Kotivinkki

Parhaat joululeivonnaiset

Parhaat joululeivonnaiset

Kysyimme Kotivinkin lukijoilta, mikä leivonnainen tuo mukanaan joulutunnelman. Saimme yli 2 000 vastausta ja liudan hienoja tarinoita. Poimi reseptit joulun parhaisiin leivonnaisiin.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Riikka Kantinkoski
Mainos

Vaaleat inkivääripiparit

80 kpl / valmistusaika: 45 min + 12 t taikinan jähmettyminen + 35 min paistaminen

200 g voita

2 dl sokeria

1 dl vaaleaa siirappia

2 tl inkivääriä

1 kananmuna

8 dl vehnäjauhoja

1 tl soodaa

Koristekuorrutus

1 kananmunanvalkuainen

½ pkt (n. 200 g) tomusokeria

1. Kiehauta voi, sokeri, siirappi ja inkivääri kattilassa. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi.

2. Sekoita joukkoon kananmuna. Yhdistä jauhot ja sooda. Lisää jauhoseos voi-sokeriseokseen ja sekoita tasaiseksi. Peitä taikinakulho ja nosta jääkaappiin jähmettymään yön yli.

3. Kauli taikina hyvin jauhotetulla pöydällä noin 3 mm paksuksi levyksi. Ota taikinasta piparkakkumuoteilla kuvioita.

4. Nosta kuviot uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 

kahdeksan minuuttia.

5. Sekoita kananmunanvalkuaisesta ja tomusokerista koristekuorrutus. Lusikoi se pieneen, teräväkulmaiseen muovipussiin. Leikkaa pala pussin kärjestä ja koristele piparit.

Isoäitini opetti minua tekemään täytettyjä pikkuleipiä jo 1960-luvun puolivälissä, jolloin en ollut vielä edes koulussa. Reseptin hän oli saanut, kun oli ollut nuorena piikana ”herraskartanossa”. – 54 vuotias Kotivinkin lukija.

Herrasväen pikkuleipien ohjeen löydät täältä.

Joulutortut rahkavoitaikinasta

Rahkavoitaikina on herkullinen vaihtoehto tähtitorttuihin. Silloin tavoitteena ei ole lehtevyys ja rapea rakenne, vaan täydellinen maku.
20 kpl
valmistusaika 45 min + 5–12 t taikinan jähmettyminen + 25 min paistaminen

1 prk (250 g) maitorahkaa

250 g pehmeää voita

1 tl leivinjauhetta 

4 dl vehnäjauhoja

Täyte

1 ps (200 g) kuivattuja luumuja

1 dl vettä

½ dl sokeria

½ dl konjakkia

Viimeistelyyn

1 kananmuna voiteluun

tomusokeria koristeluun

1. Yhdistä rahka ja huoneenlämpöinen voi tasaiseksi seokseksi vatkaimella.

2. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhot rahka-voiseokseen ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Ujuta taikina muovipussiin tai kiedo se tiiviisti kelmuun. Laita jääkaappiin jähmettymään mielellään yön yli.

3. Kiehauta luumut ja vesi kattilassa. Keitä hiljaa poreillen noin viisi minuuttia. Sekoita välillä.

4. Lisää sokeri ja konjakki. Keitä vielä pari minuuttia. Soseuta seos tasaiseksi sauvasekoittimella. 

5. Kauli taikina hyvin jauhotetulla pöydällä noin 3–5 mm paksuksi levyksi. Ota levystä noin 9 cm x 9 cm neliöitä taikina- tai pitsapyörällä.

6. Tee neliön jokaiseen kulmaan viilto keskustaa kohti.

7. Lusikoi neliöiden keskelle luumusosetta ja taittele joka toinen sakara ylös. Pyörittele sakarat hyvin yhteen, jotta torttu pysyy paistettaessa tähtimuodossaan.

8. Voitele tortut vatkatulla kananmunalla. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Sirottele jäähtyneiden torttujen päälle tomusokeria.

Isoäidin tekemät rahkajoulutortut sulivat suuhun. Hän toi ne aina Sirkku palasokerien pahvipakkaukseen pakattuna. 

Vieläkin rahkavoitaikina ja itse tehty luumusose konjakkitilkalla maustettuna on joulun lempileivonnaiseni. –50 vuotias Kotivinkin lukija, Järvenpää

Pullatytöt ja -pojat

Vie Pirkko ja Keke joulukuusimetsään. Leivo mukaan liuta sukulaisia.

24 pullaa
valmistusaika 45 min + 40 min kohotukset + 30–40 min paistaminen

5 dl maitoa

50 g hiivaa

2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 ps (½ g) sahramia

½ tl suola

1 kananmuna

18 dl vehnäjauhoja

200 g pehmeää voita tai margariinia

Viimeistelyyn

1 kananmuna voiteluun

rusinoita koristeluun

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, sahrami, suola, kananmuna ja puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi.

2. Lisää loput jauhot taikinaan hyvin vaivaten. Pilko pehmeä rasva taikinaan yhdessä viimeisen jauhoerän kanssa. Vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota lämpimässä paikassa 15–20 minuuttia. 

3. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se 24 osaan. Leivo jokaisesta osasta pieni pullatyttö tai -poika. 

4. Nosta pullat leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia.

5. Paina pulliin rusinoita silmiksi, suiksi ja napeiksi. Riko kananmunan rakenne kupissa ja voitele pullat kananmunalla.

6. Paista pullat 225-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. 

Olin lapsena jokseenkin nirso ja vastustin intohimoisesti rusinoita pullassa. Äitini leipoi nelihenkiselle perheellemme tasamäärän pullaukkoja ja pakasti niitä myöhempää syömistä varten neljän ukon pusseihin. Pussista löytyi aina kolme napitettua versiota ja yksi napiton minulle. –25 vuotias Kotivinkin lukija, Maarianhamina

Katso myös:

Julkaistu: 5.12.2013
Katso myös nämä