Maku

Kukkakaaligratiini – kermainen ja juustoinen klassikko

35 min
{
Aktiivinen20 min
Passiivinen15 min
Kukkakaaligratiini on suloisen pehmeän makuinen klassikkoruoka, joka muhii ihanaksi täyteläisessä juustokastikkeessa. Tarjoa gratiini esimerkiksi kalan ja keitettyjen perunoiden kanssa.
MU
KA
4.16
14
Kuvat Timo Villanen, Satu Nyström


Ainekset (4 annosta)

  • kukkakaalia

Gratiinikastike

  • 3 rkljuoksevaa margariinia (rasvaa 80 %)
  • 4 rklvehnäjauhoja
  • 3 dlkevytmaitoa
  • 2 dlruokakermaa
  • 1 tltimjamia
  • ½ tlsuolaa
  • ¼ tlvalkopippuria
  • 75 gjuustoa (raastettuna)
Tulosta

Kukkakaaligratiini valmistetaan näin:

  1. Keitä kukkakaalia suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia. Kaali saa jäädä hieman raa’aksi. Kaada keitinvesi pois ja siirrä kukkakaali uunivuokaan.
  2. Sulata rasva pinnoitetussa kattilassa. Sekoita jauhot rasvan sekaan. Lisää maito ja sekoita hyvin, ettei muodostu kokkareita.
  3. Lisää lähes kiehuvaan nesteeseen kerma ja mausteet, kiehauta. Nosta kattila liedeltä ja lisää kastikkeeseen noin 1 dl juustoraastetta.
  4. Kaada kastike kukkakaalin päälle, ripottele pintaan loput juustoraasteesta. Gratinoi 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes gratiini on kauniin ruskean värinen.
MITÄ PIDIT?
4.16