
Grillivartaat lihasta – suosi possua ja herkullisia marinadeja
Satay-possuvartaat
Vartaat ovat suosittua katuruokaa Thaimaassa, josta kannattaa hakea inspiraatiota kesän grilliherkkuihin. Kun marinadissa on tuoretta inkivääriä, currytahnaa, sitruunaruohoa ja soijakastiketta, ei voi mennä metsään! Valmista satay-possuvartaat porsaan ulkofileestä. Kun lihat marinoituvat, keitä vartaiden seuraksi herkullinen sataykastike.
Possuvartaat ja nektariinisalsa
Myös porsaan sisäfilee toimii grillissä mainiosti. Paloittele sisäfilee parin sentin kuutioiksi ja marinoi pari tuntia. Kokoa possuvartaat marinoidun possun lisäksi erivärisistä paprikoista ja grillaa kypsäksi. Lisänä tarjottava salsa saa hauskaa lisämakua nektariinista.
Ananas-pekonivartaat
Ananas-pekonivartaat valmistuvat todella helposti: kiehauta glaseerauskastike, kääräise ananaskuutiot pekoniin ja nosta grilliin. Suolaisen ja makean suloinen yhdistelmä maistuu vaikka alkupalana oluen kanssa!
Grillivartaat ja rommikolamarinadi
Jos haluat tehdä lihavartaat naudanlihasta, valitse ulkofilee. Sekoita marinadi Coca-Colasta, rommista sekä limettimehusta ja grillaa juuri sopivan meheväksi.
Grillivartaat kanasta (mukana myös resepti, jolla hurmataan illallisseura)
Thai-kanavartaat
Thai-kanavartaat on yksi suosituimmista grillausresepteistämme. Broilerinleikkeet maustetaan yksinkertaisesti suolalla ja pippurilla, mutta reseptin koukku on valmiiden vartaiden kanssa tarjottava mausteinen vinegretti. Se on ollut niin toimiva, että lukijamme Tonja kertoo näin: "Oli hyvää, hurmasin tällä kyllä miesvieraat... halusivat vielä jälkiruokaa if you know what I mean ;)"
Seesami-broilerivartaat
Tuore korianteri, chili, seesamiöljy ja seesaminsiemenet saavat seesami-broilerivartaat katoamaan ruokapöydästä alta aikayksikön. Näiden grillivartaiden makuun on vaikea kyllästyä!
Pesto-broilerivartaat
Jos sää ei suosi tai et jaksa sytyttää grilliä, pesto-broilerivartaat valmistuvat kätevästi myös uunissa. Seurana maistuu Sisiliassa suosittu kasviscaponata.
Grillivartaat lohesta perinteisesti ja vähemmän perinteisesti
Grillattavat lohivartaat
Lohi on kokonaisena fileenä hiukan kinkkinen grillattava, sillä se hajoaa helposti. Siksi lohen grillaaminen vartaissa on enemmän kuin kätevää. Grillissä valmistettavat lohivartaat marinoidaan tomaattipyreen, makean ketjap manis -soijakastikkeen, fariinisokerin ja tulisen chilikastikkeen seoksessa, joka karamellisoituu grillissä ihanasti lohen pintaan.
Kardemumma-lohivartaat
Kardemumma-lohivartaat herättivät jo Maku-lehden kuvauksissa sellaista ihastusta, että resepti lähti saman tien kiertoon. Kardemumma voi kuulostaa lohen mausteena erikoiselta, mutta maku on kerrassaan koukuttava – näitä on pakko kokeilla!
Lohi-appelsiinivartaat
Lohi-appelsiinivartaat saavat makunsa paitsi appelsiinimehulla maustetusta teriyakimarinadista myös tuoreista appelsiinilohkoista. Olisiko tässä ehkä tämän kesän suosikkilohesi?
Grillatut kurkku-lohivartaat
Perinneruokaa prkl -bloggaajamme Mikan grillatut kurkku-lohivartaat eivät ole perinteisimmästä päästä. Olisiko sinulle tullut mieleen, että avomaankurkkuakin voi grillata? Näyttävää ja herkullista tarjottavaa kesän grillijuhliin!
Katkaravut toimivat grillivartaissa loistavasti, kunhan ostat ne raakoina
Sitruunaiset kala-äyriäisvartaat
Kun haluat hemmotella läheisiäsi, poimi ostoskoriisi kaupan pakastealtaan raakoja kampasimpukoita sekä jättikatkaravunpyrstöjä, ja kokoa sitruunaiset kala-äyräisvartaat. Kun maltat sulattaa äyriäiset kaikessa rauhassa jääkaapissa, ne pysyvät grillatessa herkullisen mehevinä. Älä haksahda ostamaan jo kypsennettyjä katkarapuja, sillä ne kuivuvat grillin kuumuudessa.
Grillivartaat kasviksista – hittiherkun koodisana on dukkah
Perinteiset kasvisvartaat
Parhaat kasvisvartaat ovat täyttävät ja sopivan suolaiset. Pujottele vartaisiin esimerkiksi halloumia, kirsikkatomaatteja, varhaisperunoita ja herkkusieniä. Helppoa ja herkullista!
Dukkah-vartaat
Nosta kasvisgrillailu aivan uusiin ulottuvuuksiin herkullisilla dukkah-vartailla! Näiden vartaiden maustamiseen käytetään marinadin sijasta sijaan dukkah-mausteseosta. Dukkahia myydään isoissa kaupoissa, mutta se valmistuu helposti kotona lähikaupan raaka-aineista. Pian huomaat ripottelevasi dukkahia kaikkialle, munakkaasta alkaen. Kokeile ja koukutu!
Kolmen kaalin vartaat
Kokoa kolmen kaalin vartaat nuorista kukkakaaleista, parsakaaleista ja varhaiskaaleista. Kun upotat kaalit puoleksi tunniksi chiliöljyyn, ne imevät herkulliset maut itseensä.
Vinkki!
Jos käytät puisia grillitikkuja, muista laittaa ne likoamaan puolta tuntia ennen, jotta ne eivät kärähdä.