Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Parempi arki

Lisää kasviksia! 14 herkullista reseptiä, joilla saat päivän kasvisannoksen helpommin täyteen – ”Meidän perhe rakastaa tätä”

Kun sujautat arkiruokaan runsaasti kasviksia, maku paranee ja suositusten mukainen kasvisannos täyttyy helpommin. Kokkaa lasagne kesäkurpitsasta tai testaa juustoista kanakeittoa kasviksilla.

2.12.2024

Tuskin olet välttynyt kuulemasta, että uusissa ravitsemussuosituksissa kasviksia suositellaan syömään 500–800 grammaa päivässä. Helpoiten kasviksia tulee syötyä riittävästi, kun niitä on mukana päivän kaikilla aterioilla.

Kokkaa ruokalajeja, joissa on paljon kasviksia. Käytä monipuolisesti juureksia, kaaleja, sipuleita ja muita vihanneksia. Myös pakasteista ja säilykkeistä saat täydennystä kasvisrepertuaariin.

Pasta kasviksina

Kesäkurpitsalasagne

Perinteisestikin lasagnessa on mukavasti kasviksia, sillä tomaattikastike on iso osa ruokalajia. Kuitenkin, jos vaihdat lasagnelevyt ohuisiin kesäkurpitsasiivuihin, saat lisättyä kilon verran kasviksia. Muuten kesäkurpitsalasagne on hyvin perinteinen: siinä on sekä jauheliha- että juustokastike ja mausteina maistuu Italian yrtit.

Kokeile myös lanttucarbonaraa. Siinä pasta korvataan ohueksi höylätyillä lanttulastuilla.

Lanttucarbonara

Kattilallinen keittoa

Keitoissa on perinteisesti paljon juureksia. Porkkana-päärynäsosekeittoon uppoaa kilo porkkanaa ja sen lisäksi vielä päärynöitä ja sipulia. Inkivääri antaa keitolle mukavasti potkua. Myös punajuurisosekeittoon käytetään kokonainen kilo juuresta. Jos kaipaat tuhdimpaa annosta, tarjoile keitto pähkinöiden tai raejuuston kanssa.

Pitkän iän keitto

Keiton ei tietenkään tarvitse olla soseutettua! Hartaasti haudutettu pitkän iän keitto sisältää paljon tomaattia ja lisäksi vielä porkkanaa, selleriä ja sipulia. Sen valmistus kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä keittoon liotetaan pavut itse. "Meidän perhe rakastaa tätä keittoa", raportoi lukijamme.

Myös kanakeitto voi olla oikea kasvispommi. Juustoisessa cheddar-kanakeitossa on puoli kiloa pakastevihanneksia ja lisäksi vielä maissia. "Todella hyvää, meidän perheen suosikki!" kertoo lukijamme.

Cheddar-kanakeitto

Yhden padan ihmeet

Arkiruoka valmistuu kätevimmin, kun tiskiä tulee vain yhden padan, pannun tai kattilan verran. One pot -tyylillä tehty purjopasta viimeistellään maukkaalla vuohenjuustolla, ja joukossa kypsyy kesäkurpitsaa, herneitä ja purjoa.

Lämpöinen linssipata sisältää niin paprikaa, munakoisoa, porkkanaa kuin kokonaisen kukkakaalinkin. Siitä ei siis vihanneksia puutu. Helppoa linssipataa voi kerralla tehdä ison satsin, sillä maku vain paranee jääkapissa. "Oikein maukasta tuli. Suosittelen!" kehuu lukijamme tätä linssipataa.

Lisukkeilla lisää kasvista

Lautaselle on helppo lisätä kasviksia myös lämpimien kasvislisukkeiden avulla. Yksinkertaisimmillaan ne eivät kaipaa seurakseen kuin palan paistettua kalaa, lihaa tai tofua.

Kokeile esimerkiksi kukkakaaligratiinia, jossa kukkakaalia ei pilkota ollenkaan. Ratatouille tai helppo lehtikaali-palsternakkagratiini ovat myös mitä loistavimpia kasvislisukkeita. "Aivan erinomainen lisuke paistille, toimi hyvin myös savulohen kanssa. Nam, tätä teen toistekin!" kehuu lukijamme lehtikaali-palsternakkagratiinia.

Kukkakaaligratiini kokonaisesta kukkakaalista

Kokonaisena, puolikkaana tai pihveinä

Vihannekset sopivat myös pääosaan. Tee ihanat pihvit maukkaasta juuriselleristä. Uunissa paahdetut ja sen jälkeen pannulla paistetut juuriselleripihvit tarjotaan maustevoin kera.

Juuriselleripihvit

Myskikurpitsat ja bataatit sopivat loistavasti tarjottavaksi uuniperunan tyyliin. Paahda kokonaiset tai puolikkaat bataatit tai kurpitsat uunissa ja tarjoile herkullisen täytteen kera. Kokeile esimerkiksi jauhelihalla täytettyjä myskikurpitsoja tai savulohella täytettyjä uunibataatteja.

Jauhelihalla täytetyt myskikurpitsat
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt