Vanhasta hirsimökistä tuli kahdessa osoitteessa asuvan uusperheen yhteinen paikka ja loistava etätyötila: "Sydämeni läpätti onnesta jo, kun kävelimme pihaan"
Sisustus
Vanhasta hirsimökistä tuli kahdessa osoitteessa asuvan uusperheen yhteinen paikka ja loistava etätyötila: "Sydämeni läpätti onnesta jo, kun kävelimme pihaan"
Essi ja Jussi siirtyvät etätöihin mökille aina, kun mahdollista. Viikonloppuisin ja lomilla koko uusperhe nauttii kiireettömästä mökkeilystä 1885 rakennetussa hirsitalossa ilman moderneja mukavuuksia.
Julkaistu 18.5.2022
Meidän Mökki

Kun korona muutti elämän ja heitti monet suomalaiset etätöihin, Essi ja Jussi taputtelivat toisiaan selkään jo tehdyistä, onnistuneista mökkikaupoista. Unelmien kesämökki oli ehditty hankkia kesällä 2019 ja pieni pintaremonttikin saatu siihen malliin, että etätyöarjen siirtäminen mökille kävi näppärästi. Mökille Haminaan ajaa heidän kaupunkikodeistaan vain reilun tunnin verran.

– Työntekoon on tullut ihan uutta fiilistä, kun lounastunnilla voi vaikka poimia marjoja, grillata tai lähteä metsälenkille koiran kanssa, Essi iloitsee.

Edellinen asukas oli rakentanut romahtaneen huoltorakennuksen tilalle autotallin. Essi ja Jussi ovat maalanneet piharakennukset mustiksi. Talon keltainen väri toistuu ovissa.
Essin haave toteutui, kun hän sai omaksi fiilistelypaikakseen riippukeinun omenapuiden alta.
Haminassa mökkeilevät Essi ja Jussi sekä pojat Ukko, 10, ja Martin, 8. Mökki on vuonna 1885 rakennettu ja 1920-luvulla laajennettu hirsitalo.

Etätyömahdollisuuden ansiosta pariskunta voi viettää aikaa mökillä kahdestaan myös arkisin. Viikonloppuisin ja lomilla mökkeilystä nauttivat lisäksi Essin poika Ukko ja Jussin poika Martin. Kaupungissa Essi ja Jussi asuvat käytännön syistä eri osoitteissa, molemmat lastensa kanssa. Yhteen muuttoa on jarruttanut välimatka.

– Lapsilla on omat koulunsa ja harrastuksensa, joihin puuttuminen olisi tuntunut epäreilulta. Siksi aloimme kodin sijaan etsiä kesämökkiä, jossa voisimme viettää aikaa yhdessä.

"Sydämeni läpätti onnesta jo, kun kävelimme pihaan."
Essi

Katsastamisen arvoinen mökki löytyi Tori.fi:stä hakusanalla mummonmökki. Sateisena päivänä kolmisen vuotta sitten Essi ja Jussi ajoivat katsomaan taloa, jonka piha muhkuraisine omenapuineen oli kuin vehreä keidas.

– Sydämeni läpätti onnesta jo, kun kävelimme pihaan. Jussia sen sijaan taisi enemmän painaa edellisillan Flow-festivaali. Diplomi-insinöörinä hän suhtautui hankkeeseen muutenkin enemmän järjellä kuin tunteella. Ja hyvä niin, Essi sanoo nauraen.

Mökillä kuuluu olla koko ajan joku pikku puuha meneillään, ja kesällä grilli kuumenee joka päivä. Tärkeintä on, että tekeminen on hauskaa ja stressitöntä.
Keittiöpuutarha yrttilaatikossa on helppohoitoinen. Sitä koristavat lautasten sirpaleet, jotka auttavat multaa pitämään kosteutta.
Piirakan marjat voi poimia omasta pihasta.

Talon vanhin osa on rakennettu vuonna 1885, ja 1920-luvulla taloa on laajennettu muutamalla kamarilla. Edellinen omistaja oli ollut myöskin kesäasukas ja korjaillut mökkiä isänsä avustuksella. Kaikesta näki, että talovanhusta oli huollettu rakkaudella ja harkintaa käyttäen.

– Talo oli hyvässä kunnossa eikä vaikuttanut loputtomaan remonttikierteeseen johtavalta rahaloukulta. Vesivahingon mahdollisuutta ei ollut, sillä taloon ei tullut vettä sisään ja kattokin oli ehjä, Jussi kertoo.

Edellisen asukkaan toimeliaisuuden ansiosta Essi ja Jussi säästyivät suurilta korjausoperaatioilta: esimerkiksi talon alimmat hirret oli jo vaihdettu. Uusille omistajille jäi lähinnä maalaushommia ja pihan kunnostusta.

"Päätimme, että satsaamme kuivan maan taloon, josta voimme tehdä mieleisemme."
Essi

Ensimmäisenä kesänä piharakennukset saivat mustan maalin pintaansa, toisena kesänä aloitettiin terassin rakennus.

– Kun aloimme puhua mökin hankkimisesta, päätimme, että satsaamme kuivan maan taloon, josta voimme tehdä mieleisemme. Emme halunneet laittaa kaikkia rahojamme kiinni omaan rantaan, Essi sanoo.

Nopean nettiyhteyden ansiosta työskentely mökillä sujuu mutkattomasti. Lapsettomilla viikoilla Essin ja Jussin työhuone on mökillä aina, kun se on mahdollista.
Keittiön vanha puuhella on edelleen käytössä. Sen lämmöstä nauttii myös kääpiömäyräkoira Danny.
Osa huonekaluista on tullut talon mukana, muun muassa Martinin huoneessa oleva vanha pulpetti.
Maalia kunnostustöihin on kulunut kymmeniä litroja. Projektien punainen lanka on ollut ”nopeasti valmista”.

Osa mökkeilyn viehätystä ovat Essin ja Jussin mielestä kaupunkikoteja askeettisemmat olot. Taloon ei edelleenkään tule vesi sisälle, ja pihan perällä nököttää kompostoiva huussi. Tiskaus sujuu näppärässä kesäkeittiössä. Television sijaan voi ihailla luontoa tai vaikkapa pönttöuunissa loimottavaa tulta.

– Vietin oman lapsuuteni hyvinkin alkeellisissa oloissa, koska vanhempani rakensivat omakotitaloa lama-aikaan. Meillä oli silloin maalattia, ja äiti lämmitti pesuvedet padassa, joten mukavuuksien puuttuminen on tuttu juttu. Ja oli Jussillakin jotain kokemusta kesämökeistä, Essi kertoo.

Kunnostusta on tehty hienovaraisesti ja talon yli satavuotiasta historiaa kunnioittaen. Talon kaikki sisäpinnat ovat saaneet uuden maalikerroksen, mutta vanhat lankkulattiat saivat jäädä koskemattomiksi. Vuosien saatossa syntyneitä kolhuja ei haluttu hävittää hiomalla.

Kesäkodin sisustustyyli on modernin ja vanhan seesteinen sekoitus. Käytetyt sävyt ovat pehmeitä, ja hieman pysähtynyt tunnelma tekee mökistä otollisen rentoutumiselle.

Sisustus on rakentunut pitkälti kierrätetyistä löydöistä.

Kaupan mukana tuli myös paljon vanhoja huonekaluja, työkaluja ja jopa päältä ajettava ruohonleikkuri. Moni tavara pääsi takaisin käyttöön, ja sisustus on rakentunut pitkälti kierrätetyistä löydöistä.

– Ideat tulevat yleensä Essiltä, ja minusta ne ovat aina hyviä. Itse sitten esitän vielä ehkä joitakin käytännön toteutukseen liittyviä kysymyksiä tai huomioita, Jussi sanoo.

Hirsiseiniä avatessa löytyi monta kerrosta kuviollista tapettia.
Talo lämpenee tunnelmallisesti puulla, ja lisänä käytetään tarvittaessa sähköpattereita. Essin ja Jussin makuuhuoneessa on ihana vanha pönttöuuni.
Lastenhuoneissakin turha roina on karsittu minimiin. Ukkoa kiinnostavat omat tieteelliset kokeet ja tutkimukset.
Perheen mökkielämää voi seurata Instagramissa: @omenapuutarhantalo.
Pesupiste on sekä kaunis että kätevä.
”Talossa asui aikoinaan Saukkosen rouva lehmänsä kanssa, ja hänen legendaariset vaapukkansa elävät vieläkin kyläläisten puheissa”, Essi kertoo.

Tärkeimpiä mökille asetettuja kriteereitä oli se, että talossa on riittävästi tilaa kaikille perheenjäsenille. Essi ja Jussi halusivat, että kummallakin pojalla on oma huone, jonne voi halutessaan vetäytyä tekemään omia juttuja tai lepäämään.

Myös poikien kaverit ovat aina tervetulleita mukaan, ja siksi molempien lasten huoneissa on ylimääräinen sänky yövieraalle.

Kesäkodin motto on: vähemmän pelikoneita ja vempaimia, enemmän kekseliäisyyttä. Luonto on viihdykkeenä loputon.

– Ukko harrastaa partiota ja viihtyy ulkona kompassin ja erilaisten projektien parissa. Martin taas rakastaa trampoliinia ja paljua, Essi kertoo.

Suosikkilajeja ovat kroketti ja sulkapallo.

Talo sijaitsee taajama-alueella, joten portin pieleen pysähtyvästä kirjastoautosta voi hakea lukemista tai jäätelöautolla piipahtaa ostoksilla.

– Taidamme olla täällä ainoat kesäasukkaat. Iso tontti ja sen sijainti täällä pellon laidassa takaavat silti oman rauhan ja mökkitunnelman.

Hellekausina rengaskaivosta on loppunut vesi ja iltapesut on tehty läheisellä mattolaiturilla. Uusin investointi on porakaivo.
Pihapiirissä kasvaa kauniita vanhoja omenapuita ja marjapensaita.
Sauna, palju ja terassi muodostavat pihan pyhän kolminaisuuden. Koska talo ei kaivannut suuria remontteja, pihan viihtyisyyteen on voitu panostaa paljon.
Piha-amme on arjen luksusta. Mökillä hyödynnetään sadevettä, joka tippuu suodatinverkon läpi suoraan ammeeseen. Lämmintä vettä voi lisätä saunan padasta.
Saunaan on lyhyt matka.

Saunan ja paljun luo takapihalle on Jussin toiveesta rakennettu uusi 45-neliöinen terassi. Myös kesäkeittiön yhteydessä on oma terassinsa grillausalueineen.

Parasta mökillä ovat perheen yhteiset hetket ja etenkin illat, jolloin koko porukka kerääntyy ulos syömään, saunomaan ja paljuilemaan.

– Niihin on muodostunut oma ruokakin, jota kutsumme mökkipitsaksi. Valmispitsapohjan päälle heitetään jotain täytettä ja kourallinen yrttejä pihasta. Tätä spesiaalia herkkua ei syödä missään muualla kuin täällä, Essi kertoo.

1 kommentti