Puurosämpylät
24 h 30 min
{
Aktiivinen
30 minPassiivinen
24 h Löytyykö kattilasi pohjalta kylmää aamuista puuroa? Upota se sämpylätaikinaan, niin hävikki muuttuu nopeasti herkuksi.
MA
MU
4.1
Kuvat
Julkaistu 13.1.2016

Puurosämpylät
Reseptin ainekset (20 kpl)
Raski
- 6 dlvehnäjauhoja
- 2 tlkuivahiivaa
- 3 dlvettä (kylmää, tai kivennäisvettä)
Lisäksi
- 3 dlkaurapuuroa (tai muuta kylmää puuroa)
- 1 dlvettä (kylmää)
- 1 tlkuivahiivaa
- 1 tlsuolaa
- 2 dlvehnäjauhoja (noin)
- 2 dlvehnäjauhoja (täysjyvä)
Puurosämpylät leivotaan näin:
- Mittaa raskin aineet kulhoon ja sekoita. Peitä kulho kelmulla. Anna raskin levätä huoneenlämmössä 8–24 tuntia.
- Kumoa raski yleiskoneen taikinakulhoon (tai jatka leipomista käsin). Lisää puuro, vesi, kuivahiiva ja suola. Käynnistä kone. Kun taikina on sekoittunut, lisää jauhoja, kunnes taikina on koossapysyvää, mutta vielä melko löysää.
- Anna koneen vaivata taikinaa noin 10 minuuttia.
- Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä hiukan. Jätä taikina niin löysäksi kuin se on käsittelyn kannalta mahdollista.
- Ota taikinasta lastalla paloja ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Sämpylät voivat hyvin olla epämuotoisia. Ripottele puurosämpylöiden päälle hiukan jauhoja ja peittele ne liinalla. Anna kohota noin 40 minuuttia.
- Paista puurosämpylöitä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Vinkki!
Jos haluat sämpylöiden pinnasta rapeita, laita uunin pohjalle laakeaan astiaan pari desiä kuumaa vettä. Älä myöskään peitä sämpylöitä leivinliinalla niiden jäähtyessä.

Rakastatko pataleipää? Pyöräytä samalla kaavalla myös leipomotasoinen ruisleipä, gluteeniton leipä ja rapsakat sämpylät

Soodasämpylät, joita ei tarvitse vaivata eikä kohottaa – leivo nopeasti leipää vaikka arki-illan iloksi
Kotivinkki

Parhaat hampurilaissämpylät
Kotivinkki

Parhaat hot dog -sämpylät
Maku

Yön yli kohotetut sämpylät
Maku

Rapeat peltisämpylät
Maku

Pataleipä
Maku

100 % pataruisleipä
Maku