
Monikäyttöinen voitaikina – näin valitset oikean taikinan ruokatoimittajan vinkeillä
Voitaikina sopii niin suolaisiin kuin makeisiin leivonnaisiin ja palkitsee maullaan. Ruokatoimittaja Mari Harjula kertoo, mitä eroa voitaikinoilla on ja miten valitset juuri oikean taikinan.
Viisi erilaista voitaikinaa ja vinkit niiden käyttöön
Sekoitettu voitaikina
Sekoitettu voitaikina on mainio perusvoitaikina, joka valmistuu vaivattomasti eikä vaadi kaavilointia. Se sopii sekä torttutaikinaksi että piirakoiden ja pasteijoiden valmistamiseen.


Rahkavoitaikina
Maitorahkalla maustettu ja mehevöitetty rahkavoitaikina sopii sekä suolaiseen että makeaan leivontaan. Taikinaa on helppo kaulita ja muotoilla, eikä se murru käsiteltäessä. Sekoitetun rahkavoitaikinan voi myös kaulia levyksi ja taitella kolmeen osaan kaaaviloidun voitaikinan tavoin pari kolme kertaa, jolloin leivonnaisista tulee lehtevämpiä.


Perunavoitaikina
Erityisesti suolaiseen leivontaan, kuten piirakoihin ja pasteijoihin, sopiva perunavoitaikina toimii yllättäen myös makeissa leivonnaisissa. Perunasose antaa taikinaan mehevyyttä ja siihen saa kätevästi upotettua muusin jämät. Osan vehnäjauhoista voi korvata halutessaan hiivaleipä- tai ruisjauhoilla. Taikinan koostumus on hieman tiiviimpi, joten leivonnaisista ei tule kovin lehteviä.


Kermavoitaikina
Vanhanajan kermavoitaikina sopii parhaiten makeille leivonnaisille. Vaahdotettu kerma antaa voitaikinalle täyteläisen maun ja kuohkean rakenteen. Taikina paistuu ihanan mureaksi.


Kaaviloitu voitaikina
Huolella kaaviloitu voitaikina on todella lehtevä taikina, joka sopii makeisiin ja suolaisiin herkkuihin. Kauniisti kohoavat voitaikinakerrokset palkitsevat kärsivällisen kaulijan.

