Löylyt pyöreän ikkunan alla tai lepoasennossa köllötellen – 14 x luova saunaidea

Löylyt pyöreän ikkunan alla tai lepoasennossa köllötellen – 14 x luova saunaidea
Saunassa jos missä luovuus saa kukkia – nämä oivaltavat ideat suomalaisista saunoista saavat hymyn huulille!
Julkaistu: 22.6.2021
Ninan ja Karin kesämökillä saunan lauteet on rakennettu hauskasti niin, että niissä voi nautiskella pehmeistä löylyistä ja kauniista merimaisemista lähes makuuasennossa. Kurkkaa mökki-idylliin, jonka ylpeys on upea allastalo.
Tuusulanjärven rantaan rakennetussa uudessa perinnesaunassa on paljon kauniita yksityiskohtia. Kalevalan säkeet on tehty portaiden pieleen jyrsimellä.
Täällä on tilaa löylytellä! Erkin ja Eijan itse rakennetun komean saunan sisäkorkeus on 2,5 metriä. Kurkkaa haapapölleistä rakennettuun komeaan saunaan.
Ojaloiden saunamökillä katse kiinnittyy komeisiin, röpelöisiin hirsiin. Jarilla on hyppysissään paitsi piilukirves, myös harvinainen taito veistää hirren pintaan koristekuviot.
Karjalan hirsistä rakennettu rantasauna henkii lämmintä tunnelmaa. Lauteiden alla sijaitseva lämminvesivaraaja vaihdettiin remontissa uuteen ja koteloitiin siististi piiloon.
Erkin ja Eijan saunassa pyyhkeet ripustetaan hauskasti oksanhankaan.
Johannan ja Juhan kotina on vanha navetta, joten ei ihme, että saunakin on tehty vanhaan rehu­siiloon. Tervan tuoksuisessa, pyöreässä saunassa on tilaa isommallekin porukalle. Lauteilla lasi-ikkunan alla voi ihailla tähtitaivasta ja revontulia.
Malla ja Hannu remontoivat vanhasta kanalasta tunnelmallisen saunamökin. Saunan katseenvangitsijoita ovat pihasta kaadetut koivunrungot. Nurkissa lempeää valoa hohtavat itse tehdyt valaisimet. Jopa vesi pulppuaa koivunrunkoon upotetun putken läpi.
Kelohonkarunkoinen sauna on ainut laatuaan. Eikä vähiten siksi, että hirret on aseteltu pystysuoraan. Leif Frelanderin suunnittelemassa pyöreässä saunassa on jokaisen halkaistun hirren väliin sovitettu lasi, mikä luo sisätiloihin satumaisen valoisan tunnelman.
Mikä muoto! Anun ja Ollin hirsisaunassa perinteet kohtaavat modernin arkkitehtuurin. Suuri, pyöreä kulkuaukko on saunan erikoisuus. Arkkitehti Lauri Louekari loihti suunnitelman hyvin modernin oloisesta, mutta perinteille kumartavasta saunasta.
Idea saunamökistä syntyi, kun kummisetä kertoi Pirjolle veistämistään kelohirsistä ja kysyi, olisiko tällä käyttöä aitan kehikolle. Kaunis koivuaita on saunamökin katseenvangitsija ja tekee terassista samalla suojaisan.
Navettasauna sai kylkeensä mukavan suojaisan vilvotteluterassin. Terassin laudat on sahattu tontilta kaadetuista puista.
Mikä olisikaan mukavampaa kuin vilvoitella löylyjen välissä keinahdellen, kuten tämän rantasaunan terassikeinussa.
Vanhan mäkituvan saunan seinustalle rakennettu kesäsuihku vilvoittaa mukavasti.
Kommentoi »