Laventelin käyttö: näin otat kaiken irti tuoksuvasta yrtistä
1. Säilytä laventelia talven varalle
Laventelin helposti tunnistettava tuoksu on voimakkaimmillaan pitkinä, aurinkoisina poutajaksoina. Kuiva, aurinkoinen aamu tai ilta on paras hetki kerätä vahvatuoksuista yrttiä talteen talven varalle.
Laventeli kestää kuivakukkana paremmin hieman nuppuisena. Hajustamiseen tarkoitetut laventelit kerätään vasta, kun kukat ovat täysin auenneet. Silloin aromaattiset öljyt ovat parhaiten kehittyneet. Leikkaa varret terävillä saksilla tai yrttisaksilla poikki ja kiikuta kasvit heti suojaan paahteelta.
2. Nosta laventeli punteissa kuivumaan
Laventeli on kiitollinen kuivatettava, sillä sen tuoksu ja väri säilyvät hyvin. Tuoksu pysyy ainakin kahdeksan kuukautta, kunnes se alkaa hiljalleen hiipua. Sido laventelit pieniksi punteiksi heti keruun jälkeen. Kiinnitä puntti tiukasti esimerkiksi kuminauhalla, sillä kuivuessaan varret kutistuvat. Asettele puntit kuivumaan löyhästi alassuin.
Irtolaventelin kuivaaminen on vielä helpompaa. Levitä varret ilmavasti esimerkiksi tarjottimelle. Kun varret ovat täysin kuivuneet, erottele kukat varsista kevyesti hieromalla.
3. Askartele laventelista tuoksutikkuja
Viktoriaanisen ajan nuoret aatelisneidit tapasivat punoa tuoksuvia laventelitikkuja alusvaatelaatikkojensa sulostuttajiksi.
Aloita tuoksutikkujen valmistaminen sitomalla laventelit tiukaksi kimpuksi heti kukintojen alapuolelta. Käännä kimppu alassuin ja taita varret varovasti yksi kerrallaan alaspäin niin, että lopulta kaikki kukinnot jäävät varsien sisäpuolelle. Pujota nauha nipun yläosaan ja puno sillä laventelivarsien lomitse. Solmi nauhat varren alaosassa kauniille rusetille.
4. Valmista laventelisokeria
Laventelilla maustettua sokeria voi käyttää vaikkapa leivonnaisten, jälkiruokien ja makeiden juomien maustamiseen. Valmista laventelisokeri sekoittamalla noin ruokalusikallinen kuivattuja laventelin kukkia kiloon sokeria. Säilö seos ilmatiiviiseen astiaan ainakin kuukauden ajaksi. Ravistele purkkia silloin tällöin. Siivilöi laventelit pois ennen käyttöä.
5. Istuta laventelin pistokkaita
Laventelin kesäpistokkaat juurtuvat noin kuudessa viikossa. Istuta 5–10-senttiset, kukkimattomista sivuversoista otetut pistokkaat kevyeen, hiekkapitoiseen multaan. Kastele multa hyvin. Peitä pistokkaat ilmavasti muovipussilla tai vaikkapa lasikuvulla.
6. Tee laventelimobile
Taivuta rautalangasta, oksista tai vaikkapa metallisesta naulausnauhan pätkästä rengas. Pujottele ohueen rautalankaan osittain avautuneita ruusunnuppuja työntämällä rautalanka niiden vihreän kukkapohjuksen läpi. Asettele ruusunauhat renkaaseen roikkumaan. Kun laventeli kukkii, kokoa kukkaversot pikkukimpuiksi ja ripusta ne ruusujen lomaan. Kun ruusut kuivuvat, niiden tuoksu vaimenee nopeasti, toisin kuin laventelin.
7. Sido juhlapöydän koriste
Tätä asetelmaa varten tarvitset runsaasti pitkävartisia laventeleita. Jaa ne aina kymmenen varren pikkukimpuiksi. Kuvan asetelmassa on käytetty 15 pikkukimppua, mutta vähempikin riittää, jos haluat pienemmän koristeen. Sido pikkukimput yhteen spiraalinmuotoon ja kiinnitä niininauhalla. Leikkaa lopuksi kimppujen varret tasaisen pitkiksi, jotta asetelma pysyy pystyssä ilman tukea.
8. Kokoa laventelista pikkukimppuja
Asettele laventelikimpun ympärille nukkapähkämön suloisia pehmeäkarvaisia lehtiä. Käytä sitomiseen koristeellista niininarua. Kimppu sopii kesäiseksi tuliaiseksi tai tuoksuvaksi koristeeksi liinavaatekaappiin.
9. Taiteile kukkakirjaimet
Taiteile omat nimikirjaimesi laventelinkukista. Taivuta kirjaimet paksusta rautalangasta ja sido niihin laventelinkukkia ohuella rautalangalla. Kukkatertut on helpompi sitoa, kun jätät pienen pätkän kukkavartta.
10. Mausta viinietikka
Salaatit saavat keveän vivahteen laventeliviinietikasta. Se on helppoakin helpompi tehdä itse. Lisää vain 5-7 laventelin kukintoa viinietikkaan ja jätä muutamaksi viikoksi. Poista kukat, kun ne ovat selkeästi antaneet makua.
11. Tee laventelimehua
Kesähelteellä maistuu vilvoittava yrttijuoma.
Tarvitset: 1½ litraa vettä, 3 dl sokeria, 10 laventelin kukintoa varsineen, 2 sitruunaa.
Keitä puolet vedestä sokerin kera. Ota kattila pois liedeltä, lisää sekaan kukinnot ja laita kansi päälle. Anna jäähtyä. Purista sitruunoista mehu. Lisää jäähtyneeseen liemeen loput vedestä ja sitruunamehu. Sekoita ja siivilöi. Juoma säilyy jääkaapissa noin pari viikkoa.
12. Kokeile tähkälaventelia
Tähkälaventeli on Suomessa kestävin laventelilaji, josta on tarjolla myös valko- ja vaaleanpunakukkaisia lajikkeita. Näyttävä tupsulaventeli saattaa vaatia talvetuksen sisällä ruukussa.
Lähde: Evelegh, Tessa, Lavender: Practical Inspirations for Natural Gifts, Country Crafts and Decorative Displays (1996).
Hyväksy evästeet
YouTuben videosoitin käyttää evästeitä. Hyväksy evästeet katsoaksesi videon.
