Meidän Mökki

Vanha kanala muuttui Hannun ja Mallan käsissä tunnelmalliseksi saunaksi – ”Kaikki mahdollinen säilytettiin tai korvattiin ajan henkeen sopivilla materiaaleilla”

Vanha kanala muuttui Hannun ja Mallan käsissä tunnelmalliseksi saunaksi – ”Kaikki mahdollinen säilytettiin tai korvattiin ajan henkeen sopivilla materiaaleilla”
Huittisten Vampulassa sijaitseva vanha kanala ehti toimia verstaana ja puuvarastona ennen kuin Malla Peltola ja Hannu Laine kunnostivat sen saunaksi. Nyt paikka on oikea rentoutumisen keidas, joka on kunnostettu vanhaa säästäen.
Julkaistu: 14.5.2021
Saunan terassilla on hyvä viivähtää viilentymässä löylyjen välissä. Mukana menossa myös Taisto-koira.
Nauru kiirii kesäillassa, kun Malla Peltola ja Hannu Laine vilahtavat pyyhkeet ympärillään jäähdyttelemään. Tätä parivaljakkoa eivät seikkailut huimaa. Erityisen tuttuja ovat remonttiseikkailut. Kuten nyt tämä, että kanalasta sukeutui saunamökki, kun kaksikko yhdisti voimansa.
Sauna kuuluu tilaan, jonka Malla ja Hannu ostivat vuonna 2014. Se oli myös ensimmäinen tilan rakennuksista, jonka he remontoivat. Molemmat olivat aina haaveilleet vanhan ajan henkeä uhkuvasta ulkosaunasta puukiukaineen ja patavesineen. Saunasta tuli muiden rakennusten valmistumisen ajaksi tukikohta ja hyvän olon keskus.
– Kun ensimmäisen kerran näimme tämän entisen kanalan, satoi vettä ja oli pimeä syys­ilta. Luulen, että meidänkin piti hieman enemmän kuvitella nähdäksemme tämän saunana, Malla paljastaa.
– Malla kyllä varmasti näki jo suunnitelman silmissään. Sillähän me lähdimme tätä projektia työkalujen avustuksella toteuttamaan, Hannu lisää nauraen.
Saunan hauskat koivunrunkovalaisimet on tehty itse.
Kiukaan lämminvesisäiliön vesi riittää Mallan ja Hannun kylpypäivään. Isolle joukolle vesi lämmitetään padassa.
Saunakammarin paikalla oli puuverstas, seinät olivat täynnä erinäisiä puuntyöstökaluja, ja ikkunan alla seisoi höyläpenkki. Ikkunat olivat nykyiseen verrattuna pikkuruiset.
Takakulmassa nökötti oviaukko, joka johti vanhaan kanalakoppiin. Se oli täynnä puuntyöstöön käytettävää puuta. Tästä tilasta tuli nykyinen sauna.
– Olimme varautuneet siihen, ettei rakennus ole priimakunnossa. Näppylähanskoihin sujahtamista ei meistä pelännyt kumpikaan, Malla muistelee.
– Lähdimme urakkaan yhdessä ja veimme sen yhdessä loppuun saakka, Hannu sanoo hymähtäen tyytyväisenä.
Malla näki vanhassa ka­nalassa mahdollisuuden tunnelmalliseen saunaan.
Remontin kantavana ajatuksena oli aitous.
Tilasta kuorittiin kaikki irtaimisto. Osa pintamateriaaleista poistettiin niiden huonon kunnon vuoksi. Puuverstaana toimineen kamarin ja vanhan kanalan välinen oviaukko suljettiin. Kaikkiin tiloihin valettiin uudet lattiat. Tässä työvaiheessa oli ammattilaisia apuna.
Saunamökin ilme alkoi hahmottua uusien oviaukkojen ja ikkunoiden myötä. Nykyisen saunan ja pesuhuoneen välille asennettiin mittatilaustyönä teetetty lasiovi.
– Minä sain ensimmäisen kerran käsiini poravasaran, jolla poistin vanhaa laastia seinistä. Alta löytyi vanhaa tiiliseinää, enkä enää olisi luopunut työkalustani sen jälkeen millään, Malla kertoo.
Hannu on tehnyt pöydän saunakammariin vanhasta kaapelikelasta. Jakkaroihin hän on käyttänyt vanhoja heinäseipäitä.
Vanha puuhevonen on arvoisellaan paikalla. Se löytyi tilan puuliiteristä. Malla ja Hannu muurasivat kamiinan taakse uuden tiiliseinän vanhaa mukaillen.
Remontin kantavana ajatuksena oli aitous. Kaikki mahdollinen säilytettiin tai korvattiin ajan henkeen sopivilla aineksilla. Joitakin myönnytyksiä oli pakko tehdä.
– Pohdimme kammarin lattiamateriaalia pitkään ja vihdoin päädyimme vinyylimattoon. Materiaali ei kärsi siitä, että rakennus on välillä kylmillään, Hannu sanoo.
– Pesuhuoneen lattiaan halusimme tuoda vanhaa henkeä sinne tehdyillä puuralleilla. Laatoitus oli sen kohdalla pois suljettu vaihtoehto, Malla kertoo.
Saunarakennuksen kunnostus tuli maksamaan alle 10 000 euroa, koska pari teki paljon itse.
Saunan sivulle jää hajuton kuivakäymälä.
Saunan katseenvangitsijoita ovat pihasta kaadetut koivunrungot. Nurkissa lempeää valoa hohtavat itse tehdyt valaisimet. Jopa vesi pulppuaa koivunrunkoon upotetun putken läpi. Putken päähän Hannu kiinnitti toimintaa helpottavan hanan.
– Rakennukseen ei tullut eikä sieltä mennyt aikaisemmin vettä ollenkaan. Nyt tänne tulee kylmä vesi ja viemäröinti on uusittu. Lämmintä vettä saadaan kiukaan vesisäiliöstä ja padasta ammentamalla, Hannu kertoo.
– Vaikka urakka oli iso, emme hetkeäkään miettineet siihen lähtemistä. Remontti imaisi alle 10 000 euroa. Oma työ mahdollisti kustannusten pysymisen alhaisina, Malla miettii.
Hannu rakensi kaivolle suojan ylijäämähirsistä.
Malla ja Hannu uskovat, että entinen kanala on rakennettu 1950-luvulla. Varmuutta ei kuitenkaan ole. Saunarakennus remontoitiin talven aikana viitisen vuotta sitten, ja kesällä 2016 ulkoalue sai terassin ja seinät punamultamaalia pintaansa.
Mittarin värähtäessä 60 asteeseen on Mallan ja Hannun aika kiivetä lauteille. Sauna lämpenee ainakin viisi kertaa viikossa. Sää ei ole hidaste eikä este.
Saunareissulla viivytään tunti. Malla ja Hannu istuvat lauteilla kahteen otteeseen ja vilvoittelevat välillä. Saunan lämmitys kuuluu Hannun hommiin – tai Ukon hommiin, niin kuin Malla sanoo.
Kiekkoiltoina ennen toisen erän alkua palaa ensimmäinen pesällinen. Viimeisellä erätauolla Hannu täyttää kiukaan pesän, jotta pääsee pelin jälkeen löylyihin.
– Ennen saunaa voidaan hörpätä saunakahvit. Saunan jälkeen grillataan makkarat kamiinassa ja juodaan oikeat saunajuomat sen seurana, Hannu sanoo ja iskee Mallalle silmää.
Viikonloppuisin saunan lauteilla nautiskelee usein myös pikkuihmisiä vieraana.
– Aikuisten saunassa naisten kesken jaetaan kaikki asiat – ja joskus itketäänkin. Saunalla on aina parantava voima, Malla kertoo.
3 kommenttia