Maku

Grillivartaat yllättävät monipuolisuudellaan! Tässä 15 suosikkireseptiämme, joilla teet vartaat lihasta, kanasta, kalasta ja kasviksista



Grillivartaat yllättävät monipuolisuudellaan! Tässä 15 suosikkireseptiämme, joilla teet vartaat lihasta, kanasta, kalasta ja kasviksista

Grillivartaat kuuluvat kesän suosikkeihin ja niitä rakastavat kaikki. Valitsimme herkullisimmat reseptit lihasta, kanasta, kalasta ja kasviksista. Varaa raaka-aineet, sekoita mausteinen marinadi, sytytä grilli ja nosta vartaat tulille!
Teksti Satu Koivisto
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Grillivartaat lihasta – suosi possua ja herkullisia marinadeja

Satay-possuvartaat

Vartaat ovat suosittua katuruokaa Thaimaassa, josta kannattaa hakea inspiraatiota kesän grilliherkkuihin. Kun marinadissa on tuoretta inkivääriä, currytahnaa, sitruunaruohoa ja soijakastiketta, ei voi mennä metsään! Valmista satay-possuvartaat porsaan ulkofileestä. Kun lihat marinoituvat, keitä vartaiden seuraksi herkullinen sataykastike.

Possuvartaat ja nektariinisalsa

Myös porsaan sisäfilee toimii grillissä mainiosti. Paloittele sisäfilee parin sentin kuutioiksi ja marinoi pari tuntia. Kokoa possuvartaat marinoidun possun lisäksi erivärisistä paprikoista ja grillaa kypsäksi. Lisänä tarjottava salsa saa hauskaa lisämakua nektariinista.

Ananas-pekonivartaat

Ananas-pekonivartaat valmistuvat todella helposti: kiehauta glaseerauskastike, kääräise ananaskuutiot pekoniin ja nosta grilliin. Suolaisen ja makean suloinen yhdistelmä maistuu vaikka alkupalana oluen kanssa!

Grillivartaat ja rommikolamarinadi

Jos haluat tehdä lihavartaat naudanlihasta, valitse ulkofilee. Sekoita marinadi Coca-Colasta, rommista sekä limettimehusta ja grillaa juuri sopivan meheväksi.

Grillivartaat kanasta (mukana myös resepti, jolla hurmataan illallisseura)

Thai-kanavartaat

Thai-kanavartaat on yksi suosituimmista grillausresepteistämme. Broilerinleikkeet maustetaan yksinkertaisesti suolalla ja pippurilla, mutta reseptin koukku on valmiiden vartaiden kanssa tarjottava mausteinen vinegretti. Se on ollut niin toimiva, että lukijamme Tonja kertoo näin: "Oli hyvää, hurmasin tällä kyllä miesvieraat... halusivat vielä jälkiruokaa if you know what I mean ;)"

Seesami-broilerivartaat

Tuore korianteri, chili, seesamiöljy ja seesaminsiemenet saavat seesami-broilerivartaat katoamaan ruokapöydästä alta aikayksikön. Näiden grillivartaiden makuun on vaikea kyllästyä!

Pesto-broilerivartaat

Jos sää ei suosi tai et jaksa sytyttää grilliä, pesto-broilerivartaat valmistuvat kätevästi myös uunissa. Seurana maistuu Sisiliassa suosittu kasviscaponata.

Grillivartaat lohesta perinteisesti ja vähemmän perinteisesti

Grillattavat lohivartaat

Lohi on kokonaisena fileenä hiukan kinkkinen grillattava, sillä se hajoaa helposti. Siksi lohen grillaaminen vartaissa on enemmän kuin kätevää. Grillissä valmistettavat lohivartaat marinoidaan tomaattipyreen, makean ketjap manis -soijakastikkeen, fariinisokerin ja tulisen chilikastikkeen seoksessa, joka karamellisoituu grillissä ihanasti lohen pintaan.

Kardemumma-lohivartaat

Kardemumma-lohivartaat herättivät jo Maku-lehden kuvauksissa sellaista ihastusta, että resepti lähti saman tien kiertoon. Kardemumma voi kuulostaa lohen mausteena erikoiselta, mutta maku on kerrassaan koukuttava – näitä on pakko kokeilla!

Lohi-appelsiinivartaat

Lohi-appelsiinivartaat saavat makunsa paitsi appelsiinimehulla maustetusta teriyakimarinadista myös tuoreista appelsiinilohkoista. Olisiko tässä ehkä tämän kesän suosikkilohesi?

Grillatut kurkku-lohivartaat

Perinneruokaa prkl -bloggaajamme Mikan grillatut kurkku-lohivartaat eivät ole perinteisimmästä päästä. Olisiko sinulle tullut mieleen, että avomaankurkkuakin voi grillata? Näyttävää ja herkullista tarjottavaa kesän grillijuhliin!

Katkaravut toimivat grillivartaissa loistavasti, kunhan ostat ne raakoina

Sitruunaiset kala-äyriäisvartaat

Kun haluat hemmotella läheisiäsi, poimi ostoskoriisi kaupan pakastealtaan raakoja kampasimpukoita sekä jättikatkaravunpyrstöjä, ja kokoa sitruunaiset kala-äyräisvartaat. Kun maltat sulattaa äyriäiset kaikessa rauhassa jääkaapissa, ne pysyvät grillatessa herkullisen mehevinä. Älä haksahda ostamaan jo kypsennettyjä katkarapuja, sillä ne kuivuvat grillin kuumuudessa.

Grillivartaat kasviksista – hittiherkun koodisana on dukkah

Perinteiset kasvisvartaat

Parhaat kasvisvartaat ovat täyttävät ja sopivan suolaiset. Pujottele vartaisiin esimerkiksi halloumia, kirsikkatomaatteja, varhaisperunoita ja herkkusieniä. Helppoa ja herkullista!

Dukkah-vartaat

Nosta kasvisgrillailu aivan uusiin ulottuvuuksiin herkullisilla dukkah-vartailla! Näiden vartaiden maustamiseen käytetään marinadin sijasta sijaan dukkah-mausteseosta. Dukkahia myydään isoissa kaupoissa, mutta se valmistuu helposti kotona lähikaupan raaka-aineista. Pian huomaat ripottelevasi dukkahia kaikkialle, munakkaasta alkaen. Kokeile ja koukutu!

Kolmen kaalin vartaat

Kokoa kolmen kaalin vartaat nuorista kukkakaaleista, parsakaaleista ja varhaiskaaleista. Kun upotat kaalit puoleksi tunniksi chiliöljyyn, ne imevät herkulliset maut itseensä.

Vinkki!

Jos käytät puisia grillitikkuja, muista laittaa ne likoamaan puolta tuntia ennen, jotta ne eivät kärähdä.

Julkaistu: 27.6.2018