Löylyt navetan kivijalassa! Suurperheen isä rakensi savusaunan pitkän kaavan mukaan – ”Tekeminen on se juttu, ei valmiiksi saaminen”
Piha ja puutarha
Löylyt navetan kivijalassa! Suurperheen isä rakensi savusaunan pitkän kaavan mukaan – ”Tekeminen on se juttu, ei valmiiksi saaminen”
Pesuvesi on lehmien juottokaukalossa ja lauteet vanhassa hevostallissa. Kahdeksan vuotta kestänyt savusaunan rakennusprojekti kävi tekijälleen terapiasta. Tässä saunassa viihtyy koko kahdeksanlapsinen perhe!
Julkaistu 5.6.2019
Meidän Mökki

Omakotitalotontin perimmäisellä kulmalla, perinteisen pisteaidan vieressä leijuu loppukesän makea omenan tuoksu. Vanha omenapuu on kuulunut entisen pientilan pihapiiriin iät ja ajat, samoin tonttia ympäröivät sammaloituneet kiviaidat. Voisi helposti luulla, että myös puun vieressä olevalla harmaahirsisellä, pärekattoisella savusaunalla olisi yhtä pitkä historia. Se on kuitenkin uusin pihan monista rakennuksista.

Vuonna 2007 valmistunut talo tontteineen kuuluu nykyään kymmenhenkiselle joensuulaisperheelle. Perheenpää sattuu olemaan ahkera nikkaroija, jolla riittää ideoita ja myös energiaa toteuttaa niitä. Kun hän oli saanut ison omakotitalon valmiiksi, hän alkoi suunnitella vanhan navetan kivijalan perustuksille savusaunaa pihan puusaunan lisäksi.

– Pitäähän joka miehellä pari saunaa olla, heittää isäntä.

Koivu kasvaa lähellä saunaa, mutta perhe ei halua kaataa sitä.
Navetan kivijalka toimi ennen kaatopaikkana. Roskaa ja romua löytyi aina 70-luvulta saakka.

Rakennuslupa saunalle annettiin viideksi vuodeksi. Kaikkiaan projekti kesti kuitenkin kahdeksan vuotta rakennusluvan myöntämisestä käyttöönottotarkastukseen.

– Kun rakennuslupa-aika alkoi mennä umpeen, anoin vielä kolmeksi vuodeksi lisäaikaa, isäntä kertoo nauraen.

Tismalleen navetan kivijalan kokoinen vanha savusaunan hirsikehikko löytyi Ilomantsista. Hirret odottivat rakentajaa pihassa yli kaksi vuotta. Perheenisä kutsuu pitkän kaavan mukaan tekemäänsä saunaa terapiasaunaksi. Rakentaminen hoitaa mieltä siinä kuin toiselle neulominen tai moottoripyöräily.

– Tein tätä rakkaudesta lajiin. Tekeminen on se juttu, ei valmiiksi saaminen. Saunan tekeminen oli minulle pään nollaamista.

Ihanan pimeää! Inka pitää kovasti savusaunasta, kuten kaikki perheen kahdeksan lasta.
Pesuhuoneen yläpuolella oleville lauteille kiivetään portaita pitkin. Lauteiden paikalla oli joskus yhden hevosen talli. Navetta, jonka perustuksille sauna on rakennettu, oli kaksikerroksinen.
Alimmassa, uusista lankuista tehdyssä osassa on pukuhuone, ja pesutilat ja lauteet jäävät vanhan hirsirakennuksen puolelle.

Navetan kivijalka oli ollut viime vuodet kaatopaikkana. Sen uumenista löytyi romua ja roskaa aina 70-luvun hernekeittopurkeista auton moottoreihin. Perheenisä halusi rakennuksen näyttävän kaikin tavoin perinteiseltä savusaunalta. Siksi ovet, kiuas, lauteet, portaat, muhkuraiset peltivadit, sangot ja räsymatotkin ovat löytöjä tutuilta tai kirpputoreilta tai rakentajan itsensä tekemiä.

– Jos savusaunassa olisi muovivadit, sehän olisi sama, kuin laittaisi Mersuun Ladan pölykapselit, mies perustelee saunan yhtenäistä ja viimeisteltyä tyyliä.

Sisäoven massiiviset, valurautaiset saranaosat, pukuhuoneen pyyhekoukut ja ovenkahvat teetettiin paikallisessa Pesälän paja -taidetakomossa. Kiukaan mies muurasi itse. Sen tiilet ovat peräisin kaverin työpaikalta puretusta leivinuunista.

Katon päreiden teko opetti rakentajalleen uusia taitoja.

– On oltava tarkkana, jotta päreet asettaa katolle oikein päin. Puun karvapuolen eli puunsyiden on oltava alaspäin. Näin sadevesi valuu katolta alas eikä jää päreisiin.

Muovivadit savusaunassa ovat sama asia kuin laittaisi Mersuun Ladan pölykapselit.
Muuripata asettui lehmien juottokaukalon päälle.
Puualan artesaanin koulutuksen saanut isäntä oppi uusia taitoja tehdessään saunaan perinteistä pärekattoa.

Navetta on aikanaan ollut kaksikerroksinen. Alakerroksessa on ollut karsinat kahdelle tai kolmelle lehmälle ja yläpuolella talli hevoselle. Luova perheenisä jätti lehmien parsikoukut ja syöttö- ja juottokaukalon paikoilleen. Kylmä pesuvesi säilytetään nyt alakerran pesuhuoneessa muuripadassa lehmien juottokaukalon päällä. Lämmin vesi saadaan kiukaan viereen liitetystä säiliöstä. Kun istutaan pesuhuoneen leveällä lautapenkillä, istutaan entisen syöttökaukalon päällä.

Raput vievät pesuhuoneen yläpuolella oleville yläkerran lauteille. Siellä koko perhe nauttii ainutlaatuisesta tunnelmasta ja pehmeistä, leppoisista löylyistä. Savusaunan lämmitykseen kuluu koko päivä, ja siellä kylvetään pitkän kaavan mukaan. Silloin vanhemmat ystävineen viipyvät saunassa aamuyön tunneille.

Sauna lämpiää joskus talvellakin. Pienimpien mielestä talvisaunassa on sitä hauskempaa, mitä enemmän on pakkasta.

– Talvella pesuhuoneessa on tunnelma kuin turkkilaisessa saunassa. Koska lattianrajassa on lähes pakkasta, saunaan tulee höyryä.

Saunan uudisosan ja terassin laudat on sahattu tontilta kaadetuista puista.
Rakennus asettuu vanhan perinteisen pisteaidan viereen, kuin se olisi aina ollut osa omakotitonttina olevaa entistä pientilaa.

Kuten ennen vanhaan, tämäkään savusauna ei ole vain kylpemistä varten. Toissa kesänä siellä palvattiin possun-, lampaan- ja hevosenlihaa kattoon ripustetuissa koukuissa.

Erikoislaatuinen navettasauna on laajalti tunnettu perheen ystäväpiirissä. Rakentajan mukaan he ovat valmiita jopa ”ostamaan” itsensä löylyyn. Eräskin tuttu halusi viettää syntymäpäiviään saunassa ja toi mukanaan ruuat ja tykötarpeet.

Joskus isännän mielessä on käynyt hulvaton ajatus kaivaa saunan viereen oma lampi. Hän kuitenkin arvelee, että siihen ei rakennuslupaa irtoaisi. Seuraava suunnitelma on aitan rakentaminen, mikä onkin realistisempi projekti.

– Se on vain toteuttamista vaille valmis, isäntä sanoo katsellen pihapiiriä rakentajan silmin.

1 kommentti