Maku

Lämpimät voileivät – tuttu lohturuoka, johon uppoaa helposti myös jääkaapista löytyvät tähteet! Nappaa vinkit, reseptit ja täydellisen lämppärin kaava

Lämpimät voileivät – tuttu lohturuoka, johon uppoaa helposti myös jääkaapista löytyvät tähteet! Nappaa vinkit, reseptit ja täydellisen lämppärin kaava
Lämpimät voileivät ovat useimmille tuttu retroruoka, joka sopii niin aamiaiseksi, kevyeksi lounaaksi kuin täyttäväksi iltapalaksikin. Täytteitä vaihtamalla leivistä saa aina maistuvia.
Julkaistu 15.9.2022

Täydellisen lämppärin kaava

Leipä

Lähes mikä tahansa leipä sopii pohjaksi. Kokeile esimerkiksi paahto- tai vuokaleipää, maalaisleipää, ruisleipää, patonkia, rieskoja, pitaleipää tai naanleipää.

Pääraaka-aine

Valitse päätäytteeksi kypsennettyä lihaa, kalaa, broileria tai kanaa, kinkkuleikkeleitä, makkaroita tai kasviproteiinituotteita, kuten nyhtökauraa tai tofua.

Juusto

Valitse täytteiden mukaan joko mieto tai vahva juusto, joka sulaa tai gratinoituu hyvin.

Voitelu

Sipaise leiville öljyä, voita tai margariinia, tomaattisosetta tai -kastiketta, erilaisia tahnoja, kuten pestoa tai tapenadea, tuorejuustoa, majoneesia tai etnisiä maustetahnoja, kuten harissaa. Kokeile myös lämmintä valko- tai juustokastiketta.

Lisämakua

Täydennä maut ja purutuntuma kasviksilla ja hedelmillä tai niistä valmistetuilla säilykkeillä.

Lämppärit ovat täydellistä hävikkiruokaa, sillä niihin uppoavat kuivahtaneet leivät, juustonkannikat ja muut jääkaapin jämät.
Kinkkutäytteiset lämpimät voileivät ovat todellinen klassikko! Paahtoleipäviipaleiden päälle lisätään dijonsinappia, saunapalvikinkkua ja juustokuorrutus, joka viimeistellään lorauksella keskiolutta.

Valitse sopiva juusto

Cheddar

Kova lehmänmaidosta valmistettu juusto. Maku hieman hapan, pähkinäinen ja aavistuksen makea.

Emmental

Puolikova juusto on pähkinäinen ja aromikas. Mitä pidempään juusto on kypsynyt, sitä voimakkaampi maku on.

Feta

Lampaan- tai vuohenmaitojuustosta valmistettu kiinteä, mureneva ja suolaveteen säilötty. Kypsytetään muutaman viikon ajan. Antaa mukavasti lisämakua.

Gouda

Lehmänmaitojuusto, jonka maku on nuorena miedohko, mutta kypsyessään vahvempi. Täydellisesti sulava.

Gruyère

Lehmänmaidosta valmistettu kova, murukoloinen kypsytetty juusto. Maultaan hedelmäinen ja vanhetessaan jopa pähkinäinen. Sulaa hyvin.

Hieman fiinimpänä annoksena lämpimät leivät sopivat myös juhlien alkuruoaksi tai naposteltavaksi. Paahtoleipäviipaleiden välissä on gruyère-juustotahnaa, viimeistely hoituu parmankinkkusuikaleella ja tuoreella timjamilla. Katso gruyère-leipien resepti!

Kermajuusto

Lempeän makuinen kermasta valmistettu pehmeän kiinteä ja murukoloinen juusto.

Kiinteä mozzarella

Lehmänmaidosta valmistettu, raasteena tai tankona myytävä kellertävä kiinteä juusto, joka ruskistuu kauniisti ja sulaessaan muuttuu herkullisen venyväksi.

Parmesaani

Kuoritusta pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettu italialainen kova ja aromikas juusto.

Tuore mozzarella

Vesipuhvelin- tai lehmänmaidosta valmistettu italialainen puolipehmeä ja usein suolaveteen pakattu juusto. Sulaa ja ruskistuu kauniisti.

Sinihomejuusto

Homekasvusto on sinertävä ja suonimaisesti kasvava. Maku on kermainen ja kirpeän hapan. Antaa suolaista lisämakua.

Sinihomejuusto-ananasleivän pohjana on puolikas reikäleipä, jonka päälle ladotaan ananasviipaleita ja juustomurua.

Valkohomejuusto

Nukkamaisen homepinnan sisällä on pehmeä, jopa valuva sisus. Voimakkuus vaihtelee miedosta hyvinkin voimakkaaseen.

Vuohenjuusto

Vuohenjuuston maku on täyteläinen ja hapokas. Juustossa on samettisen valkohomeen peittämä ja hienorakenteinen kuori.

Vinkki!

Saat juustokuorrutteesta muhkean, kun sekoitat raasteen joukkoon kananmunaa. Sopiva määrä on 1 muna + 2 dl juustoraastetta.

Grillatuissa caprese-leivissä maalaisleipäviipaleet täytetään mozzarellan lisäksi tomaatilla ja basilikalla.
Munaleivät tekevät aamiaisesta tavallista paremman! Tarvitset leivän lisäksi vain munia, juustoa ja perusmausteita.

Lämpimien voileipien 4 valmistustapaa

  1. Gratinoi avoleipiä uunissa grillivastuksen alla, kunnes juusto saa kauniin värin.
  2. Paista kerrosleivät pannulla molemmin puolin kullanruskeiksi, paina lastalla tarvittaessa.
  3. Paahda avo- tai kerrosleipiä grillissä parilalla, kunnes leipä on rapeaa ja juusto sulanut.
  4. Valmista voileipä- tai pöytägrillissä, kunnes pinta on molemmin puolin paahtunut ja juusto pehmennyt.

Vinkit!

  • Voit valmistaa kerrosleivät leipägrillin sijaan myös vohveliraudalla.
  • Kotitekoiset paninit paistuvat rapean meheviksi voileipägrillissä. Puolita ja halkaise esipaistettu patonki, täytä haluamillasi täytteillä ja laita paistumaan.
Sienileivät gratinoituvat meheviksi uuniksi. Kokeile täytteinä tatteja, avomaankurkkua, paprikaa ja mausteita – juustoa unohtamatta!

Lämppäreiden makeat versiot

Herkkusuu valmistaa lämppärit makeana versiona. Leiväksi käy parhaiten briossileipä, -sämpylä tai -vuoka sekä pullapitko. Täytteeksi sopivat makeat tahnat, kuten Nutella, keksitahna, maapähkinävoi ja hillot. Lisäksi väliin voi sujauttaa marjoja ja hedelmiä sekä rouhittua suklaata. Kokeile myös vaahtokarkkeja. Rapeutta saa pähkinöillä ja manteleilla. Valkohomejuusto ja vuohenjuusto sopivat makean kaveriksi.

Makeissa lämppäreissä maistuu suklaa, pekaanipähkinät ja marjat.

Muistatko nämä klassikkoleivät?

1970-luvun ravintoloista tutut leivät koottiin paahdetun leipäviipaleen päälle ja koristeltiin ajan henkeen persiljatupsulla.

Kappelileipä

Kasaa paahdetun leivän päälle paksu viipale paistettua kinkkua tai lohimedaljonki sekä yhdeltä puolelta paistettu kananmuna. Katso kappelileivän resepti!

Metsästäjänleipä

Laita jauhelihapihvi tai lihaleikkeleitä leivän päälle ja gratinoi metsäsienikastikkeella. Nappaa metsästäjänleivän ohje!

Oikeaoppinen oopperaleipä täytetään jauhelihapihvillä ja paistetulla kananmunalla.

Oopperaleipä

Päällystä rapeaksi paahdettu leipä tuhdilla jauhelihapihvillä ja häränsilmäksi paistetulla munalla. Klikkaa tästä oopperaleivän ohjeeseen!

Oskarinleipä

Kasaa leivän päälle leivitetty, paistettu porsaanleike, lusikoi päälle choron-majoneesikastiketta ja viimeistele leipä ravunpyrstöillä ja parsalla. Kurkkaa oskarinleivän resepti!

Vai testaisitko muiden maiden suosikkileipiä?

BLT

Amerikkalaisen BLT-leivän nimi tulee sen täytteistä: pekonia, salaattia ja tomaattia. Täytteet kasataan paahdettujen paahtoleipäviipaleiden väliin.

Croque Monsieur

Ranskalainen croque monsieur on kinkkujuustovoileipä, jonka välistä löytyy myös sinappia ja valkokastiketta.

Cubano-leivät

Kuubalaiseen cubano-leipään laitetaan kinkkua ja porsaankylkeä sekä juustoa ja sinappia.

Cubano-leivistä saa myös maistuvan kasvisversion. Katso vege-cubanosien resepti!

Gua bao

Taiwanilaiset gua bao -sämpylät höyrytetään kypsiksi ja täytetään perinteisesti porsaanlihalla ja pikkelöidyillä kasviksilla.

Piadina

Italialainen piadina on pannulla paistettu rieskamainen leipä, joka täytetään usein ricotalla tai mozzarellalla, tomaatilla, parmankinkulla ja rucolalla.

Quesadillat

Meksikolaiset quesadillat tehdään laittamalla kahden tortillaletun väliin juustoa ja muita täytteitä sekä paistetaan pannulla molemmin puolin kunnes juusto sulaa.

Kommentoi »