Viherpiha

Kuin toisilleen luodut! 14 kaunista kasviyhdistelmää

Kuin toisilleen luodut! 14 kaunista kasviyhdistelmää
Mikä kasvi on täydellinen pari punahatulle? Entä mitä laittaisin sormustinkukan kaveriksi? Kokosimme inspiraatioksesi 14 kasviyhdistelmää, joiden osapuolet korostavat toistensa parhaita puolia. Vinkkejä löytyy erilaisille kasvupaikoille. Löytyykö joukosta uusia suosikkeja omalle pihallesi?
Julkaistu: 8.4.2021

Tyyli 1: Preeriapuutarhan luontoa jäljittelevää viehkeyttä

Keski- ja loppukesän komeakukkaisilla perennoilla sekä koristeheinillä tuot puutarhaan villin luonnonläheistä ja samalla hyvin intiimiä tunnelmaa. Useimmat näistä ns. preeriapuutarhojen lajeista viihtyvät aurinkoisella kasvupaikalla, runsasmultaisessa ja ravinteikkaassa maassa, jossa kasveille riittää voimaa syksyyn saakka.

Suunnittele istutukset niin, että saat rytmiä ja kontrastia erilaisista kukinnoista: kapeista tertuista ja tähkistä, leveistä mykeröistä ja huiskiloista sekä pallomaisista kerrannaissarjoista. Hyödynnä samoin myös lehtien erilaisia muotoja ja tekstuureja. Istuta lajit luonnon kasvillisuutta jäljitellen nauhamaisiksi, toisiinsa sulautuviksi vyöhykkeiksi.

Vinkki!

Rennon luonnolliselta näyttävä istutus syntyy vain parilla kolmella kontrastia tuovalla lajilla. Yksi helpoimmista heinistä värikkäiden perennojen rinnalle on koristekastikka. Se viihtyy sekä tuoreessa että kuivassa maassa, ja sen korkealle kurottavat röyhykukinnot tarjoavat katseltavaa lumentuloon saakka.

Vaaleanpunainen kaunopunahattu ja koristekastikka.
Hohtopiikkiputki 'Miss Willmott's Ghost' (etualalla) ja elefanttiheinä.
Ruosteenpunainen syyshohdekukka 'Waltraut' ja nurmilauha 'Bronzeschleier' (heinä).
Oranssi tarhakärsämö 'Terracotta', valkoinen tarhapunahattu 'White Swan' ja violetti komeapiikkiputki 'Jos Eijking'.

Tyyli 2: Kauniiden lehtimuotojen valtakunta varjopuutarhassa

Varjon puutarhat ovat lehtiperennojen valtakuntaa. Ota niistä kaikki ilo irti! Yhdistele vihreän eri sävyjä sekä erilaisia ja erikokoisia lehtimuotoja, niin saat synkimpäänkin siimekseen uutta ulottuvuutta. Säväyttävä yhdistelmä syntyy jo parista erilaisesta kuunliljasta ja saniaisesta.

Jos etsit helppohoitoista ja aina talventuloon saakka vihreänä pysyvää saniaista, valitse kivikkoalvejuuri. Moni varjokasvi menestyy parhaiten vettä hyvin pidättävässä multavassa maassa. Jos pihasi maaperä on kuiva, sekoita siihen eloperäistä kompostimultaa ennen istutusta ja lisää sitä vuosittain katteeksi. Hyödynnä myös tiiviitä maanpeittokasveja kosteuden pidättäjinä ja rikkaruohojen kasvun hillitsijöinä.

Vinkki!

Saniaiset ovat varjon ja puolivarjon puutarhan todellisia katseenvangitsijoita. Lajeja ja lajikkeita on niin paljon, että halutessasi voit perustaa erilaisista saniaisista oman ryhmän vaikkapa alppiruusun katveeseen.

Alppiruusu 'Ken Janeck' (taustalla oikealla), soreahiirenporras (keskellä) ja tarha-adiantumi (edessä alhaalla).
Sormivaleangervo (ylhäällä), ruska-alvejuuri (keskellä) ja tuoksumatara.
Vihreän eri sävyt täydentävät toisiaan kauniisti.
Sinitähtihyasintti (violetti kukka keskellä) kampasaniainen (ylhäällä taustalla) tarhakuunlilja 'Halcyon' (etualalla oikealla) ja mantelityräkki (vasemmalla).
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Kukoistusta ja kasvun ihmeitä! Osta nämä puutarhakirjat Meillä kotona -kaupoista

SISÄLTÖ JATKUU

Tyyli 3: Paahteisen paikan sorapuutarha

Jos puutarhasi on paahteinen ja sen maaperä kuiva ja vettä läpäisevä, perusta sorapuutarha! Ota mallia kotoisesta merenrantakasvillisuudesta tai valitse kivikkopuutarhojen lajeja, kuten erilaisia maksaruohoja, tyräkkejä ja natoja. Myös timjamit, laventelit ja muu kuivuutta sietävä välimerenkasvillisuus ovat omiaan sorapuutarhaan.

Suunnittele istutukset niin, että kasvien värit, muodot ja erilaiset lehtitekstuurit täydentävät ja korostavat toisiaan. Kasvit selviävät ilman lannoitusta, jos lisäät läpäisevään, hiekkapitoiseen maahan runsaasti hyvin maatunutta, eloperäistä kompostimultaa. Kata lopuksi hyvin kastellut taimet noin viiden sentin sorakerroksella.

Vinkki!

Huolellisesti perustettu ja suunniteltu sorapuutarha ei kaipaa lannoitusta – eikä ensimmäisen istutusvuoden jälkeen kasteluakaan. Valitse sorakatteen väri niin, että se sopii yhteen puutarhan muiden kivipintojen kanssa.

Maksaruoho (pyöreälehtinen ylhäällä keskellä), sininata (oikea alanurkka) ja hopeakäpälä (alhaalla keskellä).
Tarhakurjenmiekka 'Nibelungen' (edessä) ja nukkapähkämö.
Laukkaneilikka (alhaalla vasemmalla) ja merikaali (keskellä).

Tyyli 4: Pastellisen romanttinen kukkapuutarha

Jos haaveilet nostalgisesta ja romanttisesta kukkapuutarhasta, aurinkoinen tai puolivarjoisa kasvupaikka tarjoaa sille erinomaiset puitteet. Kokoa yhteen lähekkäisten pastellisävyjen kukkijoita ja terästä niitä yhdellä tai kahdella tummemmalla sävyllä tai värillä. Pidä lajivalikoimasi niukkana ja luo niillä runsaita, toisiaan tasapainottavia kudelmia.

Huumaavasti tuoksuvat ruusut, syreenit ja laventelit sekä korkeat kukkavanat kasvattavat sormustinkukat ovat itseoikeutettuja romanttisen puutarhan tähtiä. Sijoita niiden joukkoon eleganttia pehmeyttä tuovia lajeja, kuten koristeheiniä, ängelmiä tai vaikkapa aromaattista fenkolia.

Vinkki

Hyödynnä kukkapuutarhan istutuksissa yksi-, kaksi- ja monivuotisia lajeja. Tupsulaventelia kasvatetaan meillä yksivuotisena kesäkukkana, mutta voit yrittää sen talvetusta viileässä ja valoisassa paikassa. Kaksivuotinen sormustinkukka leviää helposti siemenistä ja tuo kukkapenkkiin mukavaa boheemia rytmiä.

Jalosyreeni (takana), tupsulaventeli (keskellä) ja ruoholaukka (etualalla).
Ohdake Cirsium Rivulare 'Atropurpureum' (karmiininpunainen kukka), tarhasormustinkukka 'Sutton's Apricot' ja isokissanminttu 'Summer Magic' (sininen taustalla).
Vaaleanpunainen bourbonruusu 'Louise Odier', tillimäinen fenkoli ja loistosalvia 'Caradonna' (tummat, pitkänomaiset kukinnot).
Taka-alan valkoisena kukkivat tarhasormustinkukat 'Camelot Cream', nurmilauha 'Goldschleier' (heinä keskellä) ja herttavuorenkilpi (isolehtinen etualalla).

1 kommentti