Meidän Mökki

Valokate suojaa terassin tai kesäkeittiön sateelta ja auringon paahteelta – tutustu materiaaleihin ja niiden ominaisuuksiin

Valokate suojaa terassin tai kesäkeittiön sateelta ja auringon paahteelta – tutustu materiaaleihin ja niiden ominaisuuksiin
Valokate mahdollistaa terassilla tai kesäkeittiössä oleilun myös sadesäällä tai auringon paahtaessa. Hyvä valokate estää häikäisyn ja suodattaa merkittävän osan ultraviolettisäteistä. Sopivan materiaalin valitseminen ei ole helppoa, koska vaihtoehdoilla on monenlaisia ominaisuuksia.
Julkaistu: 27.5.2021

Valokate – erilaiset materiaalit

Polykarbonaatti (PC)

Polykarbonaatti on läpinäkyvä, iskunkestävä materiaali, jota on helppo työstää. Sitä voi taivuttaa kylmänä, sahaaminen muotoon on helppoa, ja myös reikien poraus on vaivatonta. Peruspolykarbonaatti on pehmeähköä, minkä vuoksi siihen jää helposti naarmuja, eikä se kestä voimakkaita kemikaalejakaan. Kovapinnoitettu PC on kalliimpaa mutta tarjoaa kestävämmän suojan ja on erittäin iskunkestävää: parhaimmillaan jopa 200 kertaa lasia vahvempaa. Polykarbonaattilevyjen hintaa nostaa helposti se, että asennuksessa tarvitaan enemmän väli- ja päätylistoja kuin muiden materiaalien käytössä.

Polyvinyylikloridi (PVC)

Perinteisesti suosituin valokatemateriaali on edullinen pvc, jota käytetään ennen kaikkea avoterasseissa. Ohutta PVC-valokatetta ei kannata sijoittaa paikkaan, jossa valokatteen päälle voi pudota puun oksia tai lumikuormia. Kirkas PVC-valokate läpäisee valoa 83 prosenttia.

Lasi

Lasi on näyttävä ja tyylikäs valokatemateriaali, mutta myös muita yleisiä vaihtoehtoja hintavampi. Kunnollinen kattolasi on karkaistua turvalasia. Yleisimmin käytetyt lasivahvuudet kattolaseissa ovat 8 mm, 10 mm ja 12 mm, mutta myös 25 mm, 35 mm ja 50 mm paksuja laseja käytetään.

Trapetsi- ja aaltolevy

PC-pohjaisia trapetsi- ja aaltolevyjä käytetään useimmiten avonaisissa tiloissa, joissa ei tarvita eristystä, mutta sen sijaan sateensuojaa ja hyvää valonläpäisyä. Tällaisia voivat olla terassit sekä grilli- ja autokatokset. PC-trapetsi- ja aaltolevykatto muodostuu yhdestä kerroksesta eikä siksi eristä, mutta se on kulutusta kestävä ja sietää erinomaisen hyvin pohjoismaista ilmastoa.

Kennolevy

Lämmitettävien terassien ja vastaavien tilojen valokatteeksi soveltuvat polykarbonaatista valmistetut kerros- eli kennolevyt. PC-kennolevyt muodostuvat kahdesta tai useammasta pinnasta ja niiden välillä olevasta ilmatilasta eli kennoista. Niitä saa eri paksuisina ja sävyisinä, ja ne näyttävät modernimmilta kuin esimerkiksi aaltolevyt. Myös lasitetuille terasseille suositellaan kennolevyjä, koska ne vähentävät kondensaation muodostumista. Kennorakenteen ansiosta levy on jäykkä, ja suhteellisen kevyellä runkorakenteella saadaan isojakin pinta-aloja. Kennolevyt kestävät hyvin lumikuormaakin.

Läpinäkyvistä kattomateriaaleista lasi on paras ja kallein. Sen huoltaminen on kuitenkin vaativaa. Muoviset trapetsilevyt ja kennolevyt ovat sille erinomaisia vaihtoehtoja.

Valokatteiden värit

Yleisimmät valokatteet ovat kirkkaita ja lasimaisia, mutta valikoimissa on niin opaaleja, pronssisia kuin harmaita sävyvaihtoehtoja. Kirkas kate päästää auringonvalon lävitseen sellaisenaan, vaalea mattalevy hajoittaa ja pehmentää sitä hieman, ja harmaa sävy himmentää kirkasta aurinkoa. Pronssinen valokate antaa katon läpi tulvivalle valolle hieman lämmintä sävyä.

UV-suoja ja kestävyys

Valokate voi olla suojattu auringonvalolta läpikotaisin tai UV-suoja voi olla vain levyn ulkopinnassa. Siinä tapauksessa asennusvaiheessa pitääkin tarkistaa, että suojattu pinta tulee ulospäin. Lasi on auringonvalon aiheuttamalle rasitukselle immuuni, mutta muovit muuttavat jonkin verran väriään auringossa. Aiemmin levyistä tuli valossa jopa valkoisia, mutta uv-suojaus on kehittynyt ja sävyt pysyvät lähes muuttumattomina.

Valokatteen hinta

Valokatteiden hintahaarukka on todella laaja. Hieman yleistäen voi väittää, että mitä paremmin valokatteen pitää suojata, sitä laadukkaammasta ja paksummasta materiaalista se kannattaa asentaa. Monikerroksiset levymäiset valokatteet pitävät paremmin lämpöä lasitetulla terassilla, jota käytetään varhain keväällä ja myöhään syksyllä. Pelkästään sateensuojaksi tarkoitettu kate ei-lämmitettävään tilaan voi olla ohuempi ja ominaisuuksiltaan vaatimattomampi.

Takuu

Valmistajat myöntävät valokatteille yleensä 5–10 vuoden takuun. Takuut käsittävät valmistus- ja raaka-ainevirheet, mutta myös särkymistä, valonläpäisevyyttä sekä mitta- ja muotopysyvyyttä sisältäviä osioita.

Valokatteen puhdistus

Kaikki läpinäkyvät katemateriaalit on puhdistettava säännöllisesti, jotta niiden valonläpäisykyky säilyy. Valokate ei ole laiskan valinta.

Tarkista säännöllisesti

  • Poista kaikki irtoroskat.
  • Pese miedolla pesuaineella ja huuhtele.
  • Tarkista kiinnitysruuvien kiristys.
  • Tarkista sekä liittymäpellitykset että liitäntäprofiilit.
  • Kerroslevykatteissa huomioi lisäksi saumalistat ja mahdolliset reunapellitykset.

Pese huolellisesti

  • Älä hankaa levyjä harjoilla, hiovilla materiaaleilla tai terävillä työkaluilla.
  • Älä käytä emäksisiä äläkä hankaavia puhdistusaineita.
  • Älä käytä höyrypuhdistusta. Käytä painepesussa aina alhaisia paineita.
  • Älä käytä asetonia, bensiiniä, bentseeniä tai liuottimia, jotka sisältävät butyyliglykolia tai isopropanolia.

Lähde: Keraplast

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Pihlgren ja Ritolan tapetit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »