Kotivinkki

Itse tehty voitaikina

1 h 20 min
3.75
1

Valmista voitaikina itse! Muovaa taikinasta pieniä makeita ja suolaisia paloja, pasteijoita tai jälkiruokatorttuja. Älä säikähdä itse tehdyn voitaikinan vaiheiden määrää. Kauliminen on terapiaa ja lopputulos vaivan arvoinen.
Tulosta
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Nico Backström

Ainekset (800 g voitaikinaa )

  • 300 gvoita (jääkaappikylmää ja kovaa)
  • 300 gvehnäjauhoja (n. 5 dl)
  • 2 dljääkylmää vettä

Tee näin

1 h 20 min
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN40 min

Lehtevä voitaikina onnistuu, kun raaka-aineet ovat vähintään jääkaappikylmät. Laita voi, vesi ja jauhot edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan leipomista. Jauhot voit jopa pakastaa. Kuohkean lehtevän taikinan salaisuus on lukuisat ohuen ohuet voikerrokset ohuen ohuiden taikinakerrosten välissä. Ne muodostuvat kuuden taittelu- ja kaulimiskerran tuloksena. 

Näin valmistat voitaikinan

1. Leikkaa kolmasosa rasvasta ja laita loput takaisin jääkaappiin. Sekoita rasva ja jauhot mielellään monitoimikoneen kulhossa  leikkuuterällä tai käsin nyppimällä tasaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita vain sen verran, että saat tasarakenteisen taikinan. 

2. Muotoile taikina neliön muotoiseksi levyksi ja sujauta muovipussiin. Nosta taikina pakastimeen lepäämään noin 15 minuutiksi.

3. Kaaviloi taikina hyvin jauhotetulla pöydällä levyksi, jonka koko on 30 x 30 cm. Muoto pysyy helposti neliönä, jos kaulit aina kohti kulmia. 

4. Höylää kylmä voi viipaleiksi ja lado viipaleet tasaiseksi neliöksi taikinalevyn keskelle vinottain. 

5. Nosta taikinalevyn kulmat  voikerroksen keskelle kirjekuoren tapaan. 

6. Huolehdi, että taikinalevyn yllä ja päällä on hyvin jauhoja. Kauli taikinalevy ohuemmaksi kaulimalla kohti kulmia. 

7. Käännä neliö kolmeen osaan. Pyyhi tai sudi ylimääräisiä jauhoja pois kerrosten välistä. 

8. Ripottele jauhoja taikinalevyn molemmille puolille. Painele taikinaa ensin kaulimella ja kauli sitten levyksi, jonka koko on noin 20 x 45 cm. Taittele taas kolmeen osaan neliöksi. Kauli vielä kerran levyksi, jonka koko on noin 30 x 30 cm, ja taita kolmeen osaan. Nosta taikina pakastimeen jäähtymään 20 minuutiksi. 

9. Kaaviloi jäähtynyt taikina suorakaiteeksi, jonka koko on 20 x 45 cm, ja taita kolmeen osaan. Toista taittelu ja kauliminen vielä kaksi kertaa. Paketoi taikina hyvin ja jäähdytä hyvin ennen käyttöä. Pakasta tai laita jääkaappiin odottamaan yön yli.

Makeat tyynyt

Voitele taikinalevy kananmunalla ja ripottele päälle mantelirouhetta ja/tai raesokeria. Leikkaa 4–5 osaan ja paista ohjeen mukaan, jäähdytä ja halkaise. Täytä kermarahkalla ja hillolla tai halva-tuorejuustokermalla.

Pienet taikinahyrrät

Voitele voitaikinalevy kananmunalla ja ripottele päälle siemeniä, juustoraastetta, yrttejä tai muita mausteita. Kääri pitkältä sivulta alkaen tiiviiksi rullaksi. Leikkaa noin yhden sentin kiekoiksi. Voitele kananmunalla ja paista ohjeen mukaan.

Napostelutyynyt

Voitele taikinalevy 2 rkl:lla punaista pestoa, ripottele päälle oreganoa ja parmesaanijuustoraastetta. Leikkaa levy 4–5 osaan ja paista ohjeen mukaan.

Täytetyt tyynyt

Kauli taikinalevy hieman suuremmaksi. Ripottele levyn puolikkaalle pitkän sivun suuntaisesti juustomuruja tai -raastetta (sinihome-, mustaleima-, pecorino- tai parmesaanijuustoa). Käännä levyn toinen sivu täytteen päälle. Leikkaa paloiksi. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle kuivayrttejä, siemeniä tai rouhittua pähkinää. Paista ohjeen mukaan. 

Pienet piiraset

Levitä taikinalevyt leivinpaperin päälle ja voitele kananmunalla. Jaa levy veitsen viilloilla kolmeen osaan. Nosta jokaiselle osalle parmankinkkumytty, kirsikkatomaatinpuolikkaat ja oreganoa. Makeisiin piiraisiin sopivat kinuskikastikkeessa pyöritetyt omenaviipaleet ja ripaus kanelia. Paista ohjeen mukaan.

Voitaikinatikut

Voitele taikinalevy kananmunalla ja ripottele päälle lempimakujasi: juustoraastetta (parmesaania, pecorinoa tai mustaleimaemmentalia), seesamin- tai unikonsiemeniä, kuivattuja yrttejäja sormisuolaa, pippuria tai chilirouhetta. Leikkaa noin yhden sentinsuikaleiksi, nosta suikaleet leivinpaperin päälle sellaisenaan tai kierrä muutamalle kierteelle. Paista ohjeen mukaan.

Paistaminen

Kaulittu voi- ja lehtitaikina muodostuu ohuen ohuista vehnätaikina- ja voikerroksista. Taikinakerrokset kohoavat kauniisti, kun paistolämpötila on riittävän korkea. Liian matalassa lämpötilassa taikinakerroksista ei tule lehteviä ja liian korkeassa lämpötilassa pinta tummuu, eikä taikina ehdi kypsyä. Paista leivonnaisia uunin keskitasolla kiertoilmauunissa 225 asteessa ja tasalämpöisessä uunissa 250 asteessa leivonnaisen koosta riippuen 8–12 minuuttia.

Valmistaikinat

  • Kaulittuun voitaikinaan verrattavia taikinoita myydään pakastealtaissa lehti-, torttu- ja voitaikinan nimillä. Eroja löytyy taikinalevyjen koossa, paksuudessa ja valmistusaineissa. Torttu- ja lehtitaikinat ovat margariinista valmistettuja. Teolliseen leivontaan käytetty kasvirasva on usein osittain kovetettua, eli rasvojen pahamaineisinta tyyppiä. Margariinin takia lehti- ja torttutaikinan aineslistasta löytyy reilusti yli kymmenen ainesosaa.
  • Jos pakkauksessa lukee voitaikina, se on silloin valmistettu voista. Aineslistassa on viisi raaka-ainetta: vehnäjauho, voi, vesi, suola ja happamuudensäätöaine.
  • Kun valitset valmistaikinaa, lue pakkauksen aineslista huolellisesti. Vertaile myös valmiiksi leikattujen lehti- ja torttutaikinalevyjen määrää. 500 gramman pakkauksessa levyjen määrä vaihtelee viidestä kahdeksaan, eli niiden paksuudessa on isoja eroja.  
MITÄ PIDIT?
3.75