Pähkinäinen pataleipä
9 h 15 min
{
Aktiivinen
15 minPassiivinen
9 h Kokeile vaivatonta pataleipää pähkinäisenä ja spelttisenä versiona! Kuuma pata ja taikinan pitkä seisominen takaavat rapean ja kuohkean rakenteen.
MA
MU
4
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 4.1.2016

Pähkinäinen pataleipä
Reseptin ainekset (1 kpl)
- 4 dlspelttijauhoja
- 3 dlvehnäjauhoja
- 2 dlhasselpähkinöitä (tai saksanpähkinöitä)
- 1 tlsuolaa
- 1/2 tlkuivahiivaa
- 3 1/2 dlvettä (tai kivennäisvettä)
Sekoita kulhossa kuivat aineet. Lisää vesi tai kivennäisvesi ja sekoita tasaiseksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön lepäämään yön ajaksi.
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Nosta kannellinen 2 litran uunipata, uunivuoka tai teräskattila kansineen uuniin lämpenemään.
Jauhota pöytä ja kumoa taikina pöydälle. Ripottele päälle hiukan jauhoja ja kohota liinan alla sen aikaa kun uuni lämpiää. Pataleivän taikinaa ei vaivata lainkaan.
Ota kuuma pata uunista ja nosta taikina varovasti pataan. Sulje kansi ja nosta pata uuniin alatasolle. Paista leipää 30 minuuttia. Ota sen jälkeen kansi pois ja anna leivän kypsyä vielä 15 minuuttia.
Ota pata uunista ja kumoa leipä pöydälle jäähtymään.
- Pataleipä onnistuu loistavasti myös gluteenittomana! Katso porkkanamehulla ja pähkinöillä viritetyn gluteenittoman pataleivän ohje täältä.
- Hittiohje vaaleaan pataleipään löytyy täältä.