


Meri-Tuuli Väntsin savupotka-papupata – täydellisen täyteläinen pataruoka hautuu uunissa kuin itsestään
16 h 15 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 16 h 0 min
Savupotka-papupata on helppo valmistaa, sillä se vaatii aktiivista ruoanlaittoa vain tovin. ”Pienellä määrällä pakastettua lihaa tai luuta maustaa pataruoat helposti ja edullisesti”, vinkkaa kokki, ruokakirjailija ja -stylisti Meri-Tuuli Väntsi.
Reseptin ainekset
6 annosta
4 dl
kuivattuja papuja (esim. musta- ja kidneypapuja)
400–500 g
porsaan tai lampaan savupotkaa luulla (tai esim. kinkun jämät luulla)
12
valkosipulinkynttä
2
sipulia
2
sellerinvartta
1 tlk (400 g)
kuorittuja tomaatteja tai tomaattimurskaa
1 rkl
paprikajauhetta
1–2 tl
kuivattua chilirouhetta
1 tl
korianterinsiemeniä
4
neilikkaa
1
laakerinlehti
½ dl
fariinisokeria
1½ tl
suolaa
1¼ l
vettä tai lientä ( kasvis- tai lihalientä)
Granaattiomenasalsa
½
granaattiomena
½
punasipuli
1 rkl
valko- tai punaviinietikkaa
1 tl
sokeria
½ tl
mustapippuria
(korianteria, lehtipersiljaa tms. hienonnettuna)
Savupotka-papupata – ohje:
- Laita pavut likoamaan runsaaseen veteen yön yli.
- Valuta ja huuhtele pavut. Siisti potka poistamalla siitä nahka ja paksu silava. Kuori valkosipulit ja sipulit. Leikkaa sipulit neljään osaan. Viipaloi sellerit.
- Laita pavut ja loput ainekset pataan. Lämmitä liedellä kiehuvaksi, peitä kannella ja laita 140-asteiseen uuniin. Anna hautua 4–6 tuntia. Tarkista loppuvaiheessa, että nestettä on tarpeeksi. Pataa ei tarvitse sekoittaa kesken haudutuksen.
- Tee salsa. Irrota granaattiomenasta siemenet. Kuori ja suikaloi sipuli. Sekoita kaikki salsan ainekset kulhossa.
- Kun pata on hautunut kypsäksi, luun tulee irrota pihdeillä nostamalla. Sekoita liha padan joukkoon kahdella haarukalla repien. Tarkista maku. Tarjoa savupotka-papupata granaattiomenasalsan ja esimerkiksi polentan tai uuniperunoiden kanssa.
Vinkit!
- Savuluuksi käy pieni pala savupalvikinkkua tai -lammasta tai pakastettu joulukinkun luu.
- Katso myös ikisuosittu perinteisen karjalanpaistin ohje!
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat