Maku

Gluteeniton pataleipä

24 h 55 min
4.3
9

Gluteeniton pataleipä

GL
9
4.3
Huikeaksi hitiksi muodostunut pataleipä onnistuu loistavasti myös gluteenittomana. Porkkanamehu antaa gluteenittoman pataleivän taikinalle väriä ja makua ja siemenet sekä pähkinät tuovat rakennetta ja mehevyyttä.
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Timo Pyykkö
Tulosta
Mainos

Ainekset (1 kpl)

  • 4 dlgluteenitonta jauhoseosta (tummaa, esim. Finax karkea jauhoseos)
  • 2 dlgluteenitonta jauhoseosta
  • 100 gsiemensekoitusta (gluteenitonta, esim GoGreen-salaattisekoitus)
  • 2 tlpsylliumia
  • 1/2 tlkuivahiivaa
  • 1/2 tlsuolaa
  • 4 dlmehujuomaa (porkkanatuoremehua, esim. Bionia)

Voiteluun

  • 2/3 rklrypsiöljyä

Lisäksi

  • 2 l kannellinen uunipata (keraaminen tai valurauta)

Tee näin

24 h 55 min
{
AKTIIVINEN10 min
PASSIIVINEN24 h 45 min

Yhdistä kulhossa kuivat aineet.

Lämmitä mehu tai vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää neste jauhoseoksen joukkoon.

Sekoita taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutaman minuutin ajan. Taikina saa olla kimmoisaa.

Peitä kulho tiiviisti kelmulla tai kannella. Jätä se huoneenlämpöön 12–24 tunniksi.

Nosta tyhjä pata kylmään uuniin, ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Kääntele taikinaa muutaman kerran lastalla, mutta älä vaivaa. Ripottele pinnalle jauhoja ja peitä taikina puhtaalla leivinliinalla. Kohota työpöydällä 30 minuuttia.

Ota pata uunista ja voitele se kevyesti rypsiöljyllä.

Nosta taikina lastan avulla pataan. Peitä pata kannella ja nosta uuniin. Paista 30 minuuttia.

Ota kansi pois ja laske uunin lämpötila 200 asteeseen. Jatka paistamista vielä 15 minuuttia, kunnes gluteeniton pataleipä on saanut kauniin värin ja rapean kuoren.

Kumoa vastapaistettu leipä pöydälle ja peitä liinalla, kunnes gluteeniton pataleipä pehmenee leikattavaksi.

 

Vinkki!

  • Leipään saa paremman rakenteen, kun taikinaa vatkaa reippaasti. Gluteeniton pataleipä onnistuu myös ilman vatkaamista, jolloin siihen jää hieman isommat ilmakuplat.
  • Käytä taikinanesteenä vettä tai tuoremehua. Taikinaan voit lisätä myös pellavan- tai seesaminsiemeniä. Erilaisilla gluteenittomilla jauhosekoituksilla saat vaihtelua taikinan makuun.
MITÄ PIDIT?
4.3
Katso myös nämä