Meidän Mökki

Löylyt harmaantuneiden hirsien suojissa! Erkki ja Eija rakensivat saunamökin haapapölleistä – "Tämä on meille hyvän sään tukikohta"

Löylyt harmaantuneiden hirsien suojissa! Erkki ja Eija rakensivat saunamökin haapapölleistä – "Tämä on meille hyvän sään tukikohta"
Laitisten itse rakennettu saunamökki oli aluksi vain hylätty haapapöllikasa metsäautotien varressa. Nyt harmaantuneiden hirsien suojissa on mukava mökkeillä ja löylytellä saaressa.
Julkaistu: 21.5.2021
Aurinko ilakoi säteillään järven pinnalla. Hiljaisuuden rikkoo vain Erkki Laitisen veneen perämoottorin tasainen pörinä. Venepaikalta on lyhyt ajomatka laiturille, jossa Eija Laitinen vilkuttaa jo iloisesti. Juuri tämä näkymä ottaa mökkivieraat aina vastaan.
Saunan ja katon väliin jäävä rakenne on maastoutettu ympäristöön sopivaksi. Erkki on peittänyt päätykolmion tontilta kerätyistä koivurangoista.
Laitisten mökkiprojekti alkoi Eijan kotitilan puiden myynnistä. Haapapölleistä ei metsäyhtiö olisi maksanut mitään, joten ne jäivät odottamaan parempaa aikaa metsäautotien varteen. Onneksi Erkki ja Eija, silloin vielä pelkät saaritonttilaiset, sattuivat ohittamaan kasan moottorikelkan kyydissä. Erkki katsoi pöllejä ja näki niissä sielunsa silmin haavasta veistetyn rantasaunan. Pakkasessa saatua näkyä saattoi värittää myös kesäsaunan tuoksun ajatteleminen.
– Siellä ne odottivat siististi kasassa varmasti vain meitä. Paikallinen isäntä toi pellolle Zetorinsa ja kenttäsirkkelin hirsihöylineen. Alle 300 eurolla syntyi puoli kilometriä vaaleaa haapahirttä, Erkki kertoo.
– Itse pölleistä emme maksaneet mitään, vain sahauksesta. Halusimme mahdollisimman luonnollisen lopputuloksen rakennukselle, joten hirsiä tehtiin kolmea eri korkeutta, Eija sanoo.
Saunan sisäkorkeus on 2,5 metriä. Keskimääräistä isommassa saunassa löylyt ovat lempeän hapekkaat. Erkki pulahtaa mielellään välillä järveen ja palaa taas lauteille.
Pöllikasalla vietetystä hetkestä on kulunut jo monta vuotta. Tontti on saaressa, ja Eijalla ja Erkillä on pyörätuolia käyttävä poika. Erkki tunnustaa ajatuksen mökistä saaressa olleen hulluinta, mitä ihminen voi keksiä. Varmasti siksikin aikaa kului hetki jos toinenkin projektin aloitusta tuumaillessa.
– Vuonna 2013 alkoi tapahtua. Kuljetusyrittäjä toi hirret venerantaan, josta ne siirrettiin saareen. Kuljetusvälineenä järven ylityksessä oli ponttonilaituri, Eija kertoo.
– Seitsemän reissun jälkeen hirret olivat saaressa. Luulen meidän laituriajelumme näyttäneen kovin koomiselta. Olimme Eijan kanssa aivan loppu puuajeluiden päättyessä, Erkki tunnustaa.
Tuvan seinän avaa 3,5 metrin leveydeltä liukuovet, jotka ovat oikeasti parvekelasit. Keittiökalustepaketti hankittiin Ikeasta. Koko kalusteseinän hinnaksi tuli vain muutama sata euroa.
Eijan leipoma mansikkakakku syödään ennen saunomista.
Mökkiä ympäröi kuntta. Sitä asennettiin 30 neliön verran. Kahden viikon tasainen kastelu antoi juurtumiselle voimaa.
Erkin insinööritausta toi oman mausteensa rakentamiseen. Pääsuunnittelija halusi toteuttaa kasaamisessa kokeellisia ajatuksia. Hirsissä käytettiin suorakulmaisia nurkkia, jotka liitettiin pitkillä ruuveilla aina edellisten liitosten päälle. Epäilijöitäkin mahtui joukkoon. Rakennusratkaisu osoittautui toimivaksi, ja epäilijätkin katosivat.
– Isoin urakka oli 11 metrin liimapuupalkin nostaminen neljän metrin korkeuteen. Niin vain satakiloinen palkki hilautui oikealle paikalleen, Erkki kertoo ja pyyhkii muka otsalta rakennushikeä.
– Hiki virtasi, vaikka apuna oli Erkin tekemä nostolaite. Miten urakka onkaan piirtynyt silmiin, varmasti ikuisesti, Eija sanoo.
”Olimme Eijan kanssa aivan loppu puuajeluiden päättyessä.”
Sauna otettiin ensimmäisenä käyttöön, sen jälkeen vasta tupa. Sisäosien hirret Erkki hioi pehmeällä hiomalaikalla vaaleiksi. Ulkopinnat saavat harmaantua entisestään, kun sade ja tuuli muokkaavat hienoa harmaata pintaa. Pensseliä ei ulkoseinille näytetä.
Haapaan tulee sään vaikutuksesta hienostuneen harmaa pinta. Pyyhkeet ripustetaan oksanhankaan.
Sauna ja mökki ovat erilliset tilat, minkä ansiosta mökki ei saunapäivinä kuumene liikaa. Hirsien suorakulmaiset liitokset olivat Erkin ajatus.
Lasiseinä tuplaa mökin tilan tunnun. Aurinkoisina päivinä mökkineliöt kaksinkertaistuvat kuistien myötä. Vasta syyssateilla oven ollessa kiinni korostuu mökin pienuus.
– Olemme täysin vuodenaikojen armoilla täällä saaressa. Syksy tulee ja sen myötä pimeyskin, halusimme tai emme. Silloin oleskelutila on kovin pieni verrattuna kesän oloihin, Erkki kertoo.
– Tämä on meille sellainen hyvän sään tukikohta. Jo selän ylitys veneellä kovalla tuulella on arveluttavaa, ja silloin voimme olla suosiolla kotona, Eija sanoo.
Erkin ja Eijan saarimökki sijaitsee Virroilla, Ylä-Pirkanmaalla.
Erkin mielestä näkymä saunasta on juuri sellainen, kuin se oli pakkasen kuuraamalla pöllikasallakin. Saunaosan ja mökin erottaa välitila, joka takaa tuvan viileänä pysymisen saunapäivistä huolimatta. Lauteille mahtuu tarvittaessa kuusikin saunojaa. Kiuas on matalalla ja lauteet korkealla. Löylymittaria ei seinille tarvita. Lauteille kiivetään kivien suhahtaessa sopivasti.
– Meillä on yksi vastan ja yksi vihdan heiluttaja. Sinällään kumpaakaan ei käytetä kovinkaan usein. Muut rituaalit ovat kyllä aina saunassa samat, Erkki toteaa.
– Ensin uimaan, sitten saunaan. Uimaan pulahdamme neljäkin kertaa löylyjen välissä. Meidän saunarituaalimme on hyväksi havaittu, Eija naurahtaa.
Suuret terassit lasiovineen tuplaavat mökin neliöt.
Perinteisessä hiiligrillissä sopivasti paistunut makkara viimeistelee saunaillan. Savukatajaolut maistuu makkaran parina.
Kuistilta voi katsella Joutsenselän lintuliikennettä, sillä järvellä nimensä mukaisesti asuu joutsenia. Ilta-auringon vajotessa järven taakse on harmaan saunamökin tunnelma parhaimmillaan. Mökkiläiset sulkevat tuvan isot lasiovet ja pujahtavat puhtaiden lakanoiden väliin nukkumaan.
Kommentoi »