
Kahdeksan vuotta sitten Tuusulanjärven rannalla kävi kuhina. Saunan rakentamista oli harkittu kauan, mutta kun toimeen tartuttiin, rakennus nousi yhdessä kesässä. Työ tehtiin lähinnä omin voimin ja talkoilla. Vain hirsirungon pystytyksessä hankittiin ammattiapua.
Rakentamista oli pitkittänyt se, että samalla paikalla sijainnut entinen sauna oli satavuotias ja rakas koko suvulle. Tontille asettuneet Riikka ja Thomas Noreila totesivat sen olevan liian huonossa kunnossa korjattavaksi.
– Purkaminen oli vaikea päätös, sillä vaimonpuoleinen suku oli käyttänyt saunaa 1920-luvulta asti. Tahdoimme rakentaa tilalle mahdollisimman kauniin saunan, joka istuu arvokkaasti Tuusulanjärven kulttuurimaisemaan, Thomas kertoo.
Puurakentamisen ammattilaisena hän suunnitteli saunan ja tuvan itse.
Mielessä oli selkeä kuva siitä, millainen saunan tulee olla.
– Sen pitää ehdottomasti olla pihalla ja hirrestä. Hyvä ilmanvaihtokin olla tärkeää, Thomas luettelee.
Saunoa pitää hänen mielestään kiireettä. Ihanteellinen saunailta sisältää kolme kierrosta löylyä ja kolme kastautumista järvessä.
Suurehkon saunan lämmittäminen kestää kesälläkin pari tuntia, mikä ei haittaa.
– Lämmittäminen on tärkeä osa saunomista, sanoo Thomas ja sytyttää ensimmäisen pesällisen Iki-kiukaaseen.
– Tilan hengen pitää olla sellainen, että saunassa voi rauhoittua. Sen pitää olla henkireikä arjen kiireessä, hän jatkaa.
Sauna lämpenee verkkaisesti Tuusulanjärven kesäillassa. Tupa on rauhan ja luovuuden tyyssija.
Saunan vieressä on tupa, jossa on männystä tehdyt lankkulattia ja lautakatto. Ikkunat on maalattu perinteisellä pellavaöljymaalilla. Tupa lämpiää kunnon pönttöuunilla. Kalustus on vanhaa ja sieltä täältä kerättyä, ja tunnelma on ajaton.
– Tuvassa tulee istuttua saunomisen jälkeen. Lisäksi vetäydyn tänne välillä miettimään työjuttuja, varsinkin jos homma vaatii erityistä keskittymistä tai luovaa ajattelua.
Thomas kokee, että sauna kuvaa hänen suhdettaan rakentamiseen laajemminkin.
– Kestävä rakentaminen on yksinkertaisesti sanottuna massiivipuisen rakenteen yhdistämistä yksinkertaiseen rakennustapaan ja muihin laadukkaisiin materiaaleihin.
Hänestä on tärkeää, että saunassa kosteus tuulettuu tehokkaasti pois. Siksi rakennuksessa pitää olla rossipohja.
Thomas toivoo, että nyt rakennettu sauna seisoo terveenä Tuusulanjärven rannassa vähintään 200 vuotta. Toinenkin toive on. Kun siitä vihdoin aika jättää ja se joudutaan purkamaan, kaikki materiaali palaa kiertoon kiuasta ja tuvan pönttöuunia lukuun ottamatta.
– Tulevat polvet voivat tehdä puukuidusta vaikka paitoja. Minusta järkevintä mahdollista toimintaa on rakentaa kaikki uusiutuvista materiaaleista.