Meri-Tuuli Väntsin savupotka-papupata – täydellisen täyteläinen pataruoka hautuu uunissa kuin itsestään
gluteeniton
munaton
maidoton
16 h 15 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 16 h
Savupotka-papupata on helppo valmistaa, sillä se vaatii aktiivista ruoanlaittoa vain tovin. ”Pienellä määrällä pakastettua lihaa tai luuta maustaa pataruoat helposti ja edullisesti”, vinkkaa kokki, ruokakirjailija ja -stylisti Meri-Tuuli Väntsi.

Reseptin ainekset 6 annosta
4 dl kuivattuja papuja (esim. musta- ja kidneypapuja)
400–500 g porsaan tai lampaan savupotkaa luulla (tai esim. kinkun jämät luulla)
12 valkosipulinkynttä
2 sipulia
2 sellerinvartta
1 tlk (400 g) kuorittuja tomaatteja tai tomaattimurskaa
1 rkl paprikajauhetta
1–2 tl kuivattua chilirouhetta
1 tl korianterinsiemeniä
4 neilikkaa
1 laakerinlehti
½ dl fariinisokeria
1½ tl suolaa
1¼ l vettä tai lientä ( kasvis- tai lihalientä)
Granaattiomenasalsa
½ granaattiomena
½ punasipuli
1 rkl valko- tai punaviinietikkaa
1 tl sokeria
½ tl mustapippuria
(korianteria, lehtipersiljaa tms. hienonnettuna)
Savupotka-papupata – ohje:
- Laita pavut likoamaan runsaaseen veteen yön yli.
- Valuta ja huuhtele pavut. Siisti potka poistamalla siitä nahka ja paksu silava. Kuori valkosipulit ja sipulit. Leikkaa sipulit neljään osaan. Viipaloi sellerit.
- Laita pavut ja loput ainekset pataan. Lämmitä liedellä kiehuvaksi, peitä kannella ja laita 140-asteiseen uuniin. Anna hautua 4–6 tuntia. Tarkista loppuvaiheessa, että nestettä on tarpeeksi. Pataa ei tarvitse sekoittaa kesken haudutuksen.
- Tee salsa. Irrota granaattiomenasta siemenet. Kuori ja suikaloi sipuli. Sekoita kaikki salsan ainekset kulhossa.
- Kun pata on hautunut kypsäksi, luun tulee irrota pihdeillä nostamalla. Sekoita liha padan joukkoon kahdella haarukalla repien. Tarkista maku. Tarjoa savupotka-papupata granaattiomenasalsan ja esimerkiksi polentan tai uuniperunoiden kanssa.
Vinkki!
Savuluuksi käy pieni pala savupalvikinkkua tai -lammasta tai pakastettu joulukinkun luu.