Kotipuutarhojen upeinta kukkaloistoa – nämä kukkataivaat haluat nähdä!
Piha ja puutarha
Kotipuutarhojen upeinta kukkaloistoa – nämä kukkataivaat haluat nähdä!
Ruusujen runsautta, tulppaanitykitystä, kukkia kaikissa sateenkaaren väreissä. Näitä suomalaispuutarhojen kukkaistutuksia voisi ihastella vaikka kuinka pitkään. Poimi inspiraatiota omaan koti- tai mökkipuutarhaasi!
29.4.2021
 |
Meillä kotona

Mummolan puutarhan tunnelmaa

"Paikka on hirveää ryteikköä, laittakaa pitkät housut ja saappaat", varoitteli myyjä Tainaa ja Anttia, kun he menivät ensikertaa katsomaan mökkiään ja sen pihaa Varsinais-Suomen Mynämäelle. Kovan työn tuloksena puutarha on muuttunyt mummolamaiseksi idylliksi. Ensimmäisinä vuosina Taina jakoi ahkerasti perennoja kukinnan kustannuksella. Sen ansiosta kukkapenkki on nyt rehevä. Penkissä loistavat esimerkiksi unikot, jalopähkämöt ja pionit.

Toukokuussa koittaa tulppaanishow

Birgitan ja Marcuksen puutarha Ahvenanmaalla on mykistävä näky – pariskunta on istuttanut sinne 100 000 sipulikukkaa. Kuvassa etualalla muutama punakeltainen darwinhybriditulppaani 'Banja Luka', niiden yläpuolella 'Blue Parrot' -papukaijatulppaaneja ja taaempana valkoisia 'Antarctica'-triumftulppaaneja.

Ihasteltavaa keväästä syksyyn

Espoolaiselle Sarille on tärkeää, että puutarhassa on aina meneillään hyvä aika: kaiken perusta ovat puutarhan rakenteet ja rytmitys sekä vuoroin loistavat kasvit. Aurinkoisiin kohopenkkeihin hän on istuttanut muun muassa nukkapähkämöä ja siperiankurjenmiekkoja, kangasajuruohoa sekä loisto- ja lehtosalviaa. Kurkkaa Sarin puutarhaan.

Kuin Ranskan maaseudulla

Käytännöllisyydestä viis, kunhan sykähdyttää, on Minnan puutarhamotto. Hänen mielestään kaikki kukkien värit ovat ihania. Tässä kukkivat sulassa sovussa esimerkiksi oranssit ruskoliljat ja violetinpunaiset sormustinkukat värikkäässä loviisalaispuutarhassa.

Lue myös: Kuin toisilleen luodut! 14 kaunista kasviyhdistelmää

Mikä ihana trio! Karmiininpunainen ohdake Cirsium Rivulare 'Atropurpureum', aprikoosinsävyinen tarhasormustinkukka 'Sutton's Apricot' ja vaaleansininen isokissanminttu 'Summer Magic'.

Unelmien polku kukkamaan läpi

Raisiolaisessa puutarhassa sepelikäytävä mutkittelee värikkään kukkarunsauden läpi. Heinäkuussa pihalla kukkivat muun muassa ruusut, siperianampiaisyrtit, likusterisyreeni, pioniunikot, liljat ja pionit.

Kukkia joka tasossa

Raisiolaisessa puutarhassa kukkapenkin runsautta täydentää vuolaan valkoisena kukkiva likusterisyreeni. Etualalla kukkivat punaiset ’Hansaland’-ruusut ja ’Six Hills Giant’ -isomirrinmintut.

Sinistä, liilaa ja vaaleanpunaista

Kirkkonummelaisen Chatarinan runsas ja rento puutarha huokuu englantilaista cottage garden -tyyliä. Yläpihan kuivalla ja aurinkoisella perenna-alueella kukkivat keväästä kesän loppuun siniset, violetit ja vaaleanpunaiset kukat.

Ylenpalttinen ruusutarha

Lisbethin ja Matin mökkipuutarha sijaitsee karussa saaressa Tornion edustalla. Pääroolissa täällä ovat ruusut, kuten kaariporttia pitkin kiipeävä tarhakurtturuusu 'Wasagaming', joka varastaa kukkiessaan kaiken huomion.

Alkukesän romanttista huumaa

Koristeomenapuut ja tulppaanit tuovat punaisen kukkaloiston sävyjä puutarhaan. Parhaassa tapauksessa ne kukkivat yhtä aikaa alkukesällä!

Jestas, mikä ruusu!

Ninan ja Håkin huvilapiha Loviisassa on muhkeiden muotojen ja ylenpalttisen kukinnan valtakuntaa. Hehkuva 'Flammentanz'-köynnösruusu ei jää keskikesällä ohikulkijoilta huomaamatta.

Alati laajenevat kukkamatot

Even puutarhassa Varkaudessa kukkapenkit laajenevat vuosi vuodelta. Nyt kukintavuorossa ovat muun muassa sinikukkainen ’Johnson’s Blue’ -loistokurjenpolvi, loistotädyke, jalopähkämö, koreakärsämö ja tähtiputki.

Kaikki sateenkaaren värit

Samilla ja Minnalla ei ollut puutarhanhoidosta mitään kokemusta, kunnes he ostivat mökin Nummi-Pusulasta Uudeltamaalta. Nyt, vuosien päästä, mökkipuutarha kukkii kaikissa sateenkaaren väreissä. "Kukkapenkkejä on syntynyt joka vuosi yksi uusi", Minna kertoo. Minna yhdistelee istutuksissa kesäkukkia, kuten orvokkeja, monivuotisiin kukkijoihin, kuten näyttäviin liljoihin.

Juttua muokattu 29.4.2021: Lisätty runsaasti uusia kuvia. Juttu on julkaistu alun perin 26.7.2016.

1 kommentti