15 kekseliästä terassiratkaisua – nappaa ideat ja kopioi parhaat oivallukset omalle pihallesi!
Rakenna ja remontoi
15 kekseliästä terassiratkaisua – nappaa ideat ja kopioi parhaat oivallukset omalle pihallesi!
Terassista on moneksi! Miten olisi yllätyksellisen kaartuva tai eri tasoihin rakennettu oleskelupaikka? Terassi-inspiraatiota voi hakea myös hotellin allasalueesta tai amfiteatterista. Kokosimme yhteen erilaisille pihoille sopivat ratkaisut.

1. Kallion kainalossa

Joskus terassin rajat löytyvät luontevasti kuten tässä modernissa kokonaisuudessa. Talon, kallion ja ympäri vuoden käytössä olevan uima-allasrakennuksen kainaloon jäävä terassialue erottuu omaksi alueekseen sijainnillaan ja materiaalillaan. Lunawoodin 26 cm leveä lämpökäsitelty terassilauta on käsitelty mustaksi Tikkurilan Valtti Plus -terassiöljyllä. Muhkeat kalusteet ja matto korostavat olohuonemaista tunnelmaa. Katso myös kuvat pihan upeasta uima-allastalosta!

2. Rento lounge omassa puutarhassa

Miksi tyytyä pelkkään lattiaan, kun terassista voi muotoilla myös kalusteet! Essin ja Jussin kakkoskodin terassiprojektissa oli alun perin tarkoitus rakentaa vain laituri saunalta paljulle, mutta tekeminen vei mukanaan. Tässä sitä nyt istuskellaan omassa loungessa terassilla, jolla voi käytännössä viettää koko kesän. Puisiin sohviin saa pehmeyttä tyynyillä ja torkkupeitteillä. Lue lisää pariskunnan kesäpaikasta, jossa on panostettu paljon pihan viihtyisyyteen!

3. Taidokkaasti rinteessä

Jyrkkään rinteeseen rakennettu terassialue on taidokas yhdistelmä portaita ja patiota. Epäsymmetrisesti mutkitteleva ratkaisu saa kantikkaatkin muodot näyttämään kuin luonnon muovaamilta. Kauniisti harmaantunut sävy korostaa luonnollista tunnelmaa.

4. Vain askel terassille

Etkö osaa päättää mille puolelle taloa rakentaisit terassin? Talon molemmille sivuille jatkuvalla terassilla on kokoa 160 neliötä, joten tarjolla on aina niin paistetta kuin varjoisiakin oleskelupaikkoja. Terassi on aina vain askeleen päässä, sillä kodin kaikista huoneista on käynti ulos. Siperianlehtikuusesta tehty terassi ei vaadi säännöllistä huoltoa vaan se saa harmaantua valon ja sään vaikutuksesta. Tutustu tarkemmin tähän huolettomaan hankolaiskotiin!

5. Kuin silta saareen

Pienikin terassi voi olla kaunis ja toimiva. Puutalon kylkeen tehty terassialue on juuri sopiva pöydälle ja neljälle tuolille. Myös kasvit ja kivet ovat tärkeässä roolissa. Huomaa hauska kulku terassille. Kivien "päältä" kulkeva laiturirakenne on kuin silta pihan pieneen keitaaseen.

Erilaiset laiturit, sillat ja pitkospuuvariaatiot ovat hauska tapa ohjata kulkua pihalla.

6. Pyöreitä muotoja

Unohda suorat linjat, nyt saa mutkitella! Orgaanisesti kaartuva terassi tuo vastakohtaa kantikkaalle talolle. Pyöreys tekee terassista tilavan ilman, että se muistuttaa ”tanssilavaa”, ja porrastus saa terassin sulautumaan hienosti ympäristöönsä. Näin kokonaisuus näyttää hyvältä myös rannalta katsottuna. Kun olohuoneen ikkunat vaihdettiin oviksi, saatiin luonteva kulku pihalle. Terassin ideoivat BA/NG Interiorsin sisustussuunittelija Nina Möller ja MER Arkkitehtien Julia Hertell. Lue lisää tästä 1960-luvun viehättävästä rantahuvilasta!

7. Kuin hotellin allasalue

Jos päättää satsata uima-­altaaseen, kannattaa panostaa samalla myös terassiin. Tämän terassin pitkälle sivulle mahtuvat hyvin aurinkotuolit ja päädyissä on tilaa muuhun oleskeluun. Jos haluaa altaan päälle myös katteen, kannattaa miettiä tarkasti etukäteen, mihin suuntaan allas visuaalisesti aukeaa ja minne katteen saa parhaiten parkkiin. Lue, miten pihan remontti toteutettiin ja paljonko se tuli maksamaan!

7. Katon kanssa kaunihimpi

Kun terassialue saa katon ylleen, käyttö on miellyttävää säällä kuin säällä. Pihan keskellä sijaitseva ulkokeittiö-olohuone on tehty lähes kokonaan kierrätysmateriaaleista. Runkolaudat ja OBS-levyt ovat yli­jäämä­materiaalia ja aaltopeltinen katto on puretusta vanhasta ladosta. Oleskelualueen lisäksi tilassa on kesäkeittiö.

8. Paras paikka keskellä pihaa

Paistaako päivä parhaiten muualle kuin talon vierelle? Ei hätää, vie terassi sinne minne tahdot. Tee siitä saari tai luo terassien ja laiturien jatkumo, joka ohjaa oikeaan paikkaan. Erilaisilla varjoilla viimeistelet tunnelman ja saat suojaa pahimmalta paahteelta.

9. Portaat sohvina

Atriumtalon perusideaan kuuluu ajatus seinien suojassa olevasta pihasta. Tässä talossa atriumpihan sisälle syntyy myös oma amfiteatteri, kun terassi taipuu portaiksi ja istuimiksi. Täydellinen paikka pihalla istuskeluun!

10. Vähän tasoa, kiitos!

Kuten kotona, myös pihalla pienet tasoerot luovat yllätyksellisyyttä ja tekevät tunnelmaa. Usein eri tasoihin ohjaa maasto, mutta maata voi myös muokata luontevien pihahuoneiden luomiseksi. Puutarhuri Lea Raudan pihalla terassit ja istutukset nivoutuvat yhteen kauniisti.

11. Reilusti näköä ja kokoa

Mikä on parasta taloa kiertävällä terassilla? Se, kun voi kipitellä sukkasillaan ovelta ovelle! Tässä hirsitalossa ei ole niukasti neliöitä, mutta heti ovelta alkava terassi tuo kesällä mukavasti lisää oleskelutilaa. Isot pariovet tai jättiläismäinen liukuovi ovat täydellinen pari kookkaalle terassille.

Onko parhaalla terassin paikalla puu? Käännä asia voitoksi ja tee puulle oma aukko terassiin.

12. Ryhtiä pihalle

Onko pihallasi oleskelualue, joka ei millään tunnu jäsentyvän kokonaisuudeksi? Terassi tai patio saattaa olla oiva ratkaisu! Tämän pihan entinen pulmapaikka on nyt viihtyisä oleskelualue, jota istutukset ja puut rajaavat kauniisti. Lue juttu, jossa kerrotaan tarkemmin tämän pihan muutoksesta!

13. Suojassa lasien takana

Lasitettu terassi on käytännössä yksi ylimääräinen huone. Talvella terassilla on tietenkin melko kylmää ja helteellä hikistä, mutta suurimman osan vuodesta siellä on juuri täydellistä. Joskus terassi voi myös laajentua lasituksen ansiosta. Tällä terassilla katon ja sivuseinien lasitus lähes tuplaa tilan entiseen verrattuna. Lue lisää terassiremontista ja katso myös ennen & jälkeen -kuvat!

14. Polkua pitkin

Luulitko sorakäytäväksi? Ehei, tämä viimeistelty polku on osa terassia, joka kulkee kauniisti istutusten keskellä. Talon edessä terassi laajenee oleskelualueeksi. Kulkuväyläksi rakennettu terassi rajaa nerokkaasti myös pihan istutusalueita.

Muokattu 10.6.2022: Lisätty linkkejä juttuihin, joissa voi tutustua kohteisiin paremmin.

2 kommenttia