


Gluteeniton pataleipä
24 h 55 min
{
Aktiivinen 10 min
Passiivinen 24 h 45 min
Huikeaksi hitiksi muodostunut pataleipä onnistuu loistavasti myös gluteenittomana. Porkkanamehu antaa gluteenittoman pataleivän taikinalle väriä ja makua ja siemenet sekä pähkinät tuovat rakennetta ja mehevyyttä.
Reseptin ainekset
1 kpl
4 dl
gluteenitonta jauhoseosta (tummaa, esim. Finax karkea jauhoseos)
2 dl
gluteenitonta jauhoseosta
100 g
siemensekoitusta (gluteenitonta, esim GoGreen-salaattisekoitus)
2 tl
psylliumia
1/2 tl
kuivahiivaa
1/2 tl
suolaa
4 dl
mehujuomaa (porkkanatuoremehua, esim. Bionia)
Voiteluun
2/3 rkl
rypsiöljyä
Lisäksi
2 l kannellinen uunipata (keraaminen tai valurauta)
Gluteeniton pataleipä leivotaan näin:
- Yhdistä kulhossa kuivat aineet.
- Lämmitä mehu tai vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää neste jauhoseoksen joukkoon.
- Sekoita taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutaman minuutin ajan. Taikina saa olla kimmoisaa.
- Peitä kulho tiiviisti kelmulla tai kannella. Jätä se huoneenlämpöön 12–24 tunniksi.
- Nosta tyhjä pata kylmään uuniin, ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
- Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Kääntele taikinaa muutaman kerran lastalla, mutta älä vaivaa. Ripottele pinnalle jauhoja ja peitä taikina puhtaalla leivinliinalla. Kohota työpöydällä 30 minuuttia.
- Ota pata uunista ja voitele se kevyesti rypsiöljyllä.
- Nosta taikina lastan avulla pataan. Peitä pata kannella ja nosta uuniin. Paista 30 minuuttia.
- Ota kansi pois ja laske uunin lämpötila 200 asteeseen. Jatka paistamista vielä 15 minuuttia, kunnes gluteeniton pataleipä on saanut kauniin värin ja rapean kuoren.
- 10Kumoa vastapaistettu leipä pöydälle ja peitä liinalla, kunnes gluteeniton pataleipä pehmenee leikattavaksi.
- Leipään saa paremman rakenteen, kun taikinaa vatkaa reippaasti. Gluteeniton pataleipä onnistuu myös ilman vatkaamista, jolloin siihen jää hieman isommat ilmakuplat.
- Käytä taikinanesteenä vettä tai tuoremehua. Taikinaan voit lisätä myös pellavan- tai seesaminsiemeniä. Erilaisilla gluteenittomilla jauhosekoituksilla saat vaihtelua taikinan makuun.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat