Maku

Appelsiini yllättää monipuolisuudellaan! Kokeile hedelmäkorin aurinkoa risotossa ja uunilohen kaverina – poimi vinkit ja 12 reseptiä

Appelsiini yllättää monipuolisuudellaan! Kokeile hedelmäkorin aurinkoa risotossa ja uunilohen kaverina – poimi vinkit ja 12 reseptiä
Appelsiini on tuttu sesonkihedelmä, joka maistuu ihan sellaisenaan raikkaana välipalana mutta myös marmeladeissa, jälkiruoissa tai vaikka piristeenä salaatissa ja suussasulavassa risotossa. Poimi vinkit ja reseptit!
Julkaistu: 5.1.2021

Makea vitamiinipommi on sesongissa talvella

Appelsiineilla kannattaa herkutella talvella, kun ne ovat edullisia ja maukkaimmillaan. Appelsiinien sesonki alkaa marraskuussa espanjalaisilla Navel-lajikkeilla ja päättyy huhtikuussa israelilaisiin Jaffoihin. Navel eli napa-appelsiini on kooltaan suuri ja sen kannassa on ruusuke, toisen hedelmän alku. Viime vuosina suosioon nousseet veriappelsiinit ja puoliveriappelsiinit ovat sisältä punaisia. Ne ovat vahvasti sesonkihedelmiä, sillä alkuvuoden jälkeen veriappelsiinit häviävät kaupoista.

Hedelmähyllyltä kannattaa valita pieniä ja keskisuuria yksilöitä, jotka ovat usein mehukkaampia kuin suuret hedelmät.

Appelsiinissa on runsaasti C-vitamiinia ja päivän C-vitamiinitarpeen voi saada jo yhdestä hedelmästä. Se sisältää runsaasti kaliumia, kalsiumia ja flavonoideja, mutta niukasti kaloreita ja hiilihydraatteja.

Makeimman appelsiinin löytäminen on välillä arpapeliä. Hedelmähyllyltä kannattaa valita pieniä ja keskisuuria yksilöitä, jotka ovat usein mehukkaampia kuin suuret hedelmät. Hyvä appelsiini on kiinteä ja tuntuu kokoonsa nähden raskaalta, eikä siinä ole pehmeitä kohtia. Kuoren väri ja vihreät kohdat eivät kerro hedelmän kypsyydestä tai sisällön makeudesta.

Pese ja kuori appelsiini omalla tyylillä

Pese appelsiinit ennen käyttöä lämpimällä vedellä. Hedelmän kuorimiseen on tekniikoita yhtä monta kuin kuorijaakin. Kuoria voi esimerkiksi tekemällä kuoreen pitkittäisiä viiltoja veitsellä ja irrottamalla kuoret niiden mukaisesti.

Salaattiin sopivia viipaleita, ilman hedelmän valkoista osaa, saa kuorimalla appelsiinin kokonaan terävällä veitsellä. Jos haluat kalvottomia paloja, voit kokeilla appelsiinin fileoimista. Appelsiinin voi myös lohkoa ilman kuorimista ja syödä suoraan näistä palasista.

Appelsiinin mehua ja raastettua kuorta voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Appelsiini maistuu leivonnaisissa, broilerin ja porsaan seurana kastikkeissa ja vokeissa sekä salaatissa suolaisten juustojen parina.

Appelsiini viihtyy viileässä

Appelsiinit säilyvät parhaiten viileässä, kuten jääkaapin vihanneslokerossa. Appelsiinit ovat herkkiä etyleenille. Niitä ei kannata säilyttää esimerkiksi tomaattien, omenoiden tai banaanien vieressä. Kuoritut hedelmät on hyvä kääriä kelmuun tai pakastepussiin ja säilyttää jääkaapissa kuivumisen estämiseksi.

Appelsiinista puristettua mehua ja raastettua kuorta voi myös pakastaa. Luomuappelsiineista kannattaa raastaa kuoret pakkaseen talteen myöhempää käyttöä varten.

Kokeile appelsiinia kokkauksessa monipuolisesti

Appelsiineja syödään usein sellaisenaan tai mehuksi puristettuna, mutta niitä kannattaa kokeilla myös leivonnaisissa, broilerin ja porsaan seurana kastikkeissa ja vokeissa sekä salaatissa suolaisten juustojen parina. Appelsiinin kuoriraaste on aromaattista. Se antaa makua kakkutaikinoihin ja muihin leivonnaisiin.

Suolaisia herkkuja appelsiinista

Appelsiinirisotto

Appelsiini-pähkinäuunilohi

Appelsiini-rosmariinibroileri

Varhaiskaali-fenkolisalaatti

Makeita herkkuja appelsiinista

Appelsiinimarmeladi

Appelsiinitrifle

Appelsiiniletut

Fazerina-kääretorttu

Appelsiini-toscamuffinit

Appelsiiniboston

Appelsiinikeikauskakku

Appelsiinikakku

Kommentoi »