
Kanan maustaminen – näin teet broilerista helposti superherkullista
Kanan maustaminen herkulliseksi on helppoa, sillä broilerin kanssa sopivat monenlaiset maut. Poimi parhaat ohjeet, vinkit ja reseptit!
Kana on kiitollinen maustettava. Sen maustamiseen voi käyttää monenlaisia kuivamausteita, kastikkeita, yrttejä, sitrushedelmiä tai maustetahnoja.
Helpoimmalla pääset, kun paistat kanan ensin ja lisäät mausteet lopuksi. Näin et joudu huolehtimaan siitä palavatko mausteet paistaessa. Tietenkin kanan voi myös marinoida etukäteen, jos on aikaa ennakoida.
Kanan maustaminen – 3 tapaa
1. Kuivamausteilla maustaminen
Neutraalinmakuinen kana tykkää monenlaisista kuivamausteista. Paista kana ensin kypsäksi pannulla, lisää vähän öljyä ja ripottele kuivamausteet kanasuikaleiden joukkoon tai fileiden päälle. Anna mausteiden lämmetä ja paistua hetki.
Kokeile ainakin näitä:
- erilaiset pippurit
- chilijauhe tai -hiutaleet
- savupaprika
- paprika
- ras el hanout -sekoitus
- juustokumina
- curryjauhe
- cajunmauste
Jos ehdit hauduttaa kanaa pidempään uunissa, Pipsa Hurmerinnan ohje on siihen oiva. Kana maustetaan simppelisti savupaprikalla, juustokuminalla ja korianterinsiemenillä ja haudutetaan mureaksi uunissa.

2. Maustetahnat käyttöön

Maustetahnojen -ja kastikkeiden käyttö on varmasti helpoin tapa saada paljon makua kanaan! Lisää pannulle paistetun kanan joukkoon hoisinkastiketta, srirachaa tai soijakastiketta. Jos haluat herkutella italialaisittain, pyöräytä paistetut kanat punaiseen tai vihreään pestoon.
Voit kokeilla myös:
- wasabia
- misoa
- sambal oelekia
- grillikastiketta
- currytahnaa
- valkosipulitahnaa
- inkivääritahnaa
Myös korealainen makumaailma on omiaan kanan kanssa. Kokeile esimerkiksi gochujang-kanaa tai wingsejä Korean tyyliin.
3. Sitruunaa ja yrttejä kiitos!

Klassisissa eurooppalaisissa ohjeissa kana maustetaan usein tuoreilla yrteillä, valkosipulilla, valko- tai punaviinillä tai sitruunalla.
Valitse yrteistä esimerkiksi:
- timjami
- rosmariini
- rakuuna
- salvia
- korianteri
Yhtä lailla kanapataan tai vuokaan sujahtavat oliivit ja kaprikset! Niistä tulee hauduttaessa upea maku.
Jos kaipaat klassisia yhdistelmiä, kokeile etikkaista uunikanaa eli Lyonin kanaa, joka maistuu ihanasti rakuunalle. Kokki Patrik Lindströmin uunikana maistuu puolestaan hunajalle ja rosmariinille. Jos pidät oliiveista, kannattaa kokeilla rintaleikkeitä Italian tapaan.
Vinkki!
Kokeile kanan maustamiseen myös helppoa furikakea, joka sopii paistetulle kanalle.