0(0)
Meri-Tuuli Väntsin savupotka-papupata – täydellisen täyteläinen pataruoka hautuu uunissa kuin itsestään
gluteeniton
munaton
maidoton
16 h 15 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 16 h
Savupotka-papupata on helppo valmistaa, sillä se vaatii aktiivista ruoanlaittoa vain tovin. ”Pienellä määrällä pakastettua lihaa tai luuta maustaa pataruoat helposti ja edullisesti”, vinkkaa kokki, ruokakirjailija ja -stylisti Meri-Tuuli Väntsi.
Julkaistu 13.2.2023
Maku
Reseptin ainekset 6 annosta
4 dl kuivattuja papuja (esim. musta- ja kidneypapuja)
400–500 g porsaan tai lampaan savupotkaa luulla (tai esim. kinkun jämät luulla)
12 valkosipulinkynttä
2 sipulia
2 sellerinvartta
1 tlk (400 g) kuorittuja tomaatteja tai tomaattimurskaa
1 rkl paprikajauhetta
1–2 tl kuivattua chilirouhetta
1 tl korianterinsiemeniä
4 neilikkaa
1 laakerinlehti
½ dl fariinisokeria
1½ tl suolaa
1¼ l vettä tai lientä ( kasvis- tai lihalientä)
Granaattiomenasalsa
½ granaattiomena
½ punasipuli
1 rkl valko- tai punaviinietikkaa
1 tl sokeria
½ tl mustapippuria
(korianteria, lehtipersiljaa tms. hienonnettuna)

Savupotka-papupata – ohje:

  1. Laita pavut likoamaan runsaaseen veteen yön yli.
  2. Valuta ja huuhtele pavut. Siisti potka poistamalla siitä nahka ja paksu silava. Kuori valkosipulit ja sipulit. Leikkaa sipulit neljään osaan. Viipaloi sellerit.
  3. Laita pavut ja loput ainekset pataan. Lämmitä liedellä kiehuvaksi, peitä kannella ja laita 140-asteiseen uuniin. Anna hautua 4–6 tuntia. Tarkista loppuvaiheessa, että nestettä on tarpeeksi. Pataa ei tarvitse sekoittaa kesken haudutuksen.
  4. Tee salsa. Irrota granaattiomenasta siemenet. Kuori ja suikaloi sipuli. Sekoita kaikki salsan ainekset kulhossa.
  5. Kun pata on hautunut kypsäksi, luun tulee irrota pihdeillä nostamalla. Sekoita liha padan joukkoon kahdella haarukalla repien. Tarkista maku. Tarjoa savupotka-papupata granaattiomenasalsan ja esimerkiksi polentan tai uuniperunoiden kanssa.

Vinkki!

Savuluuksi käy pieni pala savupalvikinkkua tai -lammasta tai pakastettu joulukinkun luu.

Kommentoi »