Avotakka

Nina ja Markus kunnostivat 15 vuotta tyhjillään olleesta rantahuvilasta vaaleasävyisen kakkoskodin – ”Sisustus antaa ympäröivän luonnon loistaa värikkäänä”

Nina ja Markus kunnostivat 15 vuotta tyhjillään olleesta rantahuvilasta vaaleasävyisen kakkoskodin – ”Sisustus antaa ympäröivän luonnon loistaa värikkäänä”
Sisustussuunnittelija Nina Möller perheineen haaveili ikiomasta lomakodista. Unelman täytti pitkään tyhjillään ollut 1960-luvun huvila villissä puutarhassa merenrannalla. Kakkoskodin tunnelmassa Yhdysvaltojen itärannikko kohtaa Ruotsin länsirannikon.
Julkaistu 18.8.2021
Nina ja Marcus muuttavat kolmen lapsensa kanssa kesäksi kakkoskotiinsa meren äärelle. Olohuoneen ikkunoiden paikalle vaihdetut pariovet saavat ulkotilan liittymään saumattomasti sisätiloihin.

Oma kesäkoti oli unelmissa monta vuotta. Nina ja Marcus Möller olivat viettäneet aiemmat kesälomat vanhempiensa huviloilla, mutta perheen lasten varttuessa haave omasta vapaa-ajan paikasta kasvoi.

Möllerit asuvat aivan Helsingin keskustassa ja haluavat viettää vapaa-aikansa meren äärellä. Haaveissa oli paikka, jonne voisi mennä ympäri vuoden ja jonne pääsisi autolla suoraan pihaan. Toivelistalla oli myös lyhyt etäisyys, jotta mökiltä voisi vaivatta käydä töissä.

Kolme vuotta sitten pari löysi netti-ilmoituksen perusteella vuonna 1969 rakennetun huvilan, jota oli vuosikymmenten saatossa laajennettu ja remontoitu useaan kertaan. Sijainti oli mieleinen, noin 40 minuutin automatkan päässä kotoa. Paikan nähdessään pariskunta ihastui valtavasti.

Nina suunnitteli vanhan takan paikalle uuden. Terrakottalaatat henkivät 50-lukua.
Ystävältä saatu vanha Bitcon nojatuoli on verhoilutettu Johanna Gullichsenin kankaalla. Tyynyt ovat Svenskt Tennin. Talon tumman kirjahyllyn Nina maalautti hennon harmaaksi. Valaisin on Bestliten.

Nina, mihin ihastuitte kesäpaikassanne?

Näimme heti paikan potentiaalin. Eniten pidimme taloa ympäröivästä luonnosta ja rannasta. Talo oli ollut tyhjillään 15 vuotta, ja piha oli päässyt villiintymään. Uskoin kuitenkin, että saamme pelastettua paljon alkuperäisiä kasveja. Erityisen iloinen olen suurista rhododendroneista.

Jouduitteko remontoimaan taloa?

Taloa oli kunnostettu vuosien mittaan, mutta halusimme remontoida kesäpaikan omannäköiseksi. Kaadoimme olohuoneesta ja eteisestä muutamia seiniä, jotta saimme tilasta avaran. Olohuoneen kaksi ikkunaa korvasimme kaksilla pariovilla, jotka johtavat terassille. Uusimme myös lattian. Sen materiaalissa päädyimme saarniin, joka kestää hyvin lapsiperheen käyttöä. Maalautimme seinät ja uusimme sisäkatot. Keittiö oli laadukas, joten vaihdoimme vain kaapinovet. Kylpyhuoneista kaksi remontoimme ja kolmannen, ylimääräisen, muutimme lastenhuoneeksi.

Korituolit Nina toi vanhempiensa huvilalta Nauvosta. Niiden pariksi sopii Casuarinan marmorinen sohvapöytä, joka on alun perin hankittu kaupunkikotiin. Tyynyt ovat Svenskt Tennin ja Artekin tarjoiluvaunu on Bukowskisilta. Taustalla näkyvä antiikkinen seinäkaappi on saatu perintönä.
Nina ja Marcus kaatoivat seiniä eteisen ja olohuoneen väliltä ja nyt tila on avara. Seinähirret pariskunta maalautti valkoisiksi. Gervasonin Ghost-sohva on harvoja kakkoskotiin tehtyjä uusia hankintoja. Nina valitsi siihen hiekansävyisen pellavaverhoilun. Casuarinasta hankitulla marmori­pöydällä on hauska mustekala­kynttilänjalka Artillerietista.
Nina teetti itse suunnittelemansa ruokapöydän puusepällä. Børge Mogensenin J39-tuolit ovat Frederician mallistosta Nomartista ja valaisimet Ikeasta.
Ruokailutila, keittiö ja olohuone ovat yhtä suurta tilaa. Puustellin keittiö päivittyi mieleiseksi välitilan laatoituksella ja uusilla kaapinovilla vanhaan runkoon. Graniittitaso sai jäädä kestävyytensä vuoksi. Niemekkeen yllä on Artekin valaisimet.

Miten talon tilat jakautuvat?

Kaikki kodin tilat ovat samassa tasossa. Sisääntulon vierestä lähtee leveä käytävä, jonka varrella on neljä makuuhuonetta. Toinen kylpyhuone on meidän vanhempien makuuhuoneen yhteydessä, ja toinen on pääosin lasten käytössä. Saunarakennus on rannassa. Rakensimme talon jatkeeksi suuren terassin, jolle käydään olohuoneen suurista pariovista. Arkkitehti Julia Hertell oli apunani terassien sijoittelussa. Terassi jatkuu talon toiselle puolelle, makuuhuoneemme edustalle.

Millaista tunnelmaa hait kesähuvilan sisustukseen?

Talon sisustus syntyi yhdistelmästä perittyjä kalusteita ja harkittuja uusia hankintoja. Pitsihuvilamaisen romantiikan sijaan halusin modernimpaa, ehkä 50-luvun tunnelmaa, onhan talokin 60-luvun lopulta. Halusin sisustaa kakkos­kotimme toimivaksi ja lapsiperheen arkeen sopivaksi. Meillä kyläillyt mökkinaapurimme tiivisti kesäkotimme tunnelman hauskasti: ”USA:n itärannikko kohtaa Ruotsin länsirannikon.”

Pariovista käy kulku terassille. Lisa Johansson-Papen valaisin on Ninan isän lapsuudenkodista.
Makuuhuoneen edustan terassilla on ihanaa viettää aikaa lasten kanssa rottinkisissa riippukeinuissa.

Teet työksesi sisustussuunnittelua. Miten sujui oman kakkoskodin sisustaminen?

Oman kodin suunnittelu on hauskaa mutta toisaalta haastavaa, koska ammattilaisena tiedän lukuisat vaihtoehdot. Koska halusin tuoda tänne 50-lukua, päädyimme aikakautta henkiviin ruokapöydän tuoleihin. Sisustus on vähäeleinen, ja detaljeina nousevat Svenskt Tennin tekstiilit, joita olen aina halunnut, mutta vasta tämän paikan tyyliin ja sisustukseen ne istuivat. Sohvan ja ruokapöydän tilasin ensimmäisenä, ja muu sisustus syntyi niiden ympärille. Oikeastaan vain sohva, matto ja ruokapöytä tuoleineen ovat uusia hankintoja, muut perittyjä tai kotoamme tuotuja.

Ninan ja Marcuksen makuuhuone on talon päädyssä. Sängynpäädyn Nina teetti Tissus Colbertilla. Päiväpeite on Casa Stockmannin ja torkkupeitto muisto häämatkalta Malesiasta. Tyynyt ovat Walles & Wallesin ja pöytävalaisin Ellokselta. Tauluissa on Ninan kuivattamaa merilevää Floridasta.
Makuuhuoneesta on upea näkymä merelle.

Kerro värivalinnoistasi!

Hirsiseinät olivat alun perin puunsävyiset, ja halusin raikastaa niiden ilmettä. Maalautimme kaikki seinäpinnat valkoisiksi, ja uuden saarnilattian kanssa kokonaisuus on nyt toimiva. Tekstiilit tuovat väriä sisustukseen, ja lastenhuoneissa olen käyttänyt värikkäitä tapetteja. Mielestäni on hauskaa, että kesäkotimme sisustus on vaaleahko, koska se antaa kaikkialla meitä ympäröivän luonnon loistaa värikkäänä.

Mikä on mielestäsi onnistuneinta?

Paras ratkaisu oli olohuoneen, keittiön ja ruokailutilan yhdistäminen seiniä kaatamalla. Avoimessa tilassa koko perhe viettää paljon aikaa yhdessä. Toinen onnistunut yksityiskohta on takka, jonka suunnittelin yhdessä arkkitehti Julia Hertellin kanssa. Takkaa reunustaa terrakottalaatta, joka vie ajatukset 50-luvulle. Oli haastavaa löytää oikean kokoista laattaa, mutta lopulta löysin sopivat Ruotsista.

Marcellan huone on hurmaavan tyttömäinen. Sienijakkara on Salakaupasta ja jalkavalaisin Ikean. Kattovalaisin on Tord Boontjen Midsummer Light. Antiikkisänky on Fasaanista.
Voimakaskuvioisella tapetilla on valtavan tehokas vaikutus tilan tunnelmaan – pelaa sillä! Tähän lastenhuoneeseen tuo ikuisen kesän Boråstapeterin Jubileum-malliston Flora.

Kuinka paljon vietätte aikaa kakkoskodissanne?

Olemme huvilalla ympäri vuoden viikonloppuisin ja kesät asumme täällä kokonaan. Minä muutan huvilalle, kun lapsilla loppuu koulu, ja Marcus käy mökiltä käsin töissä. Meidän mielestämme ihaninta on juuri siinä vaiheessa kesää, kun pääsemme koko perhe kokonaan asettumaan tänne.

Nina Möllerin pro-vinkit: Näin teet kesäkodin tunnelman

  • Pohdi tarkkaan, millaista tunnelmaa tavoittelet, ja valitse kalusteet ja sävyt sen mukaan. Kokoa ideoita Pinterest-tauluun.
  • Ota huomioon rakennuksen arkkitehtuuri ja muotokieli. Harmonia syntyy siitä, että talo ja sisustus puhuvat samaa kieltä.
  • Hanki juuri teidän talonne mittakaavaan sopivia kalusteita. Suureen olohuoneeseen iso sohva, pieneen keveitä kalusteita. Matalaan tilaan sopivat matalat kalusteet, korkeaan vaikkapa suuret kaapit.
  • Valitse värimaailma, joka tuntuu omimmalta sinulle ja sopii paikkaan. Sisältä tumma rakennus raikastuu vaaleilla kalusteilla. Vaaleat seinät taas antavat enemmän tilaa väreille ja kuoseille.
  • Kannattaa yhdistää uusia ja vanhoja huonekaluja. Monet kesäkotimme kalusteista ovat perittyjä, osan olen tuonut vanhempieni kesähuvilan varastosta.
Kommentoi »