Kotivinkki

Voitaikina makeisiin ja suolaisiin herkkuihin – lopputulos palkitsee kärsivällisen kaulijan

1 h 20 min
{
Aktiivinen
40 min
Passiivinen
40 min
Voitaikina sopii niin pasteijoihin kuin jälkiruokatorttuihinkin. Älä säikähdä itse tehdyn voitaikinan vaiheiden määrää. Kauliminen on terapiaa ja lopputulos vaivan arvoinen!
KA
SO
4.1
3
Julkaistu 4.11.2014


Reseptin ainekset (800 g voitaikinaa )

Voitaikina

 • 300 gvoita (jääkaappikylmää ja kovaa)
 • 300 gvehnäjauhoja (n. 5 dl)
 • 2 dljääkylmää vettä
Tulosta
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Voitaikina valmistuu näin:

 1. Leikkaa kolmasosa rasvasta ja laita loput takaisin jääkaappiin. Sekoita rasva ja jauhot mielellään monitoimikoneen kulhossa leikkuuterällä tai käsin nyppimällä tasaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita vain sen verran, että saat tasarakenteisen taikinan.
 2. Muotoile taikina neliön muotoiseksi levyksi ja sujauta muovipussiin. Nosta taikina pakastimeen lepäämään noin 15 minuutiksi.
 3. Kauli taikina hyvin jauhotetulla pöydällä levyksi, jonka koko on 30 x 30 cm. Muoto pysyy helposti neliönä, jos kaulit aina kohti kulmia.
 4. Höylää kylmä voi viipaleiksi ja lado viipaleet tasaiseksi neliöksi taikinalevyn keskelle vinottain.
 5. Nosta taikinalevyn kulmat voikerroksen keskelle kirjekuoren tapaan.
 6. Huolehdi, että taikinalevyn yllä ja päällä on hyvin jauhoja. Kauli taikinalevy ohuemmaksi kaulimalla kohti kulmia.
 7. Käännä neliö kolmeen osaan. Pyyhi tai sudi ylimääräisiä jauhoja pois kerrosten välistä.
 8. Ripottele jauhoja taikinalevyn molemmille puolille. Painele taikinaa ensin kaulimella ja kauli sitten levyksi, jonka koko on noin 20 x 45 cm. Taittele taas kolmeen osaan neliöksi. Kauli vielä kerran levyksi, jonka koko on noin 30 x 30 cm, ja taita kolmeen osaan. Nosta taikina pakastimeen jäähtymään 20 minuutiksi.
 9. Kauli jäähtynyt voitaikina suorakaiteeksi, jonka koko on 20 x 45 cm, ja taita kolmeen osaan. Toista taittelu ja kauliminen vielä kaksi kertaa. Paketoi voitaikina hyvin ja jäähdytä hyvin ennen käyttöä. Pakasta tai laita jääkaappiin odottamaan yön yli.

Vinkki!

 • Lehtevä voitaikina onnistuu, kun raaka-aineet ovat vähintään jääkaappikylmät. Laita voi, vesi ja jauhot edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan leipomista. Jauhot voit jopa pakastaa.
 • Kuohkean lehtevän voitaikinan salaisuus on lukuisat ohuen ohuet voikerrokset ohuen ohuiden taikinakerrosten välissä. Ne muodostuvat kuuden taittelu- ja kaulimiskerran tuloksena.
 • Voitaikinakerrokset kohoavat kauniisti, kun paistolämpötila on riittävän korkea. Liian matalassa lämpötilassa taikinakerroksista ei tule lehteviä ja liian korkeassa lämpötilassa pinta tummuu, eikä taikina ehdi kypsyä.
3 kommenttia