Maku

Pataleipä

24 h 15 min
4.4
71

Pataleipä

LA
MA
MU
71
4.4
Rapeakuorinen pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa. Katso VIDEO ja leivo elämäsi paras leipä!
Teksti Kati Pohja
Kuvat Joonas Vuorinen
Tulosta
Mainos

Ainekset (1 kpl)

  • 3 1/2 dlvettä
  • 4 ghiivaa (herneen kokoinen nokare TAI 1/2 tl kuivahiivaa)
  • 1 tlsuolaa
  • 7 dlvehnäjauhoja

Lisäksi

  • Valurautapata ja rypsiöljyä padan voiteluun

Tee näin

24 h 15 min
{
AKTIIVINEN15 min
PASSIIVINEN24 h

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää veteen.

Lisää suola ja loput jauhot. Sekoita, mutta älä vaivaa.

Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi.

Ennen kuin paistat leivän, ripottele taikinan päälle kulhoon jauhoja, käännä ja nosta taikinaa pari kertaa kevyesti. Ei haittaa, jos pinnalle ripottelemasi jauhot jakautuvat epätasaisesti. Älä siis vaivaa.

Ripottele pinnalle vielä hiukan jauhoja ja peitä taikinakulho liinalla. Jätä kohoamaan noin 30 minuutiksi.

Pane sillä aikaa kannellinen 2 litran valurautapata kylmään uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota pata uunista, kun taikina on paistovalmis. Pyyhkäise padan sisäpinta kevyesti rypsiöljyllä.

Kumoa taikina kuumaan pataan ja pane kansi päälle. Nosta pata uuniin ja paista leipää 30 minuuttia.

Ota kansi pois ja anna leivän paistua vielä 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Kumoa leipä padasta ja anna sen jäähtyä kevyesti liinalla peitettynä.

Vinkki!

MITÄ PIDIT?
4.4
Katso myös nämä