Viherpiha

Upeinta kukkaloistoa suomalaisilta pihoilta

Upeinta kukkaloistoa suomalaisilta pihoilta
Värikkäästi kukkivilla kasveilla saat puutarhaan upeaa kukkaloistoa keväästä syksyyn. Katso inspiroiva kuvakoosteemme ja kokeile omassa pihassasi.
Julkaistu: 26.7.2016
Jaloangervot aloittavat kukintansa heinäkuun loppupuolella ja myöhäisimmät lajikkeet jatkavat vielä syyskuussa. Värivalikoimaa löytyy valkoisesta punaisen eri sävyihin. Sinikukkainen ukonhattu ja pensasmaisena kasvava kermesmarja täydentävät ryhmän.
Syysleimut ovat rakastettuja vanhan ajan perennoja, joiden loisteliaat värit pääsevät loppukesällä esiin. Komeamaksaruoho vihertyy aikaisin ja on pitkään nuppuvaiheessa, mutta se on silloinkin koristeellinen. Laakeat kukinnot ovat tärkeitä meden lähteitä perhosille.
Suomessa menestyviä kärhölajikkeita on valtava kirjo, joten kukinnoistakin löytyy runsaasti väri- ja kokovalikoimaa. Tässä köynnösportin muodostavat köynnöspinaatti ja loistokärhöt ’Hagley Hybrid’, ’Warszawska Nike’ ja ’Rouge Cardinal’. Etualalla valkoinen jaloangervo.
Vuorikaunokki, siniset siperiankurjenmiekat ja pallomaiset laukat muodostavat hienon sinisen ja liilan sävyjä kertaavan, rauhallisen mutta näyttävän ryhmän. Kuvan etukulmassa valkokukkainen kanadanvuokko. Humalaköynnös kohoaa taustalla.
Keltainen nappileinikki nostaa kukkansa pieninä ryhminä haaraisten varsien päähän. Kukinta kestää pitkään kesä–heinäkuussa. Alkukesällä mukaan ehtivät valkokukkaiset kurjenmiekat, pienet siniset lemmikit, tarhaidänunikot ja puna-ailakit.
Atsaleojen kukinta ei kestä kauan, mutta se pääsee loisteliaasti esille varhaisen kukintansa ansiosta. Etualan kesäpikkusydän sen sijaan kukkii läpi kesän.
Oranssin ja vaaleanpunaiset värililjat sekä liilansiniset karpaattienkellot saavat kukintatukea vaaleanpunakukkaisilta sormustinkukilta ja ruusuangervopensaalta.
Koristeomenapuut ja tulppaanit tuovat punaisen kukkaloiston sävyjä puutarhaan. Parhaassa tapauksessa ne kukkivat yhtä aikaa alkukesällä. Ihania kukkapuita ovat myös ruso- ja pilvikirsikat sekä pihlajat.
Kesäpikkusydän viihtyy parhaiten puolivarjossa, mutta tällä aurinkoisella pihalla se pärjää tuuhean kasviryhmän ansiosta. Tiivis istutusalue peittää maan ja estää sitä kuivumasta liikaa. Taustan pionit toistavat aniliininpunaista sävyä.
Tummanpunainen ’Europeana’ ja hempeän pinkki ’Ballade’ tarjoavat kukkaloistoaan heinäkuusta alkaen. Niille kannattaa varata puutarhan aurinkoisin paikka. Ryhmäruusut istutetaan syvään. Se parantaa talvenkestoa. Taustalla pilkottaa hempeän vaaleansininen maitokello.
Alppiruusu ’Mikkeli’ aloittaa kukkaloistonsa vaaleanpunaisena, mutta vanhetessaan kukinnot vaalenevat liki valkoisiksi. ’Mikkeli’ on voimakaskasvuinen ja talvenkestävä suomalainen alppiruusulajike. Se kukkii usein suurin piirtein yhtä aikaa liilan pihasyreenin kanssa.
Yhden lajin massaistutukset ovat kukinta-aikaan todella komeita ilmestyksiä. Tässä seinän vierustalle on istutettu muhkea rivi kerrannaiskukkaisia pioneja, etummaisena kiinanpioni ’Jadwiga’. Joukossa kasvaa myös apteekkarinruusua, joka jatkaa ryhmän kukkaloistoa pionien jälkeen.
Agaave on päässyt kukkakukkulan huipulle. Varjoisemmalla sivulla hehkuvat punaisena yksivuotisten kesäbegonioiden kasvustot. Taustan keltaiset kukkahuiskut kuuluvat nauhukselle, niiden edessä kesäpikkusydän. Lehtevät kuunliljat täydentävät kukkaloistoa.

Lue lisää:

Kommentoi »