Maku

Parhaat pataruoat – valitsimme 14 herkullisinta liharuokaa + kerromme, miten teet leipomotasoista leipää padassa!



Parhaat pataruoat – valitsimme 14 herkullisinta liharuokaa + kerromme, miten teet leipomotasoista leipää padassa!

Pataruoka on ihanan helppoa: heität vain ainekset pataan, työnnät astian uuniin ja menet puuhailemaan jotain muuta. Uuni hoitaa hommat puolestasi, ja muutaman tunnin päästä saat herkutella mehevien makujen äärellä.
Teksti Satu Koivisto
Kuvat A-lehtien arkisto

Parhaat padat naudanlihasta

Ranskalainen burgundinpata on varmasti kaikkein tunnetuin ja rakastetuin lihapata. Se tehdään luuttomasta naudanlihasta, usein etuselästä. Padan nesteeksi lorautetaan runsaasti punaviiniä, mieluiten pinot noiria Ranskan Bourgognen alueelta. Pata työnnetään 150-asteiseen uuniin kolmeksi tunniksi, mutta ei haittaa ollenkaan, vaikka se olisi siellä hiukan pidempäänkin.

Osso bucco on puolestaan Italian lahja ruokamaailmalle. Perinteisesti se tehdään vasikasta, mutta me käytämme osso bucco -reseptissämme naudan luullista takapotkaa. Lihat leivitetään ennen paistamista, mikä antaa niille erityisen herkullisen maun.

Kaikessa rauhassa haudutettaviin pataruokiin voi hyvin käyttää myös erikoisempia ruhonosia, sillä niissä on runsaasti makua ja pitkän kypsynnyksen aikana liha ehtii hautua mureaksi. Oletko kokeillut koskaan esimerkiksi häränhäntiä? Häränhäntäpatamme sopii erityisesti punaviinin ystäville.

Älä unohda itämaisia makuja! Japanilaisvaikutteinen naudanlihapatamme suolaisenmakea liemi sekoitetaan makeasta riisiviinistä, soijasta, inkivääristä ja sokerista. Kannattaa kokeilla, tämä ruoka on ihanaa!

Edullista pataa possusta ja kanasta

Muutama vuosi sitten suomalaiset hurmannut nyhtöpossu taipuu upeasti myös padaksi. Hauduta ensin liha kypsäksi, revi sitten säikeiksi ja lisää lopuksi kasvikset. Tästä ei tule edes ylimääräistä tiskiä, tykkäämme!

Mieto kana voi jäädä pataruoassakin helposti vähän mauttomaksi, mutta taikasana on marinointi. Kokeile olutmarinoitua broileripataamme, jossa broilerinfileitä marinoidaan maukkaassa olutkastikkeessa kuusi tuntia ennen uuniin laittamista. Mehevä kanapata on todellista kylmien päivien lohturuokaa!

Broilerin koipireidet toimivat padoissa hyvin, sillä paitsi että ne ovat edullisia, luu antaa lihalle myös makua ja mehevyyttä. Sitruunainen broileripatamme maustetaan sitruunan lisäksi oliiveilla, pikkusipuleilla ja timjamilla.

Lammas tykkää chilistä ja inkivääristä

Monet arastelevat lampaanlihaa, mutta pataruokiin se sopii kerrassaan loistavasti. Pitkä kypsennysaika saa lampaanlihan mureutumaan suussasulavaksi. Paras lammaspata syntyy huokeista ruhonosista, sillä niissä on paljon makua. Lammaspatamme on maistuva luotto-ohje, josta on helppo aloittaa lammaspatoihin tutustuminen.

Kolmen sipulin lammaspata on yksi suosituimmista lammaspataohjeistamme. "Helppo ja herkullinen. Monta kertaa tehty, ja taas sujahti uuniin. Kannattaa kokeilla", suosittelee lukijamme. Emme voi olla eri mieltä!

Lampaanliha rakastaa mausteita, erityisesti neilikkaa, kanelia, inkivääriä ja chiliä. Tässä marokkolaisessa lammaspadassa yhdistyvät nuo kaikki vastustamattomalla tavalla.

Helpoin tapa kokkailla poroa ja hirveä

Perinneruokaa prkl -bloggaaja Mikan äidin pakastin on täynnä hirvenlihaa, minkä vuoksi perheen pataruoka tehdään yleensä tuosta metsän kruunupäästä. Mikan äidin hirvipataan laitetaan olutta ja katajanmarjoja.

Hirvi sopii hienosti myös burgundinpataan punaviinin syleilyyn.

Herkullinen pata syntyy myös poronkäristyslihasta. Poronkäristyspata saa makua ja voimakkaan kauniin värin punajuurista.

Punajuuri-poropata on lukijamme Matti-Jussi Partasen luotto-ohje, joka voitti taannoin pataruokakilpailumme. Padan salaisuus ovat punajuurten lisäksi mustatorvisienet ja pullo olutta.

Bonusvinkki: Paista padassa leipä!

Tiedäthän, että paras leipä paistuu padassa? Kokeile huippusuosittua ja ällistyttävän helppoa pataleipäohjettamme. Taikinaa ei tarvitse vaivata ollenkaan, ja padassa kuoresta tulee uskomattoman rapea, kuin leipomossa. Lupaamme: tässä on elämäsi paras leipä!

Ja hyviä uutisia, te gluteenittomasti leipovat: herkullinen pataleipä onnistuu loistavasti myös gluteenittomana. Porkkanamehu antaa pataleivän taikinalle väriä ja makua, siemenet ja pähkinät tuovat rakennetta ja mehevyyttä. Kannattaa kokeilla!

Julkaistu: 5.1.2018