Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Voitaikinan taika

Monikäyttöinen voitaikina – näin valitset oikean taikinan ruokatoimittajan vinkeillä

Voitaikina sopii niin suolaisiin kuin makeisiin leivonnaisiin ja palkitsee maullaan. Ruokatoimittaja Mari Harjula kertoo, mitä eroa voitaikinoilla on ja miten valitset juuri oikean taikinan.

16.12.2025

Viisi erilaista voitaikinaa ja vinkit niiden käyttöön

Sekoitettu voitaikina

Sekoitettu voitaikina on mainio perusvoitaikina, joka valmistuu vaivattomasti eikä vaadi kaavilointia. Se sopii sekä torttutaikinaksi että piirakoiden ja pasteijoiden valmistamiseen.

Voitaikinaan tehdyn järvikalakulibjakan täytteen tekeminen vaatii hieman aikaa, mutta on vaivan arvoinen.

Rahkavoitaikina

Maitorahkalla maustettu ja mehevöitetty rahkavoitaikina sopii sekä suolaiseen että makeaan leivontaan. Taikinaa on helppo kaulita ja muotoilla, eikä se murru käsiteltäessä. Sekoitetun rahkavoitaikinan voi myös kaulia levyksi ja taitella kolmeen osaan kaaaviloidun voitaikinan tavoin pari kolme kertaa, jolloin leivonnaisista tulee lehtevämpiä.

Rahkavoitaikinasta leivotut pikkuisen paremmat kinkkupasteijat saavat sopivan sinappisen maun kokojyvä­dijon­sinapista.

Perunavoitaikina

Erityisesti suolaiseen leivontaan, kuten piirakoihin ja pasteijoihin, sopiva perunavoitaikina toimii yllättäen myös makeissa leivonnaisissa. Perunasose antaa taikinaan mehevyyttä ja siihen saa kätevästi upotettua muusin jämät. Osan vehnäjauhoista voi korvata halutessaan hiivaleipä- tai ruisjauhoilla. Taikinan koostumus on hieman tiiviimpi, joten leivonnaisista ei tule kovin lehteviä.

Perunalla rikastettu voitaikina on kuohkean mehevä valinta piiraspohjaksi pellilliselle lohipiirakkaa, jolle makua antaa savulohen lisäksi kolmen juuston raaste­sekoitus.

Kermavoitaikina

Vanhanajan kerma­voi­taikina sopii parhaiten makeille leivonnaisille. Vaahdotettu kerma antaa voitaikinalle täyteläisen maun ja kuohkean rakenteen. Taikina paistuu ihanan mureaksi.

Luumuiset pastel de natat valmistetaan kermavoitaikinasta. Portugalilaiset leivonnaiset saavat jouluista makua, kun vaniljatäytteen päälle lusikoi nokareet luumumarmeladia.

Kaaviloitu voitaikina

Huolella kaaviloitu voitaikina on todella lehtevä taikina, joka sopii makeisiin ja suolaisiin herkkuihin. Kauniisti kohoavat voitaikinakerrokset palkitsevat kärsivällisen kaulijan.

Makeansuolaisiin vuohenjuusto-viikunatähtiin sopii hyvin lehtevä taikina.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeemme tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt