Meidän Talo

Vesileikkejä omalla pihalla! Haaveiden uima-allas kutsuu perheen isot ja pienet vesipedot nauttimaan kesäpäivistä

Vesileikkejä omalla pihalla! Haaveiden uima-allas kutsuu perheen isot ja pienet vesipedot nauttimaan kesäpäivistä
Kun kotipihalla on uima-allas, ei sieltä tarvitse poistua koko kesänä! Perheen uimakausi alkaa vappuna ja jatkuu lämmitetyissä vesissä loka–marraskuulle.
Julkaistu: 7.7.2020
Vaikka omalta pihamaalta siintää meri, ei Pohjanlahdessa pulikoiminen voita uima-altaan kirkasta ja trooppisen lämmintä vettä. Näin tuumivat pietarsaarelaiset Nilla ja Tomi.
Ajatus omasta uima-altaasta kypsyi rauhassa useamman vuoden ennen toteutusta. Toimeen päätettiin ryhtyä, kun perheen nuorimmainen oppi uimaan.

Mitä haluttiin?

Toiveissa oli viihtyisä oleskelupaikka, jossa voisi viettää rennosti kesää: uida, nauttia auringosta ja kokata kesäkeittiössä. Näistä syistä myös altaan ympärille halutiin reilusti tilaa sekä perheelle että ystäville.
Uima-altaan paikaksi valittiin rinnetontin korkein ja aurinkoisin kohta. Nurmikenttänä ollut alue oli lisäksi suojaisa.
Tältä piha näytti ennen uima-altaan rakentamista.

Mitä tehtiin?

Viikon kestänyt rakennusprojekti aloitettiin maansiirtotöillä. Rakennuspaikka oli haastava. Tarvittavat koneet piti viedä työmaalle kahden rakennuksen väliin jäävästä 3,5 metriä leveästä kujasta. Myös maastonmuodot asettivat omat haasteensa.
Tontin alaosan ja tulevan allasalueen korkeusero oli kaksi metriä. Ylä- ja alamaa oli erotettu toisistaan luonnonkivistä tehdyllä jyrkällä pengerryksellä. Ennen kaivuutyötä pengerrykseen piti tehdä aukko, josta työkoneet pääsivät kaivamaan altaan pohjaa, joka tyhjennettiin kokonaan vanhasta maa-aineksesta. Alue kaivettiin samaan korkoon muun pihan kanssa ennen uusien murskeiden levittämistä.
Uima-allasalueen paikaksi valikoitui rinnetontin korkein kohta. Luonnonkivistä rakennettua jyrkkää pengerrystä jouduttiin purkamaan, jotta työkoneet pääsivät tulevalle allas-alueelle kaivuutöihin.
Kun allasalueen pohja oli mursketäytöillä nostettu lähes entiseen korkoonsa, se tiivistettiin ja pohjalle levitettiin paksut eristeet. Lasikuidusta tehty allaselementti siirrettiin paikalleen nosturilla talon yli ja eristettiin sivuilta. 1,5 metriä syvä allas jätettiin reunoiltaan noin 30 senttiä maanpinnan yläpuolelle. Näin altaan yläreuna ja sen ympärille tuleva terassi saatiin samaan tasoon.
Lasikuidusta tehty uima-allaselementti tilattiin paikalliselta PoolSpa-yrityksestä. Toimituspakettiin kuului myös allastikkaat ja hiekkasuodatin.
Uima-altaan suodatin ja veden lämmittämistä varten hankittu ilma-vesilämpöpumppu asennettiin viiden metrin päässä altaasta sijaitsevaan lämpimään autotalliin. Laitteet halutiin sijoittaa autotalliin mahdollisten meluhaittojen minimoimiseksi.
Lehtikuusiterassiin on upotettu 12 pientä spottivalaisinta. Lisää valoa on allas-alueen taustana olevassa lauta-aidassa. Myös altaassa on oma valaisin.

Mitä saatiin?

Lopputuloksena syntyi 5,5 metriä pitkä, 3,4 metriä leveä ja 1,5 metriä syvä leveä uima-allas, jota ympäröi myös tilava terassi, joka mahdollistaa oleskelun ja aurinkoisista päivistä nauttimisen. Terassille pystytettiin myös perheen haaveena ollut kesäkeittiö.
Allas-alueen toiseen päähän rakennettiin tilava kesäkeittiö, jonka yhteydessä on oleskelunurkkaus mukavine sohvineen.
Allas on havaittu helppohoitoiseksi. Roskat kerätään haavilla ja allasimurilla. Kerran viikossa suodattimeen lisätään klooritabletti ja tarkastetaan veden laatu.
Uimakausi alkaa vapusta ja kestää loka–marraskuulle. Altaan vesi pidetään ympäri kauden 32-asteisena. Talveksi altaan vedenpinta lasketaan metriin ja se peitetään uretaanilevyillä.
Kesäöisin altaan päälle vedetään allaspeite. Talvisin sitä suojaavat uretaanilevyt.

Mitä altaan rakentaminen maksoi?

  • maanrakennustyöt ja altaan eristemateriaalit 3 500 e
  • allaselementti, hiekkasuodatin, allasimuri, harja ja tikkaat 11 000 €
  • altaan lämpöpeite ja uretaanikate 800 €
  • ilma-vesilämpöpumppu 1 200 €
  • valaistus 600 €
  • sähkötyöt 1 000 €
  • terassi- ja pergolamateriaalit 5 600 €
  • terassin ja pergolan rakentaminen 3 000 €
  • kalusteet 3 500 €
Yhteensä 30 200 euroa.
Kommentoi »