oili päätti rakentaa talon yksin. Yksityiskohtia myöten itse suunnitellussa kodissa parasta on, että joka huoneesta pääsee ulos linnunlauluun.
Julkaistu: 19.6.2019
Kodin aarre on Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin vuonna 1952 suunnittelema linjakas Siesta-lepotuoli. Kun Oili pelasti sen ystävänsä isoäidiltä, se oli hänelle vain kaunis vanha tuoli – suunnittelija ja arvo selvisivät vasta paljon myöhemmin. Alkuperäinen verhoilu on jo paikoitellen rispaantunut, mutta Oili ei tohdi kajota siihen.
Yhdistetyn olohuoneen ja ruokailutilan viisto katto kohoaa korkeimmillaan noin viiden metrin korkeuteen. Ikkunapintaa on lähes 25 neliötä. Isot pinnat jatkuvat myös kivilattiassa, jonka italialaiset suurlaatat tuovat kotiin ylellisyyttä. Sohva ja rahi ovat Ikeasta. Antiikkilipaston Oili on perinyt fammultaan. Selkeälinjaisen takan ja paikan keskelle kotia Oili suunnitteli niin, että tulen loimusta pääsee nauttimaan kaikista suunnista, jopa vuoteesta.

Valoisa, käytännöllinen ja huoltoa kaipaamaton. Selkeä visio sai Oili Holmströmin kuutisen vuotta sitten rakennuttamaan itselleen talon. Hän sai ystävänsä houkuteltua myymään tontistaan Hangossa liki 800 neliön siivun ja toteutti sille toiveensa.

Helppohoitoiset kaktukset ovat kodin ainoat kasvit, sillä Oili on työnsä vuoksi paljon poissa kotoa. Osa niistä on kulkenut mukana kodista toiseen jo 20 vuotta. Pinotut viinilaatikot muodostavat näppärät kukkapylväät.
Oili on suunnitellut kodin pienimmätkin yksityiskohdat itse, toiminnallisuus edellä. Vierashuoneeseen johtavat keveät portaat, joissa on tilaa säästävät askelmat. Portaiden alle jäävä tila on hyödyllinen takkapuiden säilytyksessä.
Eleettömässä Noblessan keittiössä kodinkoneet on integroitu, jotta näkymä ruokailutilan puolelle pysyy levollisena. Valoa tuova lasiovi avautuu pystysuunnassakin ja toimii siten myös tuuletusikkunana. Matot ovat Vallilan.

Kodin kruunu ovat ylellisen isot ikkunat. Niiden ansiosta talo on huikean valoisa ja tulee osaksi ympäröivää luontoa. Vaaleat seinät ja lattiat tehostavat valon ja tilan tuntua. Laivalla työskentelevä Oili kaipaa sosiaalisen työnsä vastapainoksi rauhaa ja levollisuutta. Harmonisesti sisustettu vaalea koti on seesteinen ympäristö rentoutua.

Kolmesta erilevyisestä raakalaudasta rakennettu seinä tuo tilaan rentoa rytmiä. Remonttimies asensi laudat seinälle sen mukaan, miten ne sattuivat osumaan käteen.
Ruokailutilan seinällä on valokuvasuurennos Oilin tyttärestä. Antiikkiset tuolit ja sohva ovat peräisin Hangon huutokaupasta. Pöydänjalka on kirpputorilöytö, johon on teetetty lasinen pöytälevy. Vanhan antiikkisen valaisimen Oili on perinyt isänäidiltään.
Kodin paras ratkaisu on, että kaikista huoneista on käynti ulos. Liukuovi-ikkunoiden ansiosta terassista tulee sisätilojen jatke. Oilin mielestä mikään ei ole niin ihanaa, kuin avata aamulla makuutilan liukuovet, kuunnella linnunlaulua ja ihailla sängystä naapurin upeaa, vanhaa saarnea. Sängynpeittona on huopa Lidlistä.
Oili Holmström nauttii kodista, jonka hän sai suunnitella vain itselleen, juuri sellaiseksi kuin halusi. Hän kutsuu sitä humoristisesti sinkkuboksiksi. Vapaapäivänä Oili ottaa rennosti ja osaa olla tekemättä mitään.

Ennen rakentamista Oili kiersi rakennus- ja sisustusmessuja ja ahmi Pinterestistä ideoita ähkyyn saakka. Enää hän ei haikaile mitään eikä kaipaa kotiinsa vaihtelua. Oilin kodissa ei ole sijaa turhalle tavaralle.

Sisustus on sekoitus sattumalta vastaan tullutta ja tarpeeseen hankittua: antiikkikalusteita, kirpputorilöytöjä, perittyjä esineitä ja moderneja uutuuksia. Kaunis tasapaino syntyy rennolla asenteella mutta valikoivalla silmällä.

Paanuseinä on puulämmitteisen saunan helmi. Sen on Canada Woodsin paanuista tehnyt puuseppä, joka teki myös leveät lauteet mittojen mukaan.
Oili halusi saunaan vanhan ajan tunnelmaa ja teetti paikallisella puusepällä paanuseinän kanadan jättiläistuijasta, joka tuoksuu lämmetessään ihanalta.
Terassilla on tarjolla on paistetta koko päivän mutta tarvittaessa varjoisiakin oleskelupaikkoja.
Jackpointin tiikkipuiset lepotuolit kutsuvat oleskeluun. Ne saavat olla ulkona ympäri vuoden. Talvella Oili heittää tuoleille turkkeja ja kääriytyy niihin.
Veistoksellinen talo on verhoiltu siperianlehtikuusella, joka harmaantuu kauniisti valon ja sään vaikutuksesta. Täällä ei siis järjestetä maalaus- eikä öljyämistalkoita, sillä samasta puusta on myös talon molemmille sivuille jatkuva 160 neliön terassi.
9 kommenttia