Huikeaksi hitiksi muodostunut pataleipä onnistuu loistavasti myös gluteenittomana. Porkkanamehu antaa gluteenittoman pataleivän taikinalle väriä ja makua ja siemenet sekä pähkinät tuovat rakennetta ja mehevyyttä.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Kääntele taikinaa muutaman kerran lastalla, mutta älä vaivaa. Ripottele pinnalle jauhoja ja peitä taikina puhtaalla leivinliinalla. Kohota työpöydällä 30 minuuttia.
Ota pata uunista ja voitele se kevyesti rypsiöljyllä.
Nosta taikina lastan avulla pataan. Peitä pata kannella ja nosta uuniin. Paista 30 minuuttia.
Ota kansi pois ja laske uunin lämpötila 200 asteeseen. Jatka paistamista vielä 15 minuuttia, kunnes gluteeniton pataleipä on saanut kauniin värin ja rapean kuoren.
Kumoa vastapaistettu leipä pöydälle ja peitä liinalla, kunnes gluteeniton pataleipä pehmenee leikattavaksi.
Leipään saa paremman rakenteen, kun taikinaa vatkaa reippaasti. Gluteeniton pataleipä onnistuu myös ilman vatkaamista, jolloin siihen jää hieman isommat ilmakuplat.
Käytä taikinanesteenä vettä tai tuoremehua. Taikinaan voit lisätä myös pellavan- tai seesaminsiemeniä. Erilaisilla gluteenittomilla jauhosekoituksilla saat vaihtelua taikinan makuun.