Ruoka

Mustuivatko banaanit, vanheniko kerma? Kokosimme 13 ideaa, joilla loihdit kaapeissa kummittelevista ruoantähteistä uusia herkkuja

Mustuivatko banaanit, vanheniko kerma? Kokosimme 13 ideaa, joilla loihdit kaapeissa kummittelevista ruoantähteistä uusia herkkuja

Vanhat juustonkannikat ja vihanneslokeron nuupahtaneet kasvikset ovat tuttu näky monessa jääkaapissa. Älä kuitenkaan heitä niitä pois, vaan kokkaa aineksista sen sijaan uusia herkkuja. Samalla vähennät ruokahävikkiä ja säästät rahaa. Kokosimme 13 reseptiä, joiden avulla biojäte pysyy nälkäisenä!
Teksti Satu Koivisto
Kuvat Joonas Vuorinen

1. Munakkaaseen uppoaa kinkut ja juustot

Munakas on kätevyydessään voittamaton: paitsi että se on helppo kyhätä kasaan vaatimattomista raaka-aineista, sen sisään voit ujuttaa kinkun rippeet, jauhelihakastikkeen jämät ja kypsät lisäkevihannekset. Jos sinulla on epämääräisiä juustonkannikoita, raasta ne ja ripottele munakkaan päälle.

2. Aamulla kaurapuuroa, illalla sämpylöitä

Jäikö puurokattilan pohjalle aamulla taas pari kauhallista? Puurosämpylät maistuvat taivaallisilta iltapalalla, sillä raskin, eli esijuuren, ansiosta niihin tulee sopivan hapan maku. Kun teet raskin aamulla muhimaan, pääset töiden jälkeen leipomaan. Voit lisätä kaurapuuron lisäksi taikinaan muitakin puuroja, esimerkiksi manna- tai riisipuuroa. "Paras (puuro)sämpyläresepti", kommentoi lukijammekin.

3. Lurpsahtiko salaatti? Surauta smoothie!

Nuupahtanut ruukkusalaatti ei ehkä enää maistu leivän päällä tai vihersalaatissa, mutta kokeile surauttaa se smoothieksi. Vihersmoothie valmistuu kätevästi sauvasekoittimella tai blenderissä, ja siihen voit tyhjentää hedelmävatia ja mehupurkkien pohjia jääkaapista.

4. Pantteribanaaneista täydellistä pehmistä

Onko hedelmävadilla taas mustapilkkuisia pantteribanaaneja? Ei hätää, sillä ne ovat taivaallisen pehmiksen pääraaka-aine. Kuori banaanit, pakasta yön yli ja surauta seuraavana päivänä suussasulavaksi pehmikseksi. Mansikkapehmis saa makunsa mansikoista, mutta voit lisätä banaanien kaveriksi esimerkiksi herukoita, puolukoita tai vaikkapa nutellaa. Ota tavaksi pakastaa mustuneet banaanit, niin sinulla on pehmiksen raaka-ainetta aina pakastimessa.

5. Köyhät ritarit syntyvät myös leivästä

Kun leipälaatikossa on mitä tahansa kuivahtanutta vaaleaa leipää, köyhät ritarit ovat jo melkein lautasella. Dippaa leipäviipaleet munamaidossa ja paista voissa kullankeltaisiksi. Jos haluat, mausta munamaito kardemummalla, vaniljasokerilla tai vaikka ruskealla sokerilla. Toki voit paistaa köyhät ritarit myös pullasta tai vaikka halkaistuista korvapuusteista.

6. Leipäsalaatti jota haluat lisää

Kuiva leipä uppoaa myös italialaiseen panzanella-salaattiin. Pinaattipanzanella valmistuu vain viidestä raaka-aineesta, ja hätätapauksessa voit jättää pinaatinkin pois. Tomaatti ja oliiviöljy pehmittävät kuivuneet leipäkuutiot, jotka puolestaan imevät kaikki maut sisäänsä. Herkullista!

7. Pottumuusin toinen elämä

Perunarieska on ehdottomasti paras käyttökohde eiliselle perunamuusille. Sekoita muusin joukkoon kananmuna ja vehnä- tai ohrajauhoja ja painele leipäset pellille. Samalla idealla voit tehdä rieskoja mistä tahansa nahistumisuhan alla olevista juureksista. Keitä esimerkiksi porkkanat, soseuta ja yllätä perhe porkkanarieskoilla!

8. Kuivakaapin tyhjennys eli kätevät sämpylät

Nahistuneet porkkanat sujahtavat myös sämpylätaikinaan. Porkkanasämpylät valmistuvat nopeasti vaikka iltapalalle. Voit korvata kevytmaidon tai osan siitä piimällä, kermalla, kermaviilillä, jogurtilla ja rahkalla, ja osan vehnäjauhoista kuivakaapin pussinpohjilla, kuten leseillä, kaurahiutaleilla tai täysjyväjauhoilla.

9. Pannupizza valmistuu äkkiä

Pannupizza on vastaus, kun jääkaapissa on juustonkannikoita, kypsiä vihanneksia, avattuja kinkku- ja makkarapaketteja tai lusikallinen jauhelihakastiketta. Tee nopea taikina, lisää täytteet ja paista uunissa, kunnes juusto ruskettuu kauniisti.

10. Retroherkku, joihin tulee himo

Nostalgiset lämpimät voileivät ovat myös mainiota hävikkiruokaa. Leipä saa hyvin olla kuivahtanutta, ja päälle voi latoa mitä tahansa bolognesekastikkeesta nahistuneisiin tomaatteihin.

11. Kasvissosekeitto vihanneslaatikon eriparivihanneksista

Kasvissosekeitto kokoaa vihanneslaatikon eriparivihannekset herkulliseksi kokonaisuudeksi, joka maistuu myös lapsille. Käytä reseptiä summittaisena pohjana ja vaihtele kasviksia jääkaappisi sisällön mukaan. Neljän hengen keittoon tarvitset litran pilkottuja, raastettuja tai jo kypsiä lisäkevihanneksia ja litran kasvislientä. Saat keittoon syvemmän maun, jos ehdit paahtaa kasvikset uunissa. Jos jääkaapissasi on avattu tuore- tai sulatejuusto, lisää se keittoon makua pehmentämään.

12. Joustava kasviscurry, joka muuttuu vaikka katkarapucurryksi

Mausteinen kasviscurry on toinen hyvä loppusijoituspaikka nahistumisuhan alla oleville vihanneksille. Sopivan chilinen kastike syntyy currytahnasta, kookosmaidosta ja kalakastikkeesta. Lisää tofua, jos sinulla on, tai pengo kuivakaappi tölkkipapujen tai -kikherneiden varalta. Tai ehkä pakastimessa on katkarapuja? Tämä ohje kyllä joustaa!

13. Vanhan kerman muodonmuutos

Jäikö kermapurkki käyttämättä ja päiväyskin meni jo ohi? Ei hätää. Tyhjennä vanhentunut kuohu- tai vispikermapurkki kattilaan. Lisää 1 dl sokeria ja 1 dl fariinisokeria. Keitä kiehuen noin 5 minuuttia. Suolakinuski säilyy jääkaapissa useita viikkoja ja sitä voit lorotella paitsi kakkujen, myös jätskin pinnalle.

Julkaistu: 12.9.2018