Meidän Mökki

Kiinalaista symboliikkaa keskellä Siikajoen rantamaisemaa! Anun ja Ollin hirsisaunassa perinteet kohtaavat modernin arkkitehtuurin

Kiinalaista symboliikkaa keskellä Siikajoen rantamaisemaa! Anun ja Ollin hirsisaunassa perinteet kohtaavat modernin arkkitehtuurin
Siikajoen rannalla on erikoisen näköinen hirsirakennus, jota hallitsee suuri, pyöreä kulkuaukko. Kiinalaisessa perinteessä se on täydellisen elämän symboli.
Julkaistu 4.6.2019
Saunan arkkitehtuuri poikkeaa perinteisestä suomalaisesta hirsirakentamisesta.

Tummanpuhuva, tervamaalilla viimeistelty saunarakennus pilkistää laiturilta katsoessa vain hieman puiden välistä. Se seisoo ylväänä ja vaikuttavan näköisenä, mutta sulautuu silti huomaamattomasti luontoon. Silmä hakeutuu sen näkyvimpään yksityiskohtaan: pyöreään oviaukkoon.

Erikoisen saunan tarina alkoi muutamia vuosia sitten. Oululaiset Anu ja Olli Piirainen halusivat mökkitontilleen Siikajoen varteen jotain erilaista ja ikimuistoista.

He halusivat kunnioittaa perinteitä ja valitsivat rakennusmateriaaliksi hirren, sillä samalla paikalla oli ennen sijainnut vanha hirsisauna. Perinnerakentaminen sopi muutenkin koko kesäpaikan tunnelmaan, sillä muista rakennuksista muodostuu perinteinen pihapiiri navettoineen.

– Vanha saunarakennus oli todella huonossa kunnossa. Tuumasimme, ettemme viitsi lähteä niin suureen kunnostusprojektiin, pariskunta kertoo.

Ensin vanha sauna purettiin uuden tieltä. Kaikki hirret jätettiin kuitenkin muistoksi.

– Niistä saadaan kenties joskus vielä tehtyä jotain. Tuolla ne odottavat suulissa, Olli naurahtaa.

16-neliöinen hirsinen saunamökki valmistui vuonna 2012.
Käsittelemätön mänty hallitsee ilmettä sisätiloissa ja terassilla.

Koska rakennuksen haluttiin sopivan suurehkon tontin tunnelmaan ja muihin rakennuksiin, arkkitehti Lauri Louekari loihti suunnitelman hyvin modernin oloisesta, mutta perinteille kumartavasta saunasta.

– Hienoa oli se, että hän osasi niin taitavasti ottaa ympäröivän luonnon huomioon, Anu kehuu.

Lauri Louekari kertoo, että samanlaiset aukotukset ovat tyypillisiä kiinalaisessa arkkitehtuurissa. Siellä ne symboloivat elämän täydellisyyttä ja toiveiden täyttymistä.

– Keskeinen idea oli pyöreä muoto. Se löytyy myös vanhasta suomalaisesta hirsiarkkitehtuurista erilaisina kaarevina osina. Muistan sellaisia muun muassa aitoista, Louekari sanoo.

Suuri pyöreä muoto ei ollut aivan yksinkertaista toteuttaa. Louekari kehuu kuitenkin hirsivalmistajan mahtavaa asennetta.

– Valmistaja totesi, että kyllä onnistuu. Sen jälkeen alettiin pähkäillä, että miten. Aukko sahattiin erikoistyökalulla siten, että seinä tehtiin tehtaalla valmiiksi vaakasuuntaisena ja aukko sahattiin päältä päin pyöreäksi.

– Pyöreän muodon ja sen läpi näkyvän suorakaiteisen ikkunan yhdistelmä toistuu myös italialaisen orgaanisen arkkitehtuurin edustajan Carlo Scarpan töissä; tämä sauna on kaukainen tervehdys jo edesmenneelle kollegalle, jonka työt ovat olleet minulle läheisiä, Louekari selittää.

Löylyhuoneen väritys on modernin tumma ja muurin betonipinta on luonnonmukainen.
Puunväriset ikkunanpokat tuovat kontrastia tummaan julkisivuun.
Saunaan haluttiin vain välttämätön. Vesipata on kiukaasta erillään.
Sauna on moderni, mutta oikea tunnelma syntyy puukiukaasta.

Sauna rakennettiin tehdasvalmisteisesta hirrestä, mutta yksityiskohdat poikkeavat tavanomaisista ratkaisuista; poikkiseinien liitokset pitkiin sivuseiniin tehtiin piilonurkkina. Suunnittelussa oli otettava huomioon myös hirsirungon painuminen.

– Ajan kanssa runko painuu, mutta ikkunarakenteet eivät. Kehitin rakennesuunnittelija Jussi Tervaojan kanssa uuden liitosdetaljin ikkunoiden ja hirsirungon välille, joka ottaa painuman huomioon. Näin ongelmia ei vuosien saatossa pääse syntymään, Louekari selventää.

Piiraiset eivät halunneet saunasta liian hallitsevaa. Se sijaitsee mökin takana, eikä sitä huomaa pihamaalta. Rakennuksen rapuilta on muutama askel jyrkälle polulle kohti laituria.

Saunan ympäristö jätettiin tarkoituksella luonnontilaan, edes ruohoa ei leikata. Ainoa pihatyö, mitä tontilla on tehty, on pienten rantakivien ja muutaman isomman kiven asettelu puoliympyrän muotoon saunan sivulle, josta kuljetaan terassin kautta pukuhuoneeseen.

– Halusimme tästä lämminhenkisen, kutsuvan paikan. Täällä hiljennymme ja rentoudumme. silloin tällöin on löylyvieraitakin.

Saunan terassi on Anun lempipaikka. Ympäristö jätettiin luonnontilaan.
Arkkitehti Lauri Louekari haki vaikutteita muotoon italialaiselta Carlo Scarpalta.
Asukkaiden mielestä parasta on, että saunarakennus sulautuu ympäröivään luontoon.

Ulkopuolelta rakennus käsiteltiin tervamaalilla, mutta sisällä männyn väri jätettiin näkyviin. Ikkunat ja penkit ovat haapaa.

Noin 16-neliöiseen rakennukseen saatiin mahtumaan yllättävän paljon. Saunaan sopii kuusi löylyttelijää ja pukuhuoneessa on tilaa myös oleskeluun.

– Erikoisuutena saunassa on vanhan perinteen mukainen korkealla oleva ylälaude, joka jää palomuurin taakse. Järjestely helpottaa tilan käyttämistä sekä saunomiseen että peseytymiseen, Louekari selventää.

Ympäröivällä terassilla on melkein paljon tilaa kuin sisällä. Rakennukseen tuotiin sisustuksenkin osalta vain välttämättömin. Sauna haluttiin pitää yksinkertaisena ja selkeänä. Saunassa ei sähköä käytetä juuri lainkaan, ainoastaan kolmeen pieneen valaisimeen tulee sähkö.

Kesäisin sauna lämmitetään joka ilta, ja löylyjen lomassa vilvoitellaan joessa.

– Puulämmitteisestä kiukaasta tulee juuri se oikea tunnelma, Anu ja Olli huokaavat.

Anu ja Olli Piirainen sekä Tuisku-koira viihtyvät virtaavan Siikajoen rannalla.
Anu ja Olli maalasivat saunan tervamaalilla.
1 kommentti