Maku

Parhaat vappuleivonnaiset

Parhaat vappuleivonnaiset

Rosetti, tippaleipä, munkki vai donitsi? Valitse vappuleivonnaisten joukosta oma suosikkisi siman seuraksi.
Teksti Emilia Kolari
Kuvat Juha Juntto
Mainos

Vappu on makeiden, uppopaistettujen leivonnaisten aikaa. Rosetit, tippaleivät, munkit ja donitsit maistuvat parhaalta siman kanssa.

Kukan- tai perhosenmuotoiset rosetit syntyvät rosettiraudalla. Vaikka nämä leivonnaiset tarjotaan yleensä sellaisenaan, sopivat ne myös täytettäviksi.

Entäs rapisevat, mutta aina yhtä ihanat tippaleivät? Sellaisten paistamiseen tarvitset muotin, jonka nikkarointiohjeen löydät reseptistä.

Munkki on monelle vappuleivonnainen numero 1. Parhaiten munkeista onnistuvat munkkirinkilät, joissa kuuma öljy ympäröi leivonnaista paistettaessa joka puolelta. Jos juhlijoiden joukossa on muna- tai maitoallergisia, kannattaa tehdä yksi taikina kookosmunkkeja. Ne sopivat myös maidottomaan kasvisruokavalioon.

Kiireisen vappuleipojan valinta on donitsit. Leivinjauheella kohotettava taikina on käden käänteessä valmis. Jos et omista reiällistä donitsimuottia, voit ottaa taikinasta paloja pyöreällä muotilla ja leikata niihin reiät pullonkorkilla.

Ennen kuin lähdet leipomispuuhiin, lukaise muistin virkistykseksi Munkinpaistajan vinkit. Listalla on käyttökelpoisia ohjeita kaikkien uppopaistettujen leivonnaisten valmistukseen!

Julkaistu: 19.4.2013
Katso myös nämä