Makea vitamiinipommi on sesongissa talvella
Appelsiineilla kannattaa herkutella talvella, kun ne ovat edullisia ja maukkaimmillaan. Appelsiinien sesonki alkaa marraskuussa espanjalaisilla Navel-lajikkeilla ja päättyy huhtikuussa israelilaisiin Jaffoihin. Navel eli napa-appelsiini on kooltaan suuri ja sen kannassa on ruusuke, toisen hedelmän alku. Viime vuosina suosioon nousseet veriappelsiinit ja puoliveriappelsiinit ovat sisältä punaisia. Ne ovat vahvasti sesonkihedelmiä, sillä alkuvuoden jälkeen veriappelsiinit häviävät kaupoista.
Appelsiinissa on runsaasti C-vitamiinia ja päivän C-vitamiinitarpeen voi saada jo yhdestä hedelmästä. Se sisältää runsaasti kaliumia, kalsiumia ja flavonoideja, mutta niukasti kaloreita ja hiilihydraatteja.
Makeimman appelsiinin löytäminen on välillä arpapeliä. Hedelmähyllyltä kannattaa valita pieniä ja keskisuuria yksilöitä, jotka ovat usein mehukkaampia kuin suuret hedelmät. Hyvä appelsiini on kiinteä ja tuntuu kokoonsa nähden raskaalta, eikä siinä ole pehmeitä kohtia. Kuoren väri ja vihreät kohdat eivät kerro hedelmän kypsyydestä tai sisällön makeudesta.
Pese ja kuori appelsiini omalla tyylillä
Pese appelsiinit ennen käyttöä lämpimällä vedellä. Hedelmän kuorimiseen on tekniikoita yhtä monta kuin kuorijaakin. Kuoria voi esimerkiksi tekemällä kuoreen pitkittäisiä viiltoja veitsellä ja irrottamalla kuoret niiden mukaisesti.
Salaattiin sopivia viipaleita, ilman hedelmän valkoista osaa, saa kuorimalla appelsiinin kokonaan terävällä veitsellä. Jos haluat kalvottomia paloja, voit kokeilla appelsiinin fileoimista. Appelsiinin voi myös lohkoa ilman kuorimista ja syödä suoraan näistä palasista.
Appelsiini viihtyy viileässä
Appelsiinit säilyvät parhaiten viileässä, kuten jääkaapin vihanneslokerossa. Appelsiinit ovat herkkiä etyleenille. Niitä ei kannata säilyttää esimerkiksi tomaattien, omenoiden tai banaanien vieressä. Kuoritut hedelmät on hyvä kääriä kelmuun tai pakastepussiin ja säilyttää jääkaapissa kuivumisen estämiseksi.
Appelsiinista puristettua mehua ja raastettua kuorta voi myös pakastaa. Luomuappelsiineista kannattaa raastaa kuoret pakkaseen talteen myöhempää käyttöä varten.
Kokeile appelsiinia kokkauksessa monipuolisesti
Appelsiineja syödään usein sellaisenaan tai mehuksi puristettuna, mutta niitä kannattaa kokeilla myös leivonnaisissa, broilerin ja porsaan seurana kastikkeissa ja vokeissa sekä salaatissa suolaisten juustojen parina. Appelsiinin kuoriraaste on aromaattista. Se antaa makua kakkutaikinoihin ja muihin leivonnaisiin.