Karjalan hirsistä rakennettu rantasauna henkii lämmintä tunnelmaa – täysremontti tehtiin perinteitä kunnioittaen
Rakenna ja remontoi
Karjalan hirsistä rakennettu rantasauna henkii lämmintä tunnelmaa – täysremontti tehtiin perinteitä kunnioittaen
Rantasauna sai pitää täysremontissa vanhan tunnelman ja patinan. Nyt saunojia hemmottelevat paitsi hapekkaat löylyt myös mikrosementtipinta ja lattialämmitys.
28.9.2018
 |
Meidän Mökki

Aamuisin perheen isä hiipii ulos mökistä, kun muut vielä nukkuvat, ja hurauttaa kuuden kilometrin matkan kaupunkikotiin Hämeenlinnaan hakemaan lehden. Unohtuneet tavarat voi lyhyen mökkimatkan ansiosta noutaa kotoa hetkessä, ja emäntä polkaisee mukavasti mökiltä sähköpyörällä töihin.

Perhe osti kaksi vuotta sitten mökin pyöreän ja metsien reunustaman Tömäjärven rannalta. Perheen äiti oli seurannut myyntiin tulleita kohteita, vaikka mies jarrutteli. Lopulta hän innostui tämän mökin ilmoituksesta niin palavasti, että sai houkuteltua siipan näyttöön. Erillinen saunarakennus oli toivelistalla, ja sen sijainti liki vesirajassa oli toiveiden täyttymys.

– Olin heti valmis tekemään tarjouksen. Mies kauhisteli, että emme nyt voi ensimmäistä katsomaamme mökkiä ostaa.

Lopulta he olivat valmiita tekemään tarjouksen, mutta joku oli ehtinyt ensin.

– Olin murheen murtama. Kävimme katsomassa lohdutukseksi toista kohdetta, mutta eihän se tuntunut samalta.

Saunasta on järveen vain muutama askel.
Puut lähes kätkevät vesirajan lähellä olevan saunan.
Karjalasta tuodut hirret istuvat hämäläiseen maisemaan.

Onneksi aiemmin hyväksytty tarjous raukesi, ja perhe pääsi tekemään mökkikaupat. Saunan hirret on kuuleman mukaan tuotu Hämeeseen Karjalasta jo ennen talvisotaa. Viirissä saunamökin katolla komeilee vuosiluku 1938. Rakenteista löytyi sanomalehtiä vuosilta 1933–1938. Nykyisiä asukkaita viehättää suuresti rakennuksen historia.

Mökin ulkopuoli oli säilyttänyt rustiikkisen ilmeensä, mutta sisäpuoli oli eri paria. Tuvan seinät oli paneloitu kellertävin mäntypaneelein, laatoitetussa pesuhuoneessa oli ankea tunnelma, ja lämminvesivaraaja kohosi massiivisena lauteiden alla.

Tummat puupinnat luovat saunaan lämpimän tunnelman. Lauteiden alla sijaitseva lämminvesivaraaja vaihdettiin remontissa uuteen ja koteloitiin siististi piiloon.
Mikrosementti kuivuu nopeasti ja on helppohoitoinen.

Huolta herätti pesuhuoneen kostean tunkkainen haju. Se oli lopullinen sysäys saunamökin perusteelliselle remontille, jossa päätettiin avata kaikki pinnat. Lattiat purettiin kokonaan, niin että maa pilkisti ruoteiden välistä. Näin uudet omistajat saivat varmuuden siitä, ettei pinnan alla piile ikäviä yllätyksiä.

Remonttia lähti toteuttamaan syyskuussa 2017 perheelle ennestään tuttu rakennusyritys, ja valmista tuli jouluksi.

Vanha lämminvesivaraaja vaihtui remontissa pienempään malliin, jotta lauteiden sijoittelu ja siivous helpottuisivat. Seinäpaneeleihin valittiin vanhan savusaunan sävy ja lauteisiin lämpökäsiteltyä haapaa. Kiekoista koottu katajapaneeli kiukaan yläpuolella on löylytilan katseenvangitsija ja tuo saunaan mausteisen puun tuoksun.

Paneelien alta paljastui hirsiseinä ja lattian alta jännesaha. Molemmat pääsivät esille.
Äiti on tehnyt saunamökin somaksi pienillä asetelmilla.
Näihin puihin ei kosketa!

Remontti säilytti hapekkaat löylyt. Jopa saunaa vieroksunut perheen kuopus viihtyy nyt lauteilla.

Pesuhuoneen katosta löytyi remontissa hieman kosteuden aiheuttamia jälkiä, mutta rakenteet osoittautuivat terveiksi. Kylpyhuoneen likaantuvista laattasaumoista päästiin eroon, kun pintaan tuli mikrosementti. Elävä betonipinta istuu hyvin kokonaisuuteen, ja seinien rusehtava sävy luo lämpöä.

– Pinnat on nyt helppo pitää puhtaina. Lisäksi pesuhuoneen lattia kuivuu välittömästi, kun lastalla pyyhkäisee, emäntä listaa materiaalin hyviä puolia.

Pesuhuonetta kuivaava kylpyhuonepuhallin käynnistyy aina tarvittaessa, ja lattiassa on remontissa asennettu lämmitys.

Järvi tulee ikkunoista sisälle.
Viihtyisä kuisti sopii vilvoitteluun virvokkeita nauttien.

Tilaan hankittiin lisäksi allaskaappi ja peili, jotka palvelevat myös tuvassa yöpyjiä. Kotimaiset täyspuiset kalusteet oli jo valmiiksi käsitelty öljyvahalla, ja ne kestävät hyvin kosteutta.

Emäntä kaavailee vielä ulkohuussia mökin pihamaalle, jotta saunamökistä ei tarvitse kipaista hädän yllättäessä mäen päällä seisovaan päämökkiin asti.

Tuvassa paneelien alta paljastui kaunis hirsiseinä. Se jätettiin päätyseinällä näkyviin ja käsiteltiin tummanpuhuvaksi. Huoneen ikkunasta tehtiin aiempaa korkeampi, mikä paransi järvinäkymää. Koska mökistä on vain muutama askel veteen, tuntuu kuin saunamökki kelluisi järven pinnalla.

Korkea välikkö antaa yksityisyyttä naapurin suuntaan.
Terassikeinussa rentouttaa lintujen laulun ja laineiden liplatuksen kuuntelu. Sieltä avautuu rauhoittava näkymä seesteiselle järvenselälle.

Isäntäpari luopui remontissa kamiinasta, ja näin ikkunan vastakkaiselle seinälle vapautui näköalapaikalle tilaa istuimille. Kaakeloitu muuriseinä sai luonnonkiveä pintaan ja uudet seinäpaneelit harmaanruskean sävyn. Kattopaneeleiden viljapellon väri avartaa huonetta ja tuo sopivasti kontrastia.

Terassille saatiin lisää näkösuojaa naapuriin päin, kun kuistin toiseen päätyyn rakennettiin korkea rima-aita. Sen edessä roikkuu kahdenistuttava terassikeinu, emännän lempipaikka. Sieltä kelpaa katsella järvelle.

Kommentoi »