Täydellisen lämppärin kaava
Leipä
Lähes mikä tahansa leipä sopii pohjaksi. Kokeile esimerkiksi paahto- tai vuokaleipää, maalaisleipää, ruisleipää, patonkia, rieskoja, pitaleipää tai naanleipää.
Pääraaka-aine
Valitse päätäytteeksi kypsennettyä lihaa, kalaa, broileria tai kanaa, kinkkuleikkeleitä, makkaroita tai kasviproteiinituotteita, kuten nyhtökauraa tai tofua.
Juusto
Valitse täytteiden mukaan joko mieto tai vahva juusto, joka sulaa tai gratinoituu hyvin.
Voitelu
Sipaise leiville öljyä, voita tai margariinia, tomaattisosetta tai -kastiketta, erilaisia tahnoja, kuten pestoa tai tapenadea, tuorejuustoa, majoneesia tai etnisiä maustetahnoja, kuten harissaa. Kokeile myös lämmintä valko- tai juustokastiketta.
Lisämakua
Täydennä maut ja purutuntuma kasviksilla ja hedelmillä tai niistä valmistetuilla säilykkeillä.
Valitse sopiva juusto
Cheddar
Kova lehmänmaidosta valmistettu juusto. Maku hieman hapan, pähkinäinen ja aavistuksen makea.
Emmental
Puolikova juusto on pähkinäinen ja aromikas. Mitä pidempään juusto on kypsynyt, sitä voimakkaampi maku on.
Feta
Lampaan- tai vuohenmaitojuustosta valmistettu kiinteä, mureneva ja suolaveteen säilötty. Kypsytetään muutaman viikon ajan. Antaa mukavasti lisämakua.
Gouda
Lehmänmaitojuusto, jonka maku on nuorena miedohko, mutta kypsyessään vahvempi. Täydellisesti sulava.
Gruyère
Lehmänmaidosta valmistettu kova, murukoloinen kypsytetty juusto. Maultaan hedelmäinen ja vanhetessaan jopa pähkinäinen. Sulaa hyvin.
Kermajuusto
Lempeän makuinen kermasta valmistettu pehmeän kiinteä ja murukoloinen juusto.
Kiinteä mozzarella
Lehmänmaidosta valmistettu, raasteena tai tankona myytävä kellertävä kiinteä juusto, joka ruskistuu kauniisti ja sulaessaan muuttuu herkullisen venyväksi.
Parmesaani
Kuoritusta pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettu italialainen kova ja aromikas juusto.
Tuore mozzarella
Vesipuhvelin- tai lehmänmaidosta valmistettu italialainen puolipehmeä ja usein suolaveteen pakattu juusto. Sulaa ja ruskistuu kauniisti.
Sinihomejuusto
Homekasvusto on sinertävä ja suonimaisesti kasvava. Maku on kermainen ja kirpeän hapan. Antaa suolaista lisämakua.
Valkohomejuusto
Nukkamaisen homepinnan sisällä on pehmeä, jopa valuva sisus. Voimakkuus vaihtelee miedosta hyvinkin voimakkaaseen.
Vuohenjuusto
Vuohenjuuston maku on täyteläinen ja hapokas. Juustossa on samettisen valkohomeen peittämä ja hienorakenteinen kuori.
Vinkki!
Saat juustokuorrutteesta muhkean, kun sekoitat raasteen joukkoon kananmunaa. Sopiva määrä on 1 muna + 2 dl juustoraastetta.
Lämpimien voileipien 4 valmistustapaa
- Gratinoi avoleipiä uunissa grillivastuksen alla, kunnes juusto saa kauniin värin.
- Paista kerrosleivät pannulla molemmin puolin kullanruskeiksi, paina lastalla tarvittaessa.
- Paahda avo- tai kerrosleipiä grillissä parilalla, kunnes leipä on rapeaa ja juusto sulanut.
- Valmista voileipä- tai pöytägrillissä, kunnes pinta on molemmin puolin paahtunut ja juusto pehmennyt.
Vinkit!
- Voit valmistaa kerrosleivät leipägrillin sijaan myös vohveliraudalla.
- Kotitekoiset paninit paistuvat rapean meheviksi voileipägrillissä. Puolita ja halkaise esipaistettu patonki, täytä haluamillasi täytteillä ja laita paistumaan.
Lämppäreiden makeat versiot
Herkkusuu valmistaa lämppärit makeana versiona. Leiväksi käy parhaiten briossileipä, -sämpylä tai -vuoka sekä pullapitko. Täytteeksi sopivat makeat tahnat, kuten Nutella, keksitahna, maapähkinävoi ja hillot. Lisäksi väliin voi sujauttaa marjoja ja hedelmiä sekä rouhittua suklaata. Kokeile myös vaahtokarkkeja. Rapeutta saa pähkinöillä ja manteleilla. Valkohomejuusto ja vuohenjuusto sopivat makean kaveriksi.
Muistatko nämä klassikkoleivät?
1970-luvun ravintoloista tutut leivät koottiin paahdetun leipäviipaleen päälle ja koristeltiin ajan henkeen persiljatupsulla.
Kappelileipä
Kasaa paahdetun leivän päälle paksu viipale paistettua kinkkua tai lohimedaljonki sekä yhdeltä puolelta paistettu kananmuna. Katso kappelileivän resepti!
Metsästäjänleipä
Laita jauhelihapihvi tai lihaleikkeleitä leivän päälle ja gratinoi metsäsienikastikkeella. Nappaa metsästäjänleivän ohje!
Oopperaleipä
Päällystä rapeaksi paahdettu leipä tuhdilla jauhelihapihvillä ja häränsilmäksi paistetulla munalla. Klikkaa tästä oopperaleivän ohjeeseen!
Oskarinleipä
Kasaa leivän päälle leivitetty, paistettu porsaanleike, lusikoi päälle choron-majoneesikastiketta ja viimeistele leipä ravunpyrstöillä ja parsalla. Kurkkaa oskarinleivän resepti!
Vai testaisitko muiden maiden suosikkileipiä?
BLT
Amerikkalaisen BLT-leivän nimi tulee sen täytteistä: pekonia, salaattia ja tomaattia. Täytteet kasataan paahdettujen paahtoleipäviipaleiden väliin.
Croque Monsieur
Ranskalainen croque monsieur on kinkkujuustovoileipä, jonka välistä löytyy myös sinappia ja valkokastiketta.
Cubano-leivät
Kuubalaiseen cubano-leipään laitetaan kinkkua ja porsaankylkeä sekä juustoa ja sinappia.
Gua bao
Taiwanilaiset gua bao -sämpylät höyrytetään kypsiksi ja täytetään perinteisesti porsaanlihalla ja pikkelöidyillä kasviksilla.
Piadina
Italialainen piadina on pannulla paistettu rieskamainen leipä, joka täytetään usein ricotalla tai mozzarellalla, tomaatilla, parmankinkulla ja rucolalla.
Quesadillat
Meksikolaiset quesadillat tehdään laittamalla kahden tortillaletun väliin juustoa ja muita täytteitä sekä paistetaan pannulla molemmin puolin kunnes juusto sulaa.