Unelmien Talo&Koti

Sirpa sisustaa rakasta Villa Vesikkoaan bohoskandinaavisella tyylillä – rumilla esineillä on mökille pääsykielto

Sirpa sisustaa rakasta Villa Vesikkoaan bohoskandinaavisella tyylillä – rumilla esineillä on mökille pääsykielto
Vapaa-ajantalon upea järvimaisema, oma ranta, kauniisti hoidettu tontti ja ihana lasikuisti hurmasivat Sirpa ja Kari Illmanin. He nimesivät Vesijärven rannalla sijaitsevan mökkinsä Villa Vesikoksi.
Julkaistu: 4.7.2019
"En tiedä mitään parempaa kuin kesäaamut mökillä, lintujen viserrys ja veden liplatus. Huikea maisema saa melkein haukkomaan henkeä", Sirpa sanoo. Terassi on hänen lempipaikkansa.

Vaikka mökki on talvilämmin, Sirpa ja Kari Illman käyvät siellä vain pari kertaa pakkasaikaan. Yöpymisiä kertyy silti vuoden mittaan noin sata. Mökissä oli valmiina rantakaavan sallimat mukavuudet, kuten vesijohto, sähkövessa, suihku ja jopa pesukone. Työtä kuitenkin tarvittiin, ennen kuin siitä tuli Sirpan mielestä hänen näköisensä.

"Teen mielelläni asetelmia sekä sisälle että ulos. Harmi vain, ettei mökillä ole aina sopivia esineitä käden ulottuvilla", Sirpa kertoo.
Sirpa sisusti mökin aikaisemmin pastellisävyillä, mutta pikkuhiljaa värit ovat vähentyneet. Nyt paletti koostuu pääasiassa hillitystä valkoisesta, puun sävyistä ja ripauksesta mustaa. Sohva on hankittu aikoinaan Huuto.netistä.
Olohuoneen ikkunan alla on Pentikin kierrätyspuupenkki. Askon Nanna-klassikkotuolit ovat uudet. Myös pikkupöytä on Askosta.

"Ostimme Kangasalan mökin vajaat seitsemän vuotta sitten, kun jäimme eläkkeelle. Olemme Villa Vesikon toiset omistajat. Aiemmin vietimme kesiä sukumökillä Satakunnassa. Kangasala on toki lähempänä Vantaalla sijaitsevaa kotiamme.

Odotan kevättä kuin kuuta nousevaa, jotta saan iskeä kädet multaan. Mökkeily on minulle ennen kaikkea rentoutumista puutarhanhoidon ja sisustusprojektien parissa. Pihassa oli jo entuudestaan upeat istutukset, mutta olen pikkuhiljaa tehnyt sinne pieniä ja isompiakin viilauksia, esimerkiksi rakentanut metsäpuutarhan.

Muu perhe tykkää eniten saunoa, uida ja veneillä. Sauna lämpiää joka päivä. Yhdessäolo on tosi tärkeää meille kaikille.

Makuuhuoneessa on vielä Sirpan aiemmin suosimia pastellisävyjä. Seinällä on valokuvia lastenlapsista.
Pienen makuuhuoneen vanha lipasto on saanut uuden vaaleansinisen maalin. Tilkkutäkki on ostettu H&M Homesta vuosia sitten.
Raikkaaksi sisustettu työ- ja vierashuone on erotettu olohuoneesta verholla. Seinällä on kuvataiteilija Sirkka-Liisa Longan Simpukka-teos. Sirpa maalasi taulun kehykset uudestaan, jotta aihe nousee paremmin esiin.

Vaihdan sisustustyyliäni ainakin kerran vuodessa. Nyt olen menossa boheemimpaan, luonnonläheiseen suuntaan, jossa on etnisiä vivahteita. Terästän vaaleita värejä ja puun sävyjä ripauksella mustaa. Kutsun tyyliäni boho­skandinaaviseksi.

Mökin myötä myös kotisisustus on muuttunut luonnonläheiseksi. Se tarkoittaa seinien palauttamista valkoiseksi ja värien karsimista.

Olen sisustanut koko ikäni. Ei mene päivääkään, etten kohenna jotain kohtaa. Teen mielelläni asetelmia sekä sisälle että ulos. Harmi vain, ettei mökillä ole aina sopivia esineitä käden ulottuvilla.

Mökki on sisustettu raikkailla ja yksinkertaisilla kalusteilla ja tekstiileillä. Sirpa pitää tavaramäärän maltillisena eikä kelpuuta mökille yhtään rumaa esinettä. Työ- ja vierashuoneessa on Ikean levitettävä sohvasänky, josta saa kahden hengen vuoteen. Pöytä on Askosta.
Keittiö on tarkoitus remontoida jossain vaiheessa, sillä kaapistot ovat huonokuntoiset ja ylettyvät epäkäytännöllisesti lähes kattoon.

Huonekalut olemme hommanneet pääasiassa nettikirppareilta ja antiikkiliikkeistä. Jotain olemme hankkineet uutena, ja osa on edellisten asukkaiden jäämistöä.

Tykkään kunnostaa huonekaluja. Maalasin 1940-luvun lipaston vaaleansiniseksi kalkkimaalilla ja vaihdoin siihen nahkavetimet. Myös lasikuistilla oleva, aiemmin musta matka-arkku sai vihreänturkoosin kalkkimaalipinnan.

Kun ostimme mökin, mäntypinnat olivat kellastuneet. Maalasin oitis kaiken valkoiseksi. Nyt olen maalannut muovimatonkin.
Jyhkeä 1930-luvun matka-arkku on ostettu antiikkiliike Lahjahovista seitsemän vuotta sitten. Sen päällä on usein kukka-asetelma. Sirpa ja Kari säilyttävät arkussa terassituolien pehmusteita.
Sirpa tilasi kuistille Tine K Homen bambusohvan ruotsalaisesta Homenord-nettikaupasta. Naulakko sai pintaansa valkoisen puuvahan, jotta se sopii paremmin sohvan sävyyn.
Noin kymmenen neliön kuisti on rakennettu taloon 1990-luvun puolivälissä. Pikkuruutuiset ikkunat luovat sinne suloisen tunnelman. Kesäisin ikkunalauta on täynnä kukkia. Bambupenkki on ostettu Porvoosta Sasu's Playhousesta ja kierrätyspuujakkara Pentikiltä.

Kun ostimme mökin, kaikki mäntypinnat olivat kellastuneet. Maalasin kaikkien huoneiden katot, seinät ja ikkunanpuitteet valkoisiksi, samoin kylpyhuoneen kaapistot. Ovista tuli mattamustat. Lattioissa oli ruskeat muovimatot, jotka oli tarkoitus vaihtaa. Se jäi tekemättä, joten varoittelusta välittämättä maalasin ne vuosi sitten vaaleanharmaiksi. Tila valoistui ja raikastui.

Joka kerta, kun tulemme mökille, muistamme olla kiitollisia siitä, kuinka onnekkaita olemme. On upeata viettää kesä tällaisessa paikassa."

Sirpan lempipuuhaa mökillä on iskeä kädet multaan. Muu perhe tykkää eniten saunoa, uida ja veneillä.
Edelliset omistajat olivat maalanneet mökin punamullalla. Sirpa haaveilee, että joskus väri vaihtuisi mustaksi tanskalaistyyliin. "Urakka on valtava ja tietäisi isoa muutosta maisemaan." Puutarha oli kaunis ja hyvin hoidettu jo alun perin, ja Sirpan hoivissa se on alkanut kukoistaa entisestään.

Näin uudistat pintoja maalilla – Sirpan vinkit

  • Pohjamaali pitää. Onnistumisen salaisuus on tartuntapohjamaali. Sitä kun käyttää, voi maalata melkein mitä materiaalia vain.
  • Muovimatto uudistui. Maalasin kuluneen muovimaton vaaleanharmaaksi Tikkurilan vesiliukoisella Betolux-lattiamaalilla: ensin perustellinen pesu, alle Otex-tartuntapohjamaali ja päälle kolme värikerrosta. Työ opetti, että huone kannattaa tyhjentää kokonaan ennen maalausta eikä maalata pala kerrallaan, kuten tein.
  • Laatat raikastuivat. Maalasin kylppärin rumat lattialaatat V33-kaakelimaalilla vaaleanharmaiksi. Tarvittiin kolme maalikerrosta. Esikäsittelyaine varmisti tarttuvuuden.
  • Keltainen valkaistui. Kellastuneet paneeliseinät vaihtoivat väriä Helmi-kalustemaalilla. Alle tuli pohjamaali.
  • Kalkkimaali tekee taikoja. Kalkkimaali on taika-aine: pohjatöitä ei tarvita, ja maali tarttuu kaikkiin pintoihin. Se sopii parhaiten kohteisiin, joihin halutaan kuluneen näköistä pintaa. Patinaa saa hiomalla tai värejä sekoittamalla. Pinnasta tulee liitumaisen matta, ja sen voi viimeistellä lakalla tai vahalla kestäväksi ja likaa hylkiväksi.

Sirpalla on puutarha- ja sisustusaiheinen Instagram-tili: @sirpaillman

3 kommenttia