100 000 sipulikukkaa värittää Birgitan ja Marcuksen puutarhaa – ”Toukokuussa on tulppaanishow”
Piha ja puutarha
100 000 sipulikukkaa värittää Birgitan ja Marcuksen puutarhaa – ”Toukokuussa on tulppaanishow”
Ahvenanmaalaiset Birgitta Karlsson ja Marcus Sandberg käyttävät 6000-neliöisessä puutarhassaan melkein kaiken vapaa-aikansa. Kunnianhimoisena tavoitteena on, että jonakin päivänä se olisi yksi Pohjoismaiden kauneimmista puutarhamatkakohteista.
9.5.2018
 |
Viherpiha

Ahvenanmaan toukokuinen yö on ollut niin viileä, että vielä aamullakin Birgitta Karlssonin ja Marcus Sandbergin puutarhassa tulppaanien terälehtiä kuorruttaa hento huurrekerros. Se saa kukkakuppien pinnat näyttämään värikkäältä silkkisametilta.

Nukkapähkämön pehmeillä, hienon karvan peittämillä lehdillä kimmeltelee pieniä jääkiteitä. Peilityynestä merestä nousee höyryä, ilma on kirkas ja kirpeän raikas.

Etualalla kukkii muutama punakeltainen darwinhybriditulppaani 'Banja Luka', niiden yläpuolella 'Blue Parrot' -papukaijatulppaaneja. Takana valkoisia 'Antarctica'-triumftulppaaneja.

Lämpimään villapaitaan ja pipoon pukeutunut Birgitta haravoi reippain ottein rantaa kohti kulkevaa punagraniittista hiekkapolkua. Hänen hengityksensä huuruaa.

– Työskentelen poliisina, mutta vuorossa ollessanikin kaipaan tänne. Aamu ja myöhäinen ilta, ne ovat puutarhassa parhaita aikoja. On ihanaa katsoa, kuinka aurinko nousee ja alkaa piirtää kasvien värejä ja muotoja esiin. Illalla tuuli tyyntyy. Viihdyn ulkona usein niin myöhään, kunnes ympärillä on aivan sysimustaa.

Leikatun laventeliaidan reunustamana kasvaa keisarinpikarililjoja sekä darwinhybriditulppaaneja.

Birgitta ja Marcus käyttävät melkein kaiken vapaa-aikansa 6000-neliöisessä puutarhassaan. Heidän kunnianhimoisena tavoitteenaan on, että jonakin päivänä se olisi yksi Pohjoismaiden kauneimmista puutarhamatkakohteista.

Tulevina vuosina puutarha-alaa on tarkoitus laajentaa hehtaarin kokoiseksi. Birgitta ja Marcus ovat hankkineet sitä varten jo lisää maata naapurista.

– Marcus on opiskellut puutarhasuunnittelua, ja hän vastaa pihamme päälinjoista, minä teen enemmän hoitotöitä. Yhteinen visiomme on, että täällä olisi aina jotakin kiinnostavaa nähtävää. Pidämme värikkäistä ja romanttisista, pitkään kukkivista kasveista, Birgitta kertoo.

Sipulikukat pääroolissa

Pariskunta aloitti puutarhaansa rakentamisen reilut viisi vuotta sitten. Vuonna 2015 rakennustyö sai uutta ponttaa, kun Birgitta ja Marcus vierailivat hollantilaisessa Keukenhofin kukkapuistossa. Maailmankuulu puutarhamatkakohde on tunnettu erityisesti kevään tulppaanirunsaudestaan.

– Keukenhof oli todella inspiroiva elämys! Ihastelimme sipulikukkien ja perennojen taitavia yhdistelmiä. Ymmärsimme, että jos mekin haluamme luoda puutarhassamme jotakin merkittävää, meidän täytyy hankkia entistä enemmän kasveja. Matkan jälkeen olemme istuttaneet tänne esimerkiksi noin 400 pionin taimea, kahdeksaa eri lajia ja lajiketta.

Puutarhan sisääntulon kapea penkkiä värittävät tulppaanit ja isohelmililjat.
Vitivalkoiset 'Ballade White '-liljatulppaanit keventävät violettivoittoisia 'Alexander Pushkin' -darwinhybriditulppaaneja.
Rohtoimikkä ja 'Parrot Rococo' -papukaijatulppaani ovat sävykäs pari.

Keväällä erilaiset sipulikukat ovat pääroolissa. Niitä on kaikkiaan noin 100 000. Hyasintit ja osa helmililjoista ja muistakin pienistä sipulikukista ovat jo kuihtuneet, nyt kesäkuun kynnyksellä show’ta johtavat värikkäät ja kookkaat tulppaanit.

Viimeiseksi syksyllä Birgitta ja Magnus ovat urakoineet ja istuttaneet pihamultaan vielä noin 30 uutta tulppaanilajiketta.

– Joinakin vuosina hedelmäpuut kukkivat tismalleen samaan aikaan suurten tulppaaneiden kanssa. Silloin puutarha on minusta satumaisen kaunis. Harmi, että tämä kevät on ollut niin kylmä, että puut ovat vielä nuppuisia. Vain tuomi ja magnolia ovat jo kukassa. Toisaalta on kylmyydessä jotain hyvääkin. Sen ansiosta sipulikukkien kukinta kestää nyt tavallista pidempään, Marcus huomauttaa.

Vuoroin suoraa, vuoroin kiemurtelevaa

Istutusalueiden muotoja ovat inspiroineet keskieurooppalaisista muotopuutarhoista tutut geometriset kuviot. Keväällä sipulikukkia ja myöhemmin kesällä perennoja pursuavien kukkapenkkien reunoja rajaavat matalat, siisteiksi leikatut kasviaidat.

Matala puksipuuaita reunustaa polkua. Käkkyräisen peikonpähkinän alla maa on peitetty heinällä, joka parantaa savimaan rakennetta.
Pionien nuorten versojen sävyt sointuvat etualan 'Match'-triumftulppaaneihin ja 'Ballade White' -liljatulppaaneihin.

Reunuksiksi istutettujen laventeleiden, ainavihantien puksipuiden ja purppurahappomarjojen sävyt tuovat vaihtelua ja ilmeikkyyttä näkymiin. Vuoroin viivoitinsuorat, vuoroin pehmeän suloisesti kiemurtelevat koukeroiset linjat näkyvät parhaiten Birgitan ja Marcuksen kotitalon terassilta, joka on muuta puutarhaa ylempänä.

Koko puutarha viettää merelle päin. Saaristolaisidylli punamullattuine venevajoineen muodostaa täydellisen taustan romanttiselle kukkapuutarhalle.

Puutarhan alaosan maa on vanhaa ja ravinteikasta merenpohjaa, joka sopii hyvin ruusuille.
'Red Impression' -darwinhybriditulppaanin kukinta on jo lopuillaan.
1 kommentti